Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Opgewekte energie uit zonnepanelen extreem hoog

Koen Kuijper

0 reacties

Door het enorme aantal zonuren in de maand juli is het record verbroken voor de hoeveelheid energie opgewekt met behulp van zonnepanelen. Dat meldt de Sociaal Economische Raad (SER) aan de hand van cijfers van energieopwek.nl.

Feest dus voor verkopers van zonnepanelen en huishoudens met zonnepanelen.

Ondanks het record stelt het aandeel zonne-energie in Neerland nog weinig voor als het gaat om de totale energievoorziening in Nederland. In juli werd in totaal 1,9 Petajoule (PJ) aan zonne-energie opgewekt. Ter vergelijking: het totale energieverbruik ligt op ongeveer 2.150 PJ.

7 procent hernieuwbaar

Ongeveer 7 procent van alle stroom in Nederland is afkomstig uit hernieuwbare bronnen. Zonne-energie is goed voor ongeveer 0,5 procent van de energievraag.

Goed nieuws is wel dat het aandeel zonne-energie fors is toegenomen. Als wordt vergeleken met juli 2017 is er zelfs sprake van een groei van 75 procent. De helft hiervan kan worden toegewezen door een groeiend aantal zonnepanelen op daken. De andere helft heeft met het zonnige weer te maken.

Minder wind

Het zonnige en warme zomerweer heeft er wel voor gezorgd dat er 19 procent minder windenergie wordt opgewekt dan vorig jaar. Zonnig en warm weer gaat vaak gepaard met minder wind, omdat de wind vaak niet waait uit het westen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.