Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Prijsplafond energie kost overheid in eerste maand ruim 900 miljoen euro

Bart Koenraadt

6 reacties

Sinds 1 januari is het prijsplafond ingevoerd om een maximum tarief te koppelen aan zowel de stroom- en gasprijs. Tot dusver profiteert zo’n 70 procent van de Nederlanders met een energiecontract van deze maatregel.

De energieleveranciers hebben in januari ruim 900 miljoen euro aangevraagd bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Deze instantie is de uitvoeringsdienst van het prijsplafond. De vergoeding loopt in eerste instantie via de leveranciers, die daarvoor een aanvraag moeten indienen bij de RVO.

Van die 900 miljoen plus blijkt dat 69 procent van de stroomaansluitingen gebruik maakt van het prijsplafond en 71 procent van de gasaansluitingen.

Dat betekent dat die groepen een tarief betalen dat hoger ligt dan:

  • 0,40 voor stroom (met een maximum tot 2.900 kWh)
  • 1,45 voor gas (met een maximum tot 1.200 m3)

Met deze waardes is het prijsplafond namelijk ingesteld.

Lager energietarief

Hoe komt het dan dat maar 70 procent van de huishoudens in januari gebruik maakt van het prijsplafond? Dat komt omdat de rest (lees: 30 procent) een energietarief betaalt dat lager ligt dan het prijsplafond.

Denk hierbij aan vaste contracten die vorig jaar al zijn afgesloten. Ook een steeds grotere groep Nederlanders kiest voor een dynamische energiecontract. In dat geval betaal je altijd de huidige inkoopprijs voor stroom en gas. De tarieven bij een dergelijk contract kunnen dagelijks en zelfs per uur wijzigen.

Door het milde winterweer, goed gevulde gasvoorraden, en zuinige huishoudens is de prijs al wekenlang aan het dalen. Wat betekent dat dynamische energieleveranciers op dit moment de energie goedkoper inkopen dan het prijsplafond.

Budget Energie

Verder heeft Budget Energie woensdag de nieuwe tarieven voor de komende maand bekend gemaakt. Ook deze liggen met een stroomprijs van 0,390 kWh en een gasprijs van 1,391 m3 onder het prijsplafond.

Budget Energie is daarmee de eerste grote energieleverancier – ze hebben ruim 1 miljoen klanten – die een variabel contract aanbiedt onder het prijsplafond.

Dure maand

Januari is meestal een maand waar relatief veel energie wordt verbruikt door het koude weer. De verwachting is dat het aangevraagde bedrag door leveranciers aan de RVO minder zal worden naar de zomer toe. Om vervolgens weer in het najaar te stijgen.

Maar hoeveel geld verwacht de overheid kwijt te zijn aan het prijsplafond? Zoals gezegd is in de eerste maand al bijna 1 miljard uitgegeven. Afgelopen oktober ging het kabinet nog uit van een kostenpost van 23 miljard euro (!).

Echter is sindsdien de gasprijs fors gedaald en nu verwacht het Centraal Planbureau (CPB) zelfs ‘maar’ een kostenpost van 4,7 miljard euro. Zeker als meerdere leveranciers het voorbeeld gaan volgen van Budget Energie. In dat geval kan de overheid veel geld gaan besparen.

6 reacties

  • PPoppe

    Ok snap er helemaal niks meer van.ik ben heel zuinig in de hoop dat ik terug krijg in plaats van zo veel te betalen maar ben oud en kan eindelijk niet zo in de kou zitten wegens mijn handicap. Wacht maar af en kijk maar niet teveel naar die berichten. Daar krijg ik nachtmerries van.

    Reageren
  • PPatat

    Hier ook gedeelde aansluitingen electra en gas blokverwarming nog niets gehoord van compensatie wel tariefverhoging van 150 % ik kan dit niet meer betalen en moet nu verhuizen echter er zijn geen huizen wat nu

    Reageren
  • HHannes

    Helaas is de 30% niet alleen lager tarief, het overgrote deel zit met meerdere bewoners achter een enkele meter en heeft nog geen regeling gekregen.

    Reageren
    • GG beumer

      @Hannes
      Ben 70 jaar en blokverwarming we hebben nog niks gehoord

      Reageren
      • Jjanssen

        @G beumer
        wij ook nog niet maar er is afgelopen week wel bekend gemaakt wat de regelingen gaan worden , is ook in diverse kranten vermeld
        wij zitten met zowel gas als elektriciteit met 4 studio,s op 1 ketel en geen eigen meters
        ook nooit afrekening of iets maar altijd vast bedrag per maand , in juli is daar 100 euro per maand bij gekomen met de vermelding door de hogere kosten
        nu ben ik benieuwd welke regeling wij gaan krijgen , en ook de verhuurder moet het aanvragen en dan verdelen ieder zijn deel
        als ik het goed begrijpt moet dat dan voor een half jaar 800 plus zijn en dan kijken ze weer voor het andere half jaar , staan wel weer voorwaarde bij etc maar denk dat we anders bij bv juridisch loket of zo moeten gaan navragen waar we nou werkelijk recht op gaan hebben want vindt het maar vaag …aangezien wij nooit een afrekening krijgen ,

        Reageren
  • JJaabpBoerman

    Als alle 50 energieleveranciers met marktwerking goedkoop gas kunnen scoren wordt het
    interessant.Nog interessanter dat iedereen stroom.afneemt!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.