Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Pensioenfonds ABP pompt meer geld in groene energie

Koen Kuijper

0 reacties

ABP pensioenfonds duurzame energieHet pensioenfonds ABP gaat de komende vijf jaar maar liefst 30 miljard euro extra investeren in groene energie en duurzaamheid, zoals windmolenparken op zee. Ook trekt het fonds zich terug uit circa 1500 beursgenoteerde bedrijven die volgens ABP qua duurzaamheid onder de maat scoren. In plaats daarvan gaat ABP zich richten op maatschappelijk verantwoorde beleggingen. Dat blijkt uit berichtgeving van de Volkskrant.

Grootste pensioenfonds

ABP is met een geschat vermogen van 350 miljard de grootste pensioenbelegger in Nederland en één van de grootste in Europa. Momenteel wordt er nog 30 miljard euro belegt in bedrijven die draaien op fossiele brandstoffen, zoals olie, gas of kolen. Mogelijk wordt een flink deel van deze bedrijven gestoten uit de beleggingsportefeuille.

Sommige regeringspartijen en actiegroepen vinden dat ABP volledig moet stoppen met het investeren in bedrijven die niet duurzaam zijn. Enerzijds krijgen duurzame bedrijven hierdoor een duwtje in de goede richting en anderzijds omdat dergelijke beleggingen risicovoller worden naarmate het klimaatbeleid zijn vruchten gaat afwerpen.

Sceptici

Volgens sceptici kan het de opwarming van de aarde met maximaal 2 graden alleen worden behaald wanneer ten minste 60 procent van de totale hoeveelheid fossiele brandstoffen in de bodem blijven zitten. Als dat wordt behaald zullen bedrijven die niet milieuvriendelijk werken minder waard worden

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.