Prepaid energie moet betalingsachterstand voorkomen
Koen Kuijper
Stedin en Liander, de twee grootste netbeheerders in Nederland, gaan samen met Nuon en Greenchoice een experiment uitvoeren waarin klanten een prepaid energiecontract krijgen voor stroom en gas. Het principe werkt hetzelfde als bij een prepaid telefoontoestel: vanuit een budget worden de energiekosten betaald. Zodra dit budget op is, zal de stroom- en gasvoorziening direct worden afgesloten. Het is dus belangrijk om het budget tijdig bij te vullen door middel van een bankoverschrijving.
Experiment
Het experiment gaat van start bij ongeveer 50 huishoudens in de steden Rotterdam en Arnhem en zorgt ervoor dat mensen niet langer een betalingsachterstand kunnen krijgen. De energievoorziening wordt immers direct afgesloten zodra het budget op is.
Klanten met een betalingsachterstand moeten wel eerst toestemming geven voordat ze meedoen. Een andere eis is dat de klant toegang heeft tot het internet om te kunnen zien hoeveel energie verbruikt is en hoeveel van een budget nog over. Daarnaast moet het eenvoudig zijn om het saldo weer op te waarderen.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is positief gestemd over de proef. Volgens de voorlichter worden mensen met een prepaid energiecontract beter bewust van de kosten en het verbruik. Dit stelt ze bovendien beter in staat om grip te houden om de uitgaven en het verbruik te minimaliseren.
Energietoevoer afgesloten
Jaarlijks wordt de energievoorziening bij zo’n 10.000 mensen gedwongen afgesloten, omdat de energierekening niet wordt betaald. Dit blijft natuurlijk een aangrijpende gebeurtenis, zowel voor de mensen thuis als de monteur die de stroomvoorziening moet afsluiten. Gezinnen blijven dikwijls in de kou en het donker achter.
Een prepaid energiesysteem geeft in dit kader voordelen omdat bij ook een kleine betaling de energievoorziening weer onmiddellijk wordt ingeschakeld. Verder geldt dat de stroom nooit afgesloten als het twee dagen of langer vriest.