Politiek wil hoogte terugleververgoeding wettelijk vastleggen
De hoogte van de terugleververgoeding voor zonne-energie zou wettelijk moeten worden vastgelegd. Dat vinden meerdere politieke partijen, waaronder ChristenUnie en D66. Zij hebben gezamenlijk een voorstel hiervoor ingediend.
Zodra de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt stopgezet, is het de verwachting dat zonnepaneelbezitters voor hun teruggeleverde stroom een vergoeding ontvangen op basis van de kale stroomprijs. Het is echter niet bekend hoe hoog deze vergoeding moet zijn.
50 procent van de kale prijs
In het voorstel van CU en D66 staat dat de terugleververgoeding minimaal 50 procent van de kale elektriciteitsprijs zou moeten bedragen. Bij de huidige gemiddelde stroomprijs van 27,1 cent per kWh – inclusief energiebelasting en btw – bedraagt de kale prijs zo’n 11,5 cent per kWh. Dit zou neerkomen op een kleine 6 cent per kWh aan terugleververgoeding.
De hoogste terugleververgoeding bedraagt op papier nu 14,5 cent per kWh, namelijk in de contracten van Eneco en Oxxio. Het nadeel is dat deze leveranciers ook forse terugleverkosten rekenen, waardoor je netto slechts zo’n 3 cent per kWh overhoudt.
Budget Energie heeft op papier de beste terugleververgoeding, namelijk 4,5 cent per kWh bij een netto overschot.
Tot 2030
De ‘redelijke’ vergoeding van 50 procent van het leveringstarief zou in ieder geval tot 2030 moeten gelden. Daarna moet de ACM erop gaan toezien dat de berekeningswijze van een redelijke vergoeding op een juiste manier wordt gedaan.
Ander nieuws
Woensdag 16 oktober werd bekend dat het wettelijk gezien niet haalbaar is om terugleverkosten te verbieden, zelfs nadat de salderingsregeling ten einde komt.
Terugverdientijd en rendement
Door de terugleververgoeding wettelijk vast te leggen, wordt er duidelijkheid geschept over de verwachte terugverdientijd van zonnepanelen.
In een berekening van Energievergelijk.nl wordt in een verwacht scenario ook gerekend met een vergoeding van 50 procent van de kale stroomprijs voor teruggeleverde stroom. De terugverdientijd van zonnepanelen zou in dat geval 12,5 jaar bedragen bij een elektriciteitsprijs van 27,5 cent per kWh.
Na het bereiken van de terugverdientijd leveren zonnepanelen in de berekening een jaarlijkse winst van 355 tot 390 euro per jaar op. Na 25 jaar is de totale winst met zonnepanelen 896 euro hoger dan wat je zou verdienen met een spaarrekening tegen een rente van 2,5 procent.
In de berekening zijn meerdere aannames gemaakt.
GGoel
Politiek moet zich niet bemoeien met de marktwerking.
Er zijn meer dan genoeg energieleveranciers die geen terugleververgoeding rekenen dus klanten kunnen daar heen als zij dit behoeven.
Sowieso moeten vaste/variabele energiecontracten worden afgeschaft. Die werken marktverstorend doordat vraag en aanbod slecht op elkaar aansluiten.
Reageren