Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Rabobank van plan om Eneco te kopen

Koen Kuijper

0 reacties

Rabobank is één van de kandidaten die het energiebedrijf Eneco wil kopen. Dat zou dan samen gebeuren met KKR Infrastructure.

Dat meldt de bank zelf namens woordvoerder Nanne van Nunen: “Een samenwerking met een partij als Eneco met een sterk groen profiel past binnen de ambitie van Rabobank om de huisbankier van de energietransitie te zijn”.

Gecontroleerde veiling

Het verkopen van Eneco gebeurt middels een gecontroleerde veiling met vooraf geselecteerde kandidaat-kopers. Dit zijn naast Rabobank en KKR Infrastructure: een consortium van Shell en PGGM, het Japanse bedrijf Mitsubishi en Macquarie Infrastructure (een Australische investeringsmaatschappij).

44 gemeenten

Op dit moment is Eneco in handen van 44 gemeenten, waarvan Rotterdam en Den Haag de grootste aandeelhouders zijn. Bij verkoop lopen deze gemeenten flink binnen, want de totale verkoop moet zo’n 2,5 tot 3 miljard euro opleveren.

Gezamenlijke diensten

Met Eneco aan haar zijde wil Rabobank gezamenlijk diensten kunnen aanbieden aan klanten. Een voorbeeld is verduurzaming van woningen bij particulieren. Eneco regelt het doorvoeren van duurzame oplossingen en bij Rabobank kan men een krediet krijgen.

Rabobank wil zich voor langere termijn binden aan Eneco. Ook de onafhankelijkheid en het duurzame karakter van de energieleverancier worden gegarandeerd.

Eind 2019

Momenteel bereiden alle partijen zich voor om een concreet bod te doen voor de energieleverancier. Eind dit jaar wordt de ‘winnaar’ bekend. Volgens experts zou Shell/PGGM de meeste kans maken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.