Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Overstappen energieleverancier levert tot 391 euro op’

Het maken van een overstap naar een andere energieleverancier levert een gemiddeld huishouden tot 391 euro op. Dat blijkt uit de Energiemonitor 2018 die de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd. Tussen april 2017 en 2018 zijn 1,3 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere leverancier. Dat komt neer op ruim 16 procent van de markt en dat zijn er 100.000 meer dan het jaar ervoor.

Daarnaast blijkt uit de monitor dat de helft van alle consumenten in de afgelopen drie jaar tenminste één keer is overgestapt van energiebedrijf of energiecontract. 42 procent wisselde van energieleverancier. 8 procent wijzigde zijn contract aan, bijvoorbeeld van een vast naar een variabel contract of van een jaarcontract naar een 3-jarig contract.

Jaarcontract meest goedkoop

Uit de energiemonitor blijkt dat het het afsluiten van een jaarcontract gemiddeld gezien resulteert in het laagste energietarief: 1.615 euro per jaar. Bij een variabel tarief betaalt men gemiddeld 1.718 euro en bij een 5-jarig contract 1.675 euro.

Prijsverschillen energiecontractenBron: ACM

Een momentopname laat zien dat er binnen de productgroepen zeer hoge pieken en dalen zijn. Een huishouden met een variabel contract (een zogenaamd slaperstatief) betaalt maximaal 1.850 euro per jaar voor stroom en gas. Een overstap naar een vast contract voor een jaar kan uitkomen in een jaartarief van 1.459 euro. Daarmee zou het huishouden in één jaar maar liefst 391 euro besparen.

Maar ook binnen de productgroepen zelf zijn de verschillen groot. Consumenten met een vast, 2-jarig contract betalen tot 1.744 euro per jaar. Voor hen ligt er een jaarbesparing in het verschiet van 187 euro.

Bewustwording

De meeste consumenten zijn er zich van bewust dat zij kunnen besparen op hun stroom- en gasrekening door over te stappen van energieleverancier. In 2018 geeft 52 procent aan hiervan op de hoogte te zijn, ten opzichte van slechts 35 procent in 2015.

Gezien de bewustwording bij consumenten, is het dan ook weinig verrassend dat steeds meer mensen voor de eerste keer switchen van energiebedrijf. In 2015 lag het aantal consumenten dat nog nooit was overgestapt op 36 procent. Inmiddels is dat nog maar 26 procent. De helft van alle consumenten geeft aan komend jaar opnieuw energieleveranciers te gaan vergelijken. Een kwart gaat zich in elk geval binnen de komende drie jaar (opnieuw) oriënteren en overstappen.

Eenvoudiger vergelijken

Uit het onderzoek komt tot slot naar voren dat consumenten het steeds eenvoudiger vinden om energietarieven met elkaar te vergelijken bij verschillende aanbieders. Vergelijkingssites spelen een belangrijke rol in dit verhaal. Anno 2018 vinden steeds meer consumenten bovendien dat de tarieven- en kostenopbouw bij energieleveranciers beter in elkaar steekt. Het uitzoeken van een nieuw energiecontract wordt daarom steeds gemakkelijker.

De tevredenheid over de verwerking van de overstap naar de nieuwe energieleverancier is overigens hoog. 91 procent van de consumenten is tevreden.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.