Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Partij Omtzigt wil energiebelasting op gas significant verlagen

De energiebelasting op gas gaat in 2024 naar bijna 71 cent per kuub. Dat is 21 cent meer dan de huidige kale gasprijs op de handelsbeurs van circa 49 cent per kuub.

Met deze maatregel beoogt de overheid het gasverbruik terug te dringen en tegelijkertijd huishoudens te stimuleren om te investeren in duurzame alternatieven. Veel huishoudens hebben echter helemaal niet de financiële middelen om te investeren in verduurzaming van hun woning.

Pieter Omtzigt, voorman van de nieuwe partij ‘Nieuw Sociaal Contract’ (NSC), pleit daarom voor een aanzienlijke verlaging van de energiebelasting op gas. In dit artikel gaan we dieper in op de voorgestelde maatregelen in zijn verkiezingsprogramma.

Betaalbare energie

In het verkiezingsprogramma van NSC wordt de nadruk gelegd op het belang van toegankelijke en betaalbare energie voor alle huishoudens. De partij stelt daarom een sociaal tarief voor de energiebelasting op gas voor.

In de praktijk betekent dit dat huishoudens voor de eerste 1.000 kuub een lager tarief betalen dan nu het geval is. Er wordt ingezet op een significante verlaging, tot wel 20 cent per kuub.

Bij een huishouden dat 1.000 kuub verbruikt, zou dit resulteren in een jaarlijkse besparing van 200 euro op de energierekening. Om deze belastingverlaging te financieren, stelt NSC voor om de btw voor hotels en vakantieparken te verhogen.

De huidige tarieven voor de energiebelasting vind je terug op deze pagina.

Andere punten energie

Een andere opvallende maatregel in het programma van Omtzigt is de beoogde ruimte voor de bouw van ten minste twee nieuwe kerncentrales, naast enkele kleinere centrales.

Bovendien wordt voorgesteld dat gas, gewonnen uit de Noordzee, beschikbaar kan worden gemaakt voor Nederlandse huishoudens tijdens crisismomenten. Dit om te waarborgen dat energie betaalbaar en beschikbaar blijft voor iedereen.

Op 22 november 2023 vinden de Tweede Kamer verkiezingen plaats. Blijf via onze nieuwspagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

20 reacties

 • WWRM

  Een heel hoop mensen gebruiken al lang geen 1000 kun meer omdat ze het niet kunnen betalen

  Bij een verbruik van 500 kub zou het gaan om 100 euro en rond 8 euro per maand

  Dat is een prikje om stemmen te verkrijgen en gaat voor elke willekeurige Nederlander niet het verschil maken msken

  Reageren
 • MMarten

  Mooie praatjes om stemmen te winnen. Omtzigt is een gewone centrum-rechts politicus met praatjes voor de bühne. Uiteindelijk zal hij toegeven aan het platte liberale beleid waar Jan L. de rekening van krijgt.

  Reageren
 • AAnoniem

  De grootverbruikers betalen het minste belasting, terwijl huishoudens juist veel meer belasting moeten gaan betalen. De gewone burger wordt weer zwaar gestraft, terwijl de multinationals hun zakken blijven vullen.
  Wij zouden hiertegen in opstand moeten komen. Dat ze de grootverbruikers belonen met hun vele uitstoot en de gewone burger letterlijk in de kou laten staan, is toch misdadig?! Lees onderstaande:

  … Maar voor industrie daalt belasting met hoger verbruik

  Zo rekent de fiscus zo’n 0,35 euro per eenheid voor de eerste 170.000 m3 aardgas, terwijl het verbruik daarboven (tot en met 1 miljoen m3) maar een zesde daarvan kost – zo’n 0,06 euro. Treden erboven kosten nog minder.

  Bij elektriciteit geldt net zoiets. De eerste 10.000 kWh kost per eenheid 0,09 euro, van 10.001 t/m 50.000 kWh wordt 0,05 euro gerekend. Zakelijke gebruikers met meer dan 10 miljoen kWh aan verbruik betalen zelfs maar 0,00056 euro per eenheid.

  Reageren
  • WWRM

   @Anoniem De overheid is een junkdy verslaafd aan energiebelasting

   Wegens vermeend klimaatbeleid zouden we zuinig moeten zijn op gas

   Kennelijk geldt dat niet voor groot gebruikers

   Het begon met allerlei drogredenen dat het gas zou opraken en daarna kwam het klimaat en energietransitie en het eindigde dat we van Russisch gas af moesten en de bescherming van Groningen

   Inmiddels weet men van gekkigheid niet meer welke motieven moeten worden aangevoerd voor de steeds extremere verhoging energiebelasting

   Nog een laatste denkertje De totale opbrengst van milieu georiënteerd belasting bedraagt 8 miljard De support van Nederland aan Oekraïne bedroeg 3.7 miljard en de vluchtelingen 4 miljard per jaar

   Voor wie is die energiebelasting er nu werkelijk

   Reageren
   • MMo

    @WRM

    Spijker op de kop!! Het is te bizar voor woorden idd wat een bedragen gaan er naar vluchtelingen en Oekraine.

    De wereld staat op zijn kop de beelden op tv zijn soms niet om naar te kijken zo naar en
    wie help die mensen…..?

    Er is veel leed en vluchtelingen moeten uiteraard hulp krijgen maar mensen wij hebben
    maar een klein landje en moeten steeds meer betalen er komen veel mensen hier in eigen land in armoede. Op de een of andere manier staat NL meestal vooraan met hun zak geld.

    Ik las gisteren dat de VVD iedereen wil opvangen dus geen maximale getallen wil invoeren.
    Dus mensen laten we eindelijk eens wakker worden en GEEN VVD gaan stemmen die
    partij is alleen maar voor de kiezers met geld!

    Ik hoop dat Omtzigt de boel eens goed wakker schut en een frisse wind door NL haalt.
    We hebben lang genoeg te maken gehad met de pinokkio’s in de regering.
    Hij wil de energiebelasting verlagen dus hopelijk komt hij straks aan het roer!

    Reageren
    • WWRM

     @Mo Laat ik u uit uw droom helpen Hij wil de energie belasting op gas verminderen met 21 cent

     Stel.het gebruik is 500 kub omdat mensen gewoonweg niet meer kunnen betalen hebben we het over 8 euro per maand

     Stel we gaan uit van 1000 kub dan hebben we het over 16 euro per maand

     Dat is een prikkie voor een stem

     Reageren
  • MMo

   @Anoniem

   Precies!! en daarom vooral hoop ik dat de mensen NIET op de VVD gaan stemmen!!
   Die willen dit niet rijk moet rijk blijven laat het ‘gewone’ volk maar dokken.

   Maar goed deze partij heeft dan ook vooral kiezers die het financieel goed hebben.
   Ze speelt het leuk op tv maar laat je niet in de maling nemen……dat hebben we de
   afgelopen 13 jaar al gedaan.. al die fouten….dat was de VVD mensen wordt wakker!!

   Ik was eerder nog positief gestemd op Omtzigt maar na al dat welles nietes en ik weet het
   nog niet heb ik daar ook geen vertrouwen meer in!

   Wilder gaat als een raket die weet wat de mensen hier in dit land willen ik ben zeer benieuwd
   wat de eindstand zal worden woensdag.

   Reageren
 • HHuub

  Ik woon in een huurhuis dus ik kan niet beslissen of ik van het gas af wil, de verhuurder beslist of er een nieuwe verwarmingsketel komt of niet.
  Dus als de gasprijs om hoog gaat kan ik niets doen.

  Reageren
 • BBert Harry

  Het idee is goed, maar 20 cent is veel te weinig.16 euro per maand minder legt geen gewicht in de schaal. Alleen een laag btw tarief voor de eerste 1000 m2 energie is een basis behoefte! En ook met 50 cent drijft de overheid de prijs onnodig op. En zijn minder draagkrachtigen de slaak en moet het loon verhoogd of toeslagen om hoog.

  Reageren
 • RRobert van O

  Uitstekend uitgangspunt om de eerste
  1000 m3 vrijwel niet te belasten. Maak het betaalbaar door de kinderbijslag en AOW bij inkomens vanaf bijvoorbeeld 100.000 euro niet meer uit te keren.

  Reageren
 • MMartin Willemse

  Als we geen duidelijke cijfers hebben van de opwarming door CO2, heeft het geen zin om op wat voor manier ook te gaan bezuinigen op fossiele brandstof. Als we allemaal reflecterende daken nemen, dan reflecteer je 10 maal zo veel zonne-energie de ruimte in als dat je gebruikt en kunnen we gewoon lekker door stoken, wat dan ook mogelijk zelfs moet, omdat je het klimaat veranderd en kouder word en zou het leuk zijn als we wisten, hoeveel we de ruimte in moeten reflecteren, om neutraal bezig te zijn.

  Reageren
 • TTom Klaassens

  Voor iedereen de prijs voor gas….. voor iedereen de prijs voor ……iedereen krijgt krijgt op enig moment aow…..iedereen dit en iedereen dat.
  De een is vermogend tot zeer vermogend en de ander heeft de grootste moeite de eindjes aan elkaar te knopen of redt het makkelijk met zijn of haar inkomen. Maar iedereen moet dit of dat ontvangen of betalen. Zijn er bij de overheid geen mensen die in staat zijn maatregelen of middelen te bedenken die vermogens of inkomsten afhankelijke instrumenten kunnen bedenken? Zoals b.v. in Zweden en Finland de hoogte van de verkeersboete inkomsten afhankelijk is? Onbegrijpelijk.

  Reageren
 • JJo

  Jammer van die grens op 1.000 m3. Gasverbruik is niet inkomensafhankelijk. Een gezin met 3 of 4 kids heeft het al moeilijk genoeg met extra kosten voor levensonderhoud. En zo’n gezin kan niet zomaar ff het gasverbruik terugdraaien, t gezinshuis moet toch verwarmd worden en allemaal een keer douchen (hoe kort ook) is ook noodzaak. Als je t dan zuinig doet, kom je toch snel op 1500m3 en dan doe je niks geks.

  Reageren
 • WWRM

  Wat als je reeds iets verduurzaamd hebt Waarom alleen vermindering energiebelasting op alleen gas

  Er is geen enkele redelijke logica in te vinden

  Reageren
 • EElzard

  De levenskosten naar beneden brengen zodat je wat meer te besteden heb nu nog de huren en het openbaar vervoer de ziekte kosten eigen risico ik reken op Pieter

  Reageren
 • Nnash

  Wat de regering niet snapt of wilt snappen is dat grootste gedeelte van de bevolking
  huurder is,hoe moet je als huurder je huis gaan verduurzamen?

  Reageren
  • MMichel

   @nash
   Factcheck: in 2022 was 58% woningeigenaar en 42% huurder. Dus niet zo naar roeptoeteren.

   Reageren
 • MMo

  Ik vind dat idd niet meer dan eerlijk dat huishoudens tot een verbruik tot 1.000 kuub
  een lager tarief gaan betalen dan de grootverbruikers dat stimuleert ook om zuiniger om te gaan met je verbruik.
  Prima plan van Omtzigt.

  Reageren
  • JJa toch!

   @Mo
   Ik denk alleen dat het weer niet wordt uitgevoerd Mo!

   Reageren
   • MMo

    @Ja toch!

    Hopelijk wel als Omtzigt wint 🙂 en hij zijn poot stijf houd ik ben benieuwd!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.