Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Prijsplafond energie stopt op 1 januari 2024: voorkom dat je teveel betaalt

Het energie prijsplafond stopt aan het einde van dit jaar. Dat betekent dat ieder huishouden in Nederland gewoon weer het tarief gaat betalen dat staat vermeld op het energiecontract.

De overheid springt dus niet meer bij als de energietarieven hard gaan stijgen. Een stukje zekerheid over je energiekosten gaat daarmee verloren.

Hoe zorg je ervoor dat je in 2024 toch zekerheid behoud en niet teveel betaalt voor stroom en gas?

Prijsplafond, hoe zat het ook alweer?

Het prijsplafond beschermde in 2023 de energierekening van burgers door een maximumtarief te hanteren dat de energieleverancier in rekening mocht brengen.

Maximumtarieven onder het prijsplafond

 • Stroom: 0,40 euro per kilowattuur
 • Gas: 1,45 euro per kuub gas

Aan de tarieven was wel verbruikslimiet aan verbonden van 2.900 kWh en 1.200 m3 per jaar. In de praktijk werkte dit echter met limieten per maand.

Gevolgen wegvallen prijsplafond

Per 1 januari 2024 wordt de bescherming tegen hoge energiekosten, die het prijsplafond bood, opgeheven. Vanaf dit moment rekent de leverancier de tarieven die in je contract staan.

Ongeveer 6 procent van de huishoudens had begin december een energiecontract met tarieven boven het prijsplafond. Deze groep gaat komend jaar dus hogere energiekosten betalen.

Daarnaast lopen huishoudens met een variabel energiecontract, waarvan de tarieven momenteel nog onder het prijsplafond liggen, ook het risico op stijgende energiekosten in 2024. Dit komt vooral door de energiebelasting op gas, die met meer dan 11 cent per kuub toeneemt. De belasting op stroom gaat juist wat omlaag.

Tarieven boven de 1,45 euro per kuub

Als gevolg van de hogere gasbelasting kan het variabele gastarief in sommige energiecontracten hierdoor boven de 1,45 euro per kuub uitkomen. Een voorbeeld hiervan is Vattenfall, dat vanaf 1 januari 2024 een gasprijs van 1,503 euro per kuub zal hanteren.

Hoe voorkom je hogere energiekosten in 2024?

Als je wilt voorkomen dat je energietarieven in 2024 omhoog gaan, kun je ervoor kiezen om een vast energiecontract af te sluiten.

In de goedkoopste jaarcontracten betaal je een gasprijs van ongeveer 1,17 euro per kuub en een stroomprijs van 30 cent. In sommige contracten ontvang je bovendien een loyaliteitsbonus die kan oplopen tot 380 euro.

De goedkoopste van dit moment vind je hier.

150 euro per maand bij gemiddeld verbruik

Als we rekenen met een verbruik van 2.500 kWh en 1.000 m3 dan komt de goedkoopste optie van dit moment (Essent) uit op een maandelijks kostenplaatje van circa 150 euro per maand. Belangrijkste pluspunt: je hebt dan één jaar zekerheid over je maandelijkse energie-uitgaven.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

 • DDebbie de Jong

  Allemaal leuk en aardig berekend.
  Vaste klanten worden niet gewaardeerd,nieuwe klanten verdienen bij de meeste energieleveranciers al de loyaliteitsbonus.
  Met andere woorden vaste klanten krijgen niets.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.