Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Opnieuw stijging van de gasprijs, maar geen reden tot paniek

De gasprijs loopt weer op door toenemende zorgen over escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas. Ten opzichte van vorige week wordt vandaag (27 december) een stijging van circa 10 procent genoteerd.

Vorige week bereikte de gasprijs nog zijn laagste punt sinds maanden. Op 19 december werd een prijs aangetikt van 32,6 euro per megawattuur wat omgerekend zo’n 31,8 cent per kuub betekent. De huidige (intra-day) gasprijs staat op 36 euro per megawattuur, oftewel 35,1 cent per kuub.

Onveilige vaarroute

Recente aanvallen van Houthi-rebellen op schepen in de Rode Zee, voornamelijk gericht tegen bondgenoten van Israël, hebben geleid tot veiligheidszorgen. Deze belangrijke route voor vloeibaar aardgas (lng) export ziet nu verminderd scheepvaartverkeer, omdat schepen de route nu vermijden. Het gas komt daardoor later op de plaats van bestemming aan.

Gasmarkt reageert snel

De gasmarkt reageert snel op geopolitieke ontwikkelingen. Dit blijkt uit de stijging van de gasprijs van circa 32 cent per kuub vorige week naar 35 cent vandaag.

Het is belangrijk te benadrukken dat belastingen bijna 70 cent van de gasprijs voor huishoudens uitmaken. Volgend jaar komt daar nog eens 11 cent bij als gevolg van een belastingverhoging.

Politieke discussies over het verlagen van de gasbelasting zijn gaande, maar een concreet besluit hangt waarschijnlijk af van een nieuw regeerakkoord.

Geen reden tot paniek

Deskundigen zien geen reden voor paniek; de gasprijs ligt aanzienlijk lager dan aan het begin van het jaar. Bemoedigend is de vorming van een internationale coalitie, Prosperity Guardian, ter bescherming van de scheepvaart in de Rode Zee, geïnitieerd door de VS.

Bovendien draagt het relatief milde Europese winterweer bij aan een lagere gasvraag, wat positieve gevolgen heeft voor de prijzen die consumenten betalen.

Gastarieven in contract nog altijd laag

De gastarieven in de energiecontracten ondervinden nog geen hinder van de hogere gasprijs. De tarieven bleven vandaag onveranderd laag.

De drie laagste gasprijzen (variabel of vast) vind je bij de onderstaande energie-aanbieders:

 • Budget Energie (variabel): € 1,107 per m3
 • Powerpeers (1 jaar vast): € 1,160 per m3
 • Budget Energie (1 jaar vast): € 1,167 per m3

In de dynamische contracten ligt de gasprijs zelfs nog iets lager, namelijk zo’n 1,06 tot 1,09 euro per kuub.

Let op:
Voor een goede vergelijking van deze tarieven wordt er nog uitgegaan van de energiebelasting die geldt 2023. Tel 11,2 cent erbij op en je hebt het tarief voor 2024. Sommige leveranciers communiceren op hun website al wel de hogere belastingtarieven.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

18 reacties

 • KKees

  De gasprijs is in nederland nog veel te hoog, mede door d66, gastax moet naar 0,35 ct incl btw en een lange termijn inkoop naar 0,25 en 0,05 voor de leverancier, totaal 0,65 ct per m3.Stof tot nadenken voor de politiek en 800000 mensen weer een beetje warm

  Reageren
 • JJan Hendriks

  Mensen niet klagen zolang we nog voor miljoenen de lucht in knallen,moeten energieprijzen toch geen probleem zijn.

  Reageren
  • JJan

   @Jan Hendriks

   Dat is appels met peren vergelijken

   Reageren
  • MMo

   @Jan Hendriks

   Dat vind ik zo’n kromme domme in hokjes denkende opmerking…. mensen die in de kou zitten en nauwelijks te eten hebben zitten thuis met een karig ouderjaarsavond maal en idd er zijn zat mensen die voor een fortuin de lucht inschieten maar die vallen niet onder de groep armoede dus denk eerst eens na voordat je hier gaat blaffen……..

   Reageren
 • SSchleijper j.w.m.

  Dan is het de oorlog tussen Rusland en Oekraïne,dan de oorlog tussen Hamas en Israël ,en wat is het volgende wat de overheid heeft gevonden om de gas en elektriciteit te verhogen.

  Reageren
  • GGoel

   @Schleijper j.w.m.

   Energieprijs wordt op de markt (vraag/aanbod) bepaald. Gasprijzen zijn gisteren en vandaag al weer als dolle gedaald. Moet je natuurlijk wel dynamisch hebben om daarvan te proviteren (Zonneplan is goedkoopst). De vaste/variable leveranciers hanteren nog (fors) hogere tarieven omdat zij ‘risico zien’. Dat heet risico-opslag en dáár betaal je je blauw aan (naast verliezen in het verleden goedmaken met hogere prijzen nu door die vaste/variabele leveranciers)!

   Reageren
  • MMartine

   @Schleijper j.w.m.
   Oorlog tussen de parlemensleden…

   Reageren
 • Llily

  minder gas gebruiken maar meer betalen den haag wil dat je minder verbruikt maar wil wel zoveel mogelijk in de staatskast komt dus meer belasting op gas maar als strakt alles gas vrij is en er over gas niets meer in de staatskast komt wordt de stroom met heel veel belasting verhoogd want de staatskast moet blijven gespekt worden

  Reageren
  • MMo

   @lily

   Spijker op zijn kop je hebt helemaal gelijk! Dan pakken ze het via een andere route bah.

   Reageren
  • Kkees van Keulen

   @lily
   Ja, maar net als autorijden word het onbetaalbaar, ze willen iedereen aan warmtepomp maar voor veel geen subsidie in 2024,electrische auto idem dito de stroom en aanschafprijs is te duur. En dan de wegenbelasting die erop kom, bij middenklasse auto zal het een 125 a 150 €per maand zijn.
   En dan de huurprijs met bijna 6%de lucht in, water,boodschappen, gewoon alles is niet te doen.
   Energievergoeding valt ook weg, word echt lachen in 2024 en 2025.
   Water naar de zee pompen.De vooruitzichten zijn bar slecht, en dan kan Willem Alexander nog zo’n mooie uitspraken hebben, wij gingen er 19€ op vooruit dit jaar een tog 480 per maand meer kwijt, gingen wij er ook maar elk jaar 2 ton op vooruit, en geen belasting betalen.

   Reageren
 • MMevr N.Nigg

  Heb een vast contract van 3 jaar bij Green Choice tot eind 2024.krijg net brief dat de gasprijs van 0.59266 per m3 in 2023 naar 0,70544 per m3 gaat. Is door de overheid beslist. En dan te weten dat ik in een slecht geïsoleerde woning van een particuliere verhuurder zit. Welke politieke partijen zitten hier achter, zal wel Jetten zijn van D66.

  Reageren
  • WWRM

   @Mevr N.Nigg Het gaat hem geen ene mal moer uitmaken of u in de koude zit zolang hij 180.000 ontvangt en later 70 procent wachtgeld

   Het lijkt hem alleen uit te maken een inklusieve samenleving en sprookjes van een energietransitie

   Reageren
   • MMo

    @WRM

    U heeft helemaal gelijk maar het is toch te bizar voor woorden dat dit allemaal maar kan gebeuren.Als je als gewone burger zelf ontslag neemt moet je zorgen dat je een andere baan hebt.Maar nee de meer dan goed betaalde bobo’s in Den Haag niet die hebben geen moment van schaamte en zitten ook niet in een slecht geisoleerd koud huis.Kijk om je heen in de wereld hoe hoger de functie’s hoe grotere boeven zijn het dat zal helaas nooit veranderen.

    Reageren
  • WWRM

   @Mevr N.Nigg Overigens dat is alleen de energie belasting De eindprijs zal vele male hoger liggen en rond minimaal het dubbele

   Reageren
 • DDe vries

  Weet nog niet wat het beste is .Ik heb variabel maar kan ik beter een vast contract nemen kom er niet uit

  Reageren
 • KKees-Jan

  Bij ons ook.
  Blijkbaar rekent Budget voor nieuwe klanten een ander variabel tarief dan voor bestaande klanten. Na één maand maar weer overstappen…

  Reageren
 • FFam. Pastoor

  Ik heb een variabel contract bij Budget energie en betaal € 1,29164 inclusief 21% BTW. U stelt dat ik € 1,107 per kuub gas zou moeten betalen. Kunt u dit verschil uitleggen, ik heb bij Budget Energie geïnformeerd maar zij kunnen dit duiden. U wel naar ik hoop.

  Reageren
  • FFam L

   @Fam. Pastoor
   Dat is een lokkertje voor nieuwe klanten. Blijkbaar loont overstappen op dit moment wel. 3 jaar vastzetten nog niet.

   Mvg

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.