Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Opwaartse tarieven: eerste energieleveranciers overschrijden prijsplafond

Een zorgelijke ontwikkeling uit de energiebranche: voor het eerst sinds lange tijd hanteren vooraanstaande energieleveranciers, zoals Essent en Engie weer energietarieven boven het prijsplafond. Het markeert een keerpunt in de markt met mogelijke gevolgen voor de energierekening van huishoudens.

In dit artikel wordt een gedetailleerd overzicht geboden van alle energiecontracten die boven het prijsplafond voor stroom en/of gas uitkomen.

Alle energiecontracten boven het prijsplafond

Het prijsplafond werd begin dit jaar in het leven geroepen door de overheid, om de energierekening enigszins betaalbaar te houden. De volgende maximum tarieven werden afgesproken:

 • Stroom: € 0,40 kWh
 • Gas: € 1,45 m3

Een overzicht van alle energiecontracten die worden aangeboden met tarieven boven het prijsplafond (voor stroom of gas):

Leverancier & contractStroom (per kWh)Gas (per m3)
Mega – 1 jaar vast€ 0,423€ 1,475
Mega – 2 jaar vast€ 0,421€ 1,402
Engie – 1 jaar vast€ 0,413€ 1,428
Essent – 3 jaar vast€ 0,410€ 1,393
OM Energie – 1 jaar vast€ 0,388€ 1,490
Powerpeers – variabel€ 0,457€ 1,357
Peildatum: 22-08-2023

Benieuwd wie er juist (ver) beneden het prijsplafond tarieven aanbieden?

Check dan de energievergelijker.

Hogere handelsprijzen stroom en gas

Energiekenners stellen dat de huidige situatie het directe gevolg is van de stijgende handelsprijzen voor stroom en gas.

De actuele gasprijs op de toonaangevende Europese gasbeurs (TTF) schommelt vandaag rond de 39 cent per kuub. En op stroombeurs EPEX is de gemiddelde stroomprijs vandaag 12 cent per kilowattuur, het hoogste niveau sinds tijden. Die tarieven lijken misschien laag, maar zijn exclusief energiebelasting en btw.

De hoge stroomprijs (12 cent gemiddeld) vertaalt zich vandaag bij de dynamische leveranciers in een prijs boven de 40 cent per kWh in de avonduren. Een dergelijke prijsstijging heeft zich in tijden niet voorgedaan.

Volgend jaar einde prijsplafond

Door het prijsplafond bleef de energierekening vooral in de eerste maanden van dit jaar nog redelijk betaalbaar. Maar aan het prijsplafond komt begin 2024 dus een einde. Zo’n 800.000 Nederlanders hebben moeite met het betalen van hun rekeningen, bijvoorbeeld als gevolg van de hoge energielasten.

Het is te hopen dat er komend jaar iets wordt gedaan om de energierekening betaalbaar te houden.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Tijdens de verkiezingen van dit jaar kan de energierekening mogelijk één van de belangrijke thema’s worden. Met name op de hoge belastingen voor stroom en gas is er veel kritiek.

Ongeveer een derde van de energielasten bestaat uit belasting, blijkt uit een analyse van deze site.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

74 reacties

 • JJan

  Blijft toch een verbazend wekkend gebeuren hoe de.mens genept word zogenaamd met de energiekosten.

  Tijdens corona kwam alles uit China werd er grof centen verdiend in elke branche.
  Nu ineens komt alles uit de Oekraïne en weer zitten de retailers en de energiemaatschappijen enorme verhogingen in omdat nu er oorlog is.

  Kortom we worden beroofd en gepakt op alle kanten.
  Degene die gestreden hebben voor een hoger loon is die 12% allang weer kwijt aan de dagelijkse levensbehoeften omdat die met ruim 14% gestegen zijn.
  Ik kan prima rekenen hoor het is een sigaar uit eigen doos.

  Reageren
  • CCuellar Palma. MA

   @Jan ik ben absoluut EEENS met jou. Iedereen die boven de bevolking staat doet
   alles wat ze kunnen om ons kaal te plukken! En als je iets durft te zeggen is het antwoord altijd hetzelfde:” ja!
   alles word duurder mevrouw dus het kan niet anders dat het voedsel, de gezondheid kosten,het transport, de energie, het huren van een huis, het vliegen….etcetera etcetera,verhoogd moeten. We moeten tocht iets kunnen verdienen” En ik vraag hun : en is onze salaris ook zo verhoogt om jullie allemaal te laten verdienen?
   De nieuwe werelorden, de nieuwe bazen zijn bezig om de bevolking arme te maken om zichzelf nog rijker te worden. Dat is de triste realidad, helaas. En de armsten in de wereld dagelijks verhongeren!

   Reageren
   • JJoop

    Er is 1 manier om alle energie leveranciers te nemken.
    Alle consumenten naar 1 leverancier.
    Allemaal zo snel mogelijk het contract oozeggen en een 1 flex contract ndmdn bjj de,e mAnd essent. Volgende maand bij???

    Reageren
    • AAOW

     @Joop
     Het spijt me, ik kan het niet goed lezen!

     Reageren
  • KKees

   We betalen altijd een sigaar uit eigen doos in NL nederland is geen land het is een Bedrijf

   Reageren
 • WW.kierkels

  Weer een raar verhaal. Essent heeft namelijk aangekondigd de prijs per 1 okt as te verlagen, net zoals Vattenfall ..

  Reageren
  • JJeanne

   @W.kierkels
   Ja ik heb ook die melding gehad maar ging over variabel prijzen
   Per 1 oktober denl dat ik beter variabel kan blijven ipv vast contract

   Reageren
  • EEdwin

   @W.kierkels

   Dat klopt inderdaad, maar dat geldt voor variabele tarieven voor reeds zittende klanten. Feit is dat je spekkoper bent als je in juni een jaarcontract of langer afsloot. Wij betalen voor 3 jaar vast 0.32(dal) en 0.37 (normaal) en 1.23 per kuub. Ik controleer al sinds juni wekelijks de contracten van de grote aanbieders en de tarieven springen tussen de 0.32 en 0.42 en 1.25 en 1.40 maar goedkoper is het nog niet geweest.
   Met een speculerende markt, wisselend aanbod, onvoorziene gebeurtenissen en wel/geen koude winter is een jaarcontract een slimme stap wanneer je zekerheid wilt.

   Reageren
 • TThea

  Weet je wat erg is. Heel veel belasting heffen op kosten die behoren tot de eerste levensbehoefte. Ik hoop dat er 1 politieke partij hier eens aandacht aan gaat besteden. Nederland heeft de hoogste belastingen. Dit kan best minder.

  Reageren
  • PPeter

   @Thea Helemaal mee eens, het is in nette woorden niet uit te drukken hoe de staatskas met energiebelasting word gespekt. Ondanks de al hoge kosten voor electra en gas, gooit Den Haag nog meer belasting op de torenhoge prijzen, belachelijk.

   Reageren
   • AAndre

    @Peter

    Ja mee eens en dan nog hoe snel dat ze het weer uitgeven aan zaken waar de belastingbetaler niks aan heeft.

    Reageren
  • BBernard

   @Thea
   Heel erg mee eens Thea, de regering pakt altijd een flinke hap mee onder het mom: als we het zwaar belasten zullen ze vast minder verbruiken. Zelfs bij iets basics als verwarming en licht waarvan je zou denken dat iedereen daar recht op moet hebben.

   Reageren
  • WWim

   @Thea

   En dan heffen we ook nog eens BTW over de energie belasting.
   BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Hoezo, toegevoegde waarde is het gas dan meer waar geworden…..nee de waarde van de energiebelasting is gestegen en daar pakt de staat nog weer wat extra’s van. Boeven zijn het!

   Reageren
 • AArib

  Dit was te voorspellen. De winter komt eraan en de prijzen gaan omhoog. Want het wordt koud. Slaat het ergens op? Nee, Nederland heeft in de zomerperiode (goedkoop) gas in kunnen slaan. Nu lekker winst.
  Wat betreft mensen die armoede maar oprakelen daar wordt ik soms moe van. Ja, er zijn echt mensen die niet kunnen betalen. Maar je hebt ook mensen die maar op vakantie gaan etc. Die zeggen niet te kunnen betalen. Je kan ook 2x jaar niet op vakantie gaan bij wijze van en dan zonnepanelen nemen. Wij moesten er ook dingen voor laten, maar we klagen niet. Het zijn keuzes die je maakt

  Reageren
  • JJet

   @Arib
   Precies!

   Reageren
  • EEd

   @Arib

   Dat is makkelijk praten vanuit je koophuis. Als je huurt leg je niet even zonnepanelen op je dak he

   Reageren
 • RRk

  Iedereen kan de energie rekening betalen, het zijn gewoon lamzakken wat geld aan rommel uitgeven, roken, huisdieren, in de winter in een T-shirt zitten, verwarming niet terug draaien enz, voornamelijk die bijstand parasieten zijn her egst..

  Reageren
  • BBahhh

   @Rk
   Ben maar blij dat jij niets te klagen hebt,bahh wat een reactie zeg iedereen over een kam scheren

   Reageren
  • PP

   @Rk

   Leer eerst behoorlijk schrijven, en zoek wat vrienden.

   Reageren
  • DDjl

   @Rk
   Je hebt het maar zwaar met al die “lamzakken” en “parasieten” om je heen.
   Ik heb enorme medelijden met je

   Reageren
  • PPeter

   @Rk Ik vind dit nogal een boute uitspraak, als de gasprijs op € 100,- of hoger per m3 ligt zul ook jij niet lachen denk ik zomaar, tenzij je miljonair bent.
   En mensen die in de bijstand “parasieten” noemen is beneden elk niveau, heb jij géén normen en waarden meegekregen in je opvoeding? schijnbaar niet.

   Reageren
  • EEllen

   @R. jij durft wel wat te beweren. In sommige gevallen heb je de tegenslagen niet in de hand. O.A. je gezondheid. Denk na voordat je wat blèrt.

   Reageren
  • JJo

   @Rk
   Dit klinkt bevooroordeeld op bijstand gerechtigden en aanvallend vind ik ik denk er anders over waarschijnlijk ben u zelf (nog) nooit in een bijstand
   Terecht gekomen en weet u niet wat dat inhoudt en is daarnaast mensen die roken is een verslaving en de ander kan iets anders hebben er zijn verschillende verslavingen en inkomsten en uitgaven je vraag er niet om wat in je lot kom van werk ben ik terecht gekomen in een uitkering zo zag ik mijn toekomst niet en heb ik ook dieren dat is voor mij nummer 1 dieren kunnen goed en herstellend werken voor mij wel en waarschijnlijk ben u de grootste parasiet wees trots op uzelf

   Reageren
  • JJo

   @Rk

   Ge bent zot man

   Reageren
  • BBiggy

   @Rk
   Wel mooi dat jij in een ieder zijn portemonnee kunt kijken

   Reageren
  • AAnnie

   @Rk
   Lamzakken!hoor wat je zegt mensen met kleine kinderen zitten al in de kou maar vluchtelingen hebben wel warm ,en als je niet veel hebt wil jij dan die mensen dat sigaretje ook nog afnemen ,dat doet de regering al genoeg maar ja je zal wel een goed salaris hebben en een pennenlikkers zijn

   Reageren
 • MMichael

  Allemaal bangmakerij, de energieprijzen gaan al een hele tijd niet meer omhoog, juist omlaag en zeker in de zomer, doordat de gasvoorraden volraken.
  Dus dit artikel slaat nergens op…..

  Reageren
  • JJohan

   @Michael

   Echt een goed verhaal dit.
   Slaat nergens op 🙂

   Reageren
 • EEve

  Net als bij de DSB bank destijds een oproep om massaal weg te gaan bij De Bron. GEWOON VERTREKKEN DAAR MENSEN! Laat je niet pakken, als we dit samen doen zijn deze praktijken zo voorbij. Wakker worden!

  Reageren
  • JJoris

   @Eve
   En waar haal jij dan je stroom en gas ,bij een andere boef?

   Reageren
  • JJohan

   @Eve

   Helemaal mee eens Massaal opzeggen!!

   Reageren
 • JJeroen

  Er staan windmolens stil, mensen moeten betalen als ze stroom terugleveren, het stroomnet is vol, maar hoge prijzen rekenen hoort daar holgens mij niet bij, zou eerder goedkoper moeten worden.
  En als die windmolens allemasl gaa draauen kan de prijs ook dalen, snappen ze niet dat met lage prijzen meer stroom verbruikt word en het net niet overbelast raakt?

  Reageren
 • PPeter

  Maak je druk het heeft geen zin,
  Iederen is machteloos als burger
  Zijnde je word toch wel bedonderd
  Zowiezo door de politiek.

  Reageren
 • PPiet

  Mijn collega is recent met zijn Russische vrouw naar Rusland verhuisd. Hij stuurde mij een bericht dat de prijs voor elektriciteit en gas voor beide 10 euro per maand is dus 20 samen. Ik denk dat die Russen het niet zo slecht hebben en wij helemaal het de russen helemaal niet moeilijk maken met onze sancties behalve onszelf. En wie profiteren er weer van?

  Reageren
  • DDeklinck

   Het is één grote grap waar niemand om kan lachen
   Eerst de prijzen super laten dalen zodat ze zelf goedkoop kunnen inkopen en nu de prijzen weer verhogen het is weer top.nl

   Reageren
  • WWRM

   @Piet Sommigen leven van de energietransitie en de fabeltjes en de oorlog

   Laten we beginnen met Kaag en Jetten elk 180000 euro per jaar

   Dan hebben we de Nederlandse overheid die meent mee te moeten doen met geopolitiek en sancties en oorlogje voeren en dat financiert met energiebelasting over de rug van de onderlaag van de bevolking

   Uiteraard zijn er dan nog de Amerikanen met hun wapen industrie en hun eens onverkoopbare LNG die plots weer in de markt zijn

   Reageren
  • RRien

   @Piet

   Even googlen met de vraag wat het modale inkomen is in Rusland.
   Dan ben je blij dat je in Nederland woont en werkt.

   Reageren
   • MMichel

    @Rien
    Vandaar dat die Russen massaal emigreren………………………….

    Reageren
 • RRob

  Ik verkoop mijn overtollige energie al jaren aan mijn buren en dat levert wel wat op.

  Reageren
  • RRien

   @Rob

   Volgens de energiemeter is dat verboden, maar dat terzijde.
   Ik ben benieuwd hoe je dat doet. De energie verkopen aan je buren.

   Reageren
   • Hhkwvi

    @Rien, das toch simpel, stroomteller van elektramat.nl en fatsoelijke vmkas kabel naar de buren. Kun je precieis zien wat ze afnemen!

    Reageren
 • TT.F. Bakker

  Omdat er op bepaalde dagen grote overschotten aan zonne- en windenergie is moeten particulieren met een paar paneeltjes bloeden. Terwijl het (ook technisch) veel simpeler zou zijn om de levering van die grote parken gedeeltelijk te beperken. Maar dat zal contractueel wel nirt mogen.

  Reageren
  • CCornee

   @T.F. Bakker

   Weet niet hoe het met de commerciële projecten zit. Maar grote velden particulier mogen overdag al betalen om terug te mogen leveren. Hoorde al ergens 20 cent de kw voorbij komen. Heb je dan 800kw liggen schiet dat snel in de papieren

   Reageren
 • MMargreet

  Ik begrijp al die negatieve reacties niet. We hebben zonnepanelen en hebben na een aantal jaren hier financieel voordeel van. Gun de mensen met een minder inkomen alsjeblieft ook betaalbare energie. Je hebt de subsidie ook al opgestreken, betaald door de overheid. Het is geen linkse of rechtse politiek, gewoon gezond verstand. Wij zijn best in staat om ook mee te betalen aan het betaalbaar houden van energie. Hebben we nog wel wat solidariteitsgevoel?

  Reageren
  • WWies

   Ik heb mijn zonnepanelen recent aangeschaft dus van die jaren voordeel is bij mij geen sprake… Dus ik heb jaren meebetaald aan degene die zonnepanelen hadden en nu heb ik ze zelf en nu moet ik gaan betalen vor degene die geen zonnepanelen hebben…. Had er nooit aan moeten beginnen… Flink veel geld geïnvesteerd en nu maar zien of ik dat ooit terugkrijg….. Mijn advies aan iedereen… Niet meer aan beginnen…

   Reageren
   • WWRM

    @Wies Ik maakte eens zelf berekeningen Die kwamen op een minim voordeel uit over 10 jaar en dat ging ik uit van de afbraak van de salderingsregeling

    Nu de afbraak salderingsregeling door politieke ontwikkelingen geen gelopen zaak is kunt u wellicht nog quit spelen maar dan moet die zonnepanelen toeslag geen gemeen goed worden

    Overigens zie je nu verhuurders die huurders verplichten zonnepanelen te nemen in strijd met de toezegging dat de energie transitie voor huurders niet mocht leiden tot extra kosten

    Enkele kantonrechters hebben het nog niet begrepen dat een toeslag voor zonnepanelen het faillissement van zonnepanelen betekent

    Reageren
   • DDaniel

    @Wies
    Wies je heb toch wel hersenen. Die 4 euro die jij dalijk per maand moet betalen is niks vergeleken dat je gewoon gratis stroom hebt. Denk ff na voordat je iets doms zegt

    Reageren
    • HHarry

     @Daniel, ik heb er 8 jaren over gedaan om met 25 x 235Wp panelen er aan uit te komen, er was geen subsidie dan alleen de salderingsregeling.
     Er was een groot tekort aan groene energie.
     Dat is nu anders, de overheden hebben de grote energiebedrijven met subsidies voorzien van een enorme opwek capaciteit, verder claimt de heer Jetten de winsten van deze bedrijven laten doorrekenen, er was niets teveel verdiend, echter geloof ik daar niets van, mochten zij een reservering op hun winsten maken ter investeringen in opslag van energie (ter ontduiking Vennootschapsbelasting) en krijgen zij de subsidies deze straks goedkoop op te kopen en in de dure uurtjes te verkopen?
     Van mij mag de saldering er af, maar dan ook de belastingen die worden geheven er ook af, maar ook dat geloof ik niet, het kwartje van Jetten komt er aan!

     Reageren
   • LLoeks

    @Wies

    Helemaal mee eens. Nog geen cent ontvangen.

    Reageren
  • PPatje73

   @Margreet

   De bron wil gewoon zijn winst op peil houden… dat is het…

   Reageren
  • BBert

   @Margreet

   Welke subsidie bedoel je?
   Het enige wat er gebeurd is is dat ik de BTW terug heb gekregen op basis van de kleine ondernemersregeling. Dus beslist geen subsidie.

   Reageren
  • RRian

   @Margreet, welke subsidie? Ik heb geen subsidie gehad, alleen btw niet hoeven betalen maar dan nog was de prijs hoog genoeg. Met 20 euro per maand extra ga ik dus alsnog meer betalen dan het oplevert. Maar plaats voor een paar panelen. Laat inderdaad die grote parken maar betalen maar laat de consument met rust. Duurzaamheid lijkt steeds meer duurkoop te worden.

   Reageren
 • LLow

  U moet Annemarie Jorritsma bedanken. Die heeft alles toendertijd geprivatiseerd. Maar zelf toen illegaal een grondwarmtepomp aan laten leggen.

  Reageren
  • HHenny

   @Low
   Helemaal mee eens, deze corrupte tante heeft ook mede de marktwerking geïntroduceerd. En zie het resultaat.

   Reageren
 • HHarry

  Mensentaal zonnepanelen .gaan door het gros zuiniger om met energie.doorisoleren .ledlampen van het gas af .was dus van plan om een warmte pomp droger te kopen van 1400 euro .maar nu ik dus ivm mijn panelen extra moet betalen .kunnen ze kapot vallen .en ga ik dus zoals de nietzonnepaneel bezitters .niet meer zuinig om met stroom .en het milieu?geloof het dan allemaal wel weer. Hou die 1400 im mijn zak ..

  Reageren
  • IIlona

   @Harry
   Niet iedereen heeft de keus voor zonnepanelen. Neem huurders of mensen met een minimum inkomen die geen geld hebben omte investeren. Het is gemakkelijk oordelen, maar beter toch maar niet…..

   Reageren
   • CCaro

    @Ilona
    Klopt, ik als huurder had dat 5 jaar al wel. Heb in verhouding dure panelen die 1/3 minder op leveren als de huidige panelen. De keus voor mij toen was puur omdat het goed zou zijn voor klimaat, niet om er rijk van te worden. Ik zou er ongeveer een 10,- per maand aan over houden. En dat was ook zo. Als ik nu 15, euro per maand aan kosten zou moeten betalen zoals vd Bron gaat doen, moet ik er op toeleggen…. en dan heb ik het nog niet over wegvallen saldering! Als ik dat toen had geweten had ik er nooit aan begonnen. Ons energie netwerk kan het nu niet meer aan. Probleem wordt alleen maar groter als er nog meer panelen geplaatst worden. Ik zou op dit moment zeker niet meer starten met nieuwe panelen. Maar gebruik maken van dynamische contract waardoor je wel van de voordelen van panelen van andere kan genieten.

    Reageren
   • HHarry

    @Ilona
    Je kunt zonnepanelen laten leggen die gefinancierd worden door de bank met een overeenkomst, men houdt per saldo meer over en mag dan zelfs de dure energiebelasting salderen, echter vele zijn bang voor deze lasten, maar vergeten dat het huis ook nog eens meer waard wordt.
    Huizen met zonnepanelen zijn meer waard dan zonder

    Reageren
 • JJip A jee

  Eerst zonnepanelen zodanig promoten met subsidies, om daarna de zonnepanelenbezitters te belasten en hectaren vol met zonnepanelen die allemaal terugleveren. De energiesector mag zich bij de andere “geldgraaiers” aansluiten zoals er zijn verzekeraars,banken, pensioenfondsen en de overheid zelf die de grootste prijsopdrijvende factor is in dit land.

  Reageren
  • MMartijn

   @Jip A jee helemaal mee eens MEGA winsten behalen de prijzen kunstmatig rond het energie plafond houden. Dit was al voorspeld toen die er kwam prijzen van gas en stroom zijn veel lager dan het energie plafond. Ze houden ons met z’n allen voor de gek. En dan maar grote sport teams sponsoren met ons geld. Ik walg ervan

   Reageren
 • JJoop

  Ze moeten die zonnepaneel velden van al die leveranciers is verbieden, dan kunnen wij gewoon weer terug leveren zonder ektra kosten, dieven zijn het, allemaal, lijkt den haag wel, mensen pesters.

  Reageren
  • HHarry

   @Joop
   Beste joop dat niet alleen .krijg 5 cent terug ivm het leveren. En verkopen het voor 43 cent aan mijn buren .vieze laaielichters

   Reageren
   • NNancy

    @Harry
    Klopt, Wij hebben ook voor deze prijs terug gehad. Hadden gehoopt op veel meer. Toen wij gingen overstappen van Budget Energie maar Essent, kregen we veel meer terug. Maar dit is maar een schijntje.

    Reageren
 • MMATH

  Ja, het slaat eigenlijk nergens op. Iedereen wil maar potten.
  De overheid het meest.
  Zal nooit meer een einde aan komen.
  Tot dat de bom in slaat hopelijk duurt dat niet meer al te lang. Als het kapitalisme zich niet meer veilig voelt dan pas kan alles weer ten goede komen en zal ook weer het gewone volk (arbeiders) gewaardeerd worden
  Helaas moet het altijd zover komen de geschiedenis herhaald zich.

  Reageren
 • WW. Inst

  De energiemarkt wordt momenteel beheerst door emoties. Elke keer de angst dat de prijzen maar stijgen door wat onrust in de wereld. Energieleveranciers verhogen iets de prijzen en de vergelijkingssites berichtten er maar wat graag over om hun commissie en winst te maximaliseren. Net als de energieleveranciers overigens.

  Reageren
  • GGerrit

   @W. Inst

   Ja inderdaad

   Reageren
 • GG j Dusseljee

  Er is (hopelijk) was maar 1 probleem dat is het demissioneerkabinet dat alleen maar naar de pijpestelen danst van anderen, waaronder Brussel ,Rutte had zijn pik eens stijf moeten maken voor zijn eigen land. Maar er is hoop,en hoop doet leven.

  Reageren
 • WWRM

  Het grappige is de Russische Federatie heeft helemaal geen Russische Trollen nodig

  De Nederlandse overheid breekt zelf alles af door mee te doen aan sancties en feitelijk oorlog voeren die zorgen voor een verminderde aanvoer van energie gas en electriciteit en een hoger prijsniveau

  Daarbij komen drog redenen als de koppeling van electriciteit aan gasprijs en en zelfs warmtenetten gekoppeld aan gasprijs

  Eerst was de doelstelling van het gas af en nu wordt het van het Russische gas af en door blokkades van Russische olie zitten we nu aan extreme prijzen aan de benzine pomp

  Het aanbod verminderde aan gas ook al door Groningen te sluiten

  Uiteraard wordt alles gefinancierd door verhoogde energie belastingen

  In feite lijkt men nog steeds een ding niet te begrijpen dat voor zover je al bent voor een klimaat politiek dat die het beste te financieren is met lage energie prijzen

  Men kan slechts belasten bij lage energie prijzen en bij hoge energie prijzen stort alles in en moet men velen sponsoren met energietoeslagen

  De overheid zit in een spagaat en maakt geen structurele keuzes en voor zover die er al zijn lijkt het geopolitiek

  Misschien ben ik slim of die anderen allemaal oliedom

  Reageren
 • BBosje

  Na de auto is nu de energie een melkkoe van de overheid en de energie maatschappijen, leve de marktwerking.

  Reageren
 • WWRM

  Er is helemaal niets aan de hand behalve de gebruikelijke schade door de Nederlandse overheid waar wij twee keer de schade kunnen betalen door sancties tegen de Russische Federatie welke tot extremere energieprijzen leidt en hoge energiebelasting voor de financiering van geopolitiek in de vorm van wapen leveringen aan de Oekraïne

  Daar komt nog bij de structuurvisie niet uit Groningen te pompen en de totale mislukking van elektrificeren

  In feite moeten we niet klagen bij energie leveranciers maar bij de Nederlandse overheid

  Overigens in Nederland en Duitsland stort de energie intensieve maak industrie in en dat is echt een gevolg van Nederlands beleid

  Voor de rest lijkt het alles elitair en zitten we straks in de bus en in de koude

  Reageren
 • MMarcel

  Toch raar, die hoge stroomprijzen.

  Volgens Vandebron was er toch een gigantisch overschot?

  Reageren
  • PPiet

   @Marcel
   Zo zit het linkse graai cultuur in elkaar

   Reageren
   • JJan

    Piet het is niet links, maar zuiver rechts. Aan alle kanten oplichten

    Reageren
   • RRien

    @Piet

    Ja. Die 4 kabinetten Rutte, met de VVD steeds als grootste en dominante partij, die waren echt zeer links, om niet te zeggen extreem links.
    En Rutte. Een marxist in hart en nieren!
    Maar niet heus, Piet!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.