Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Ook Vattenfall verlaagt variabele stroom- en gastarieven (per 1 april)

Na Essent heeft nu ook Vattenfall bekend gemaakt de energietarieven voor stroom en gas te verlagen. De prijsaanpassing geldt voor ongeveer de helft van de klanten met een variabel energiecontract en gaat in per 1 april 2024.

Deze stap volgt op een periode waarin de eerste drie maanden van het jaar de tarieven voor Vattenfall klanten relatief hoog waren, vooral in vergelijking met beschikbare vaste contracten.

10 tot 16 procent lager

 • Het stroomtarief zakt bij Vattenfall van 33,9 naar 30,4 cent per kilowattuur, wat neerkomt op een daling van ruim 10 procent.
 • De gasprijs gaat met maar liefst 16,4 procent omlaag, namelijk van 1,503 naar 1,256 euro per kubieke meter

Het is belangrijk te benadrukken dat Vattenfall variabele tarieven hanteert, die per klantengroep en moment kunnen verschillen; zo heeft de andere helft van de klanten al per 1 februari van verlaagde tarieven kunnen genieten.

Ook andere leveranciers goedkoper

De trend van dalende energieprijzen is niet exclusief voor Vattenfall; nagenoeg alle energieleveranciers hebben recentelijk hun tarieven verlaagd, voornamelijk in nieuw aangeboden contracten, aldus energievergelijk.nl. In de lopende contracten duurt het vaak wat langer voordat deze zijn aangepast.

De dalende elektriciteits- en gasprijzen zijn hoofdzakelijk te wijten aan de dalende handelsprijs voor gas, die onlangs een historisch laagtepunt bereikten, mede door het milde winterweer en goed gevulde gasopslagen, gecombineerd met een verminderde vraag vanuit de industrie.

Vattenfall vs. Essent vs. goedkoopste contract

Een overzicht van de variabele tarieven van Vattenfall, Essent en het goedkoopste variabele contract (Budget Energie).

Vattenfall
per 01-04-2024
Essent
per 01-04-2024
Budget Energie
per 26-02-2024
€ 0,304 per kWh
€ 1,256 per m3
€ 0,338 per kWh
€ 1,328 per m3
€ 0,238 per kWh
€ 1,101 per m3
Tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw

Ook in de vaste en dynamische energiecontracten liggen de tarieven beduidend lager dan in de lopende contracten bij Essent of Vattenfall.

Huidige tarieven goed vergelijken

Consumenten die op zoek zijn naar het meest voordelige energiecontract, worden aangeraden de huidige tarieven en aanbiedingen grondig te vergelijken

Bij wie jij voor 2024 het meest voordelig uit bent check je hier.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

11 reacties

 • TThom

  Kan ik nou best wachten tot april voor verlengen van mijn vaste contract? Of nu in maart al vastleggen. Gaat dus om vast! Wordt mij niet helemaal duidelijk of die ook lager is per april? Alvast bedankt!

  Reageren
 • KKarin

  Wat zijn de tarieven van Vattenfall voor normaal (30,41?) en voor daltarief? Wij hebben nl. een dubbele meter.

  Reageren
  • GGoel

   @Karin

   Gebruik de Energievergelijker bovenaan deze pagina en klik bij Vattenfall op “Check Tarieven”.

   Reageren
 • WWim

  Nu het vaste contract heb verhogen ze gasprijs met 0.11 cent. En als je het contract wil wijzigen krijg je rekening van 600.00 euro

  Reageren
 • EEduardo

  Ja en eind vorig jaar maar lopen pushen om een 3 jarig vadt contract te nemen tegen zo’n 1,40 voor gas. Wie verdient hier nu het meeste aan?

  Reageren
 • IIk

  Vreemd mijn Vattenfall stroomprijzen zijn 50% lager dan hierboven opgegeven en voor gas is het 35%. Ik weet niet hoe jullie hieraan komen maar ik zou het nog een keertje nakijken want dit riekt naar propaganda

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Ik

   Ik vermoed dat uw stroomprijzen exclusief energiebelasting en btw zijn.

   Reageren
 • PPeron

  Ik wacht nergens op, heb wel 25% vaste klantenkorting bij Vattenfall. Prima, niets mis mee.

  Reageren
  • GGoel

   @Peron

   Maar wat is je stroom- en gasprijs nu (incl. alles)?

   Reageren
  • GGoel

   @Peron

   Ik heb het eens opgezocht voor Vattenfall en de stroomprijs incl. korting is erg goed! Edoch de vaste kosten, waar geen 25% korting voor geld, is ONWAARSCHIJNLIJK hoog: € 16,98 voor stroom en gas (€ 8,49 per stroom/gas). Dat zijn tarieven die waarschijnlijk het record zijn qua vaste kosten!

   Reageren
 • GGoel

  Het blijft fascinerend dat nog steeds zoveel mensen bij deze enorm veel duurdere maatschappijen blijven zitten. Even de Energievergelijker bovenaan invullen en je bespaard bergen geld.

  Zelfs bij faillissement – wat bij dynamisch hoogst onwaarschijnlijk is omdat geen speculatie op termijnmarkt – stap je met enkele klikken over op een andere energieleverancier. Het is niet zo dat je opeens zonder stroom en gas komt te zitten.

  En die mensen maar “”wachten”” op een aanbieding van de leverancier waar zij al jaren zitten…

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.