Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Ook Greenchoice gaat terugleverkosten rekenen voor zonnepaneelbezitters

Ook energiebedrijf Greenchoice gaat hogere kosten rekenen voor klanten met zonnepanelen. De kosten voor het terugleveren van elektriciteit worden verwerkt in het vastrecht.

Update: 20 juni 2024
Greenchoice verhoogt de terugleverkosten, waarbij de kosten per kWh worden berekend, in plaats van via een verhoogd vastrecht.

Greenchoice is na Budget Energie en Vandebron de derde ‘middelgrote’ energieleverancier die deze maatregel neemt. De verwachting is dat ook energiereuzen Essent, Eneco en Vattenfall op termijn zullen volgen.

Verder verlaagt Greenchoice de terugleververgoeding van 8 naar 5 cent per kilowattuur voor zonnepaneeleigenaren die meer opwekken dan dat ze zelf verbruiken.

Vastrecht hoger

Door het vastrecht te verhogen, gaan huishoudens met zonnepanelen voortaan een deel van de kosten dragen die komen kijken bij het terugleveren van zonnestroom. Volgens Greenchoice is deze wijziging bedoeld om een meer evenwichtige kostenverdeling te realiseren. Verder kan daardoor het stroomtarief omlaag voor alle klanten.

De invoering van deze maatregel zal gefaseerd plaatsvinden, te beginnen met nieuwe contracten.

Overzicht vaste kosten Greenchoice

Een overzicht van de vaste leveringskosten met én zonder panelen:

ContractVastrecht
zonder zonnepanelen
Vastrecht
met zonnepanelen
Variabel€ 10,26 per maand€ 14,79 per maand
1 jaar vast€ 10,26 per maand€ 14,79 per maand
2 of 3 jaar vast€ 10,26 per maandContract niet beschikbaar
Kosten gelden voor uitsluitend stroom | bron: Greenchoice.nl

Bij Greenchoice wordt dus niet gewerkt met schalen, zoals bij Vandebron en Budget Energie.

De ‘boete’ als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, blijft dus enigszins beperkt: 4,53 euro per maand extra, ofwel 54,36 euro per jaar.

Terugleververgoeding naar 5 cent per kWh

Naast het hogere vastrecht is er een tweede tegenvaller voor huishoudens met zonnepanelen.

Bestaande klanten die netto stroom terugleveren aan het net, krijgen per 1 april nog maar 5 cent per kWh aan terugleververgoeding. Dit was voorheen 8 cent. In de nieuwe contracten gaat de maatregel per direct in.

Volgens Greenchoice sluit de terugleververgoeding beter aan op de daadwerkelijke marktwaarde van stroom. Greenchoice benadrukt dat klanten die hebben geïnvesteerd in zonnepanelen een aantrekkelijkere terugverdientijd blijven houden, ook na invoering van de wijzigingen.

Stroom overdag goedkoper

Als tegenprestatie wordt stroom overdag goedkoper dan ’s nachts voor alle klanten. Hiermee hoopt de leverancier dat groene stroom, die voornamelijk overdag wordt opgewekt, in grotere mate wordt gebruikt dan nu.

Niet verstandig

Volgens berekeningen van energievergelijk.nl is het doorgaans niet slim om met zonnepanelen een contract aan te gaan bij één van de onderstaande energieleveranciers:

 1. Vandebron
 2. Budget Energie
 3. Greenchoice
 4. OM
 5. EnergieVanOns
 6. Vrijopnaam

Deze partijen werken met terugleverkosten voor salderen en hebben (meestal) een beperkte terugleververgoeding.

De huidige tarieven bij Greenchoice vind je op deze pagina.

Beste alternatief

Wat is het beste alternatief als je nu klant bent bij één van deze bedrijven?

De meest gunstige voorwaarden voor als je zonnepanelen hebt, vind je wat mij betreft in het jaarcontract Eneco of Oxxio. De stroomprijs is er weliswaar relatief hoog, maar dat maakt weinig uit als je mag salderen.

Oxxio:

 • Stroomprijs: € 0,253 per kWh
 • Gasprijs: € 1,253 per m3
 • Terugleververgoeding € 0,09 per kWh
 • Geen terugleverkosten

Eneco:

 • Stroomprijs: € 0,256 per kWh
 • Gasprijs: € 1,273 per m3
 • Terugleververgoeding € 0,09 per kWh
 • Geen terugleverkosten

Volledige vergelijking maken tussen de verschillende energiebedrijven?

Raadpleeg dan de energievergelijker.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

31 reacties

 • CCees van Tricht

  Hoe zit het bij greenchoice met teruglever kosten per 1 juli, blijft het bij de ruim €4,-?

  Reageren
 • LLéon

  Greenchoice mag uit het rijtje “niet verstandig”. Zij rekenen alléén een hoger maandbedrag voor zonnepanelen (10 vs 14 euro). Oxxio diet dit ook (8 vs 14 euro). Beiden hebben 5 ct terugleververgoeding en oxxio biedt op het moment geen contract aan als je netto teruglevert

  Reageren
  • RRene

   @Léon
   Inderdaad. En de favorieten van de auteur/expert Thomas van Campenhout mogen uit zijn lijstje, want die horen gewoon bij de dure aanbieders nu. Tijd om dit artikel te herzien, want de informatie rammelt. 9000 kWh afnemen, 8000 kWh terugleveren.
   Eneco: 303 + TLK 920 => EUR 1183
   Oxxio: 301 + TLK 920 => EUR 1181
   Greenchoice: 300 + TLK 54 = EUR 354

   Reageren
 • BBart Rijvers

  Ik vraag me af wat de juridische basis is voor deze terugleverkosten. Tevens vraag ik me af of het de situatie gaat veranderen of dat de kosten nog ergens in geïnvesteerd gaan worden zoals stroom bufferen of dat het bij de winst terecht komt.
  Overheid, energiemaatschappijen en netbeheerders konden de huidige problematiek al zo’n 15 jaar zien aankomen en zijn te traag geweest en nu moet iedereen maar meebetalen.
  Ik heb in zonnepanelen geïnvesteerd en mijn buurman niet. Die doet elk jaar een dure vakantie en dat is zijn keuze. Het verhogen van kosten voelt alsof ik deels zijn vakantie moet gaan betalen.

  Reageren
  • GGoel

   @Bart Rijvers

   Google op: Solarmagazine Salderingsregeling kost mensen zonder zonnepanelen 1,35 miljard euro per jaar

   en dan zie je dat iedereen zonder zonnepanelen elk jaar €205 per huishouden kwijt is aan degenen mét zonnepanelen.

   En als 15 jaar gelden met het verzwaren van het netwerk was begonnen hadden wij dat nog steeds moeten ophoesten hoor. Enige verschil is dat er dan nu geen netwerkcongestie zou zijn, of minder.

   Reageren
   • JJohan

    @Goel

    En elders lees je weer dat energiemaatschapijen zeggen dat iedere klant met panelen hen 125 euro per jaar kost…

    Probleem is natuurlijk dat vanuit den haag er zwaar ingezet is op electrifisering en de aanschaf van zonnepanelen. Zonder de achterliggende systemen hierop aan te passen.
    Alle terugleverkosten en de wildgroei daarin hebben we dan ook feitelijk te danken aan het laten verslonsen van de afschaffing van de salderingsregeling én een goede vervanging daarvoor…

    Reageren
    • GGoel

     @Johan

     Klopt. Eigenlijk had de overheid vanaf het begin van deze subsidie heel duidelijk expliciet moeten communiceren dat dit tijdelijk zou zijn.

     Vervanging van de salderingsregeling is er al hoor: dynamische energie. Krijgen en leveren naar de ‘waarde’ van dat moment. Op die manier wordt het interessant verbruik daaraan aan te passen en wordt het op termijn ook interessant om lokale opslag te faciliteren. Maar ook wijkopslag en groter moet in hoog tempo worden geregeld.
     Dynamische energie is vanwege de terugleverkosten al het meest gunstig.

     Op de een of andere manier wordt hier nogal negatief tegenaan gekeken maar het is juist een kans op onafhankelijke goedkope energie. De komende jaren gaat er nog veel veranderen: geothermische energie is vanwege ontwikkelingen en innovaties in de Amerikaanse schalieboringen haalbaar en economisch tot op grote diepte (~8km) geworden. Dit betekend wereldwijd (!) dat dit waarschijnlijk de meest gebruikte verwarming en mogelijk stroomopwekking (stoom) gaat worden, tenminste in hoge concentratie bewoonde gebieden. In feite is daarmee het energieprobleem opgelost en ongekende machtsverschuivingen zullen het gevolg zijn.

     Reageren
     • GGoel

      “The levelised cost of electricity (LCOE) from geothermal power projects averaged between USD 0.049 and USD 0.085 per kWh between 2010 and 2020.”

      Reageren
 • GGoel

  Google: “Zonneplan Wat betekent een terugleverheffing voor de terugverdientijd van zonnepanelen?” en lees dat je met Dynamische Energie het meest gunstig uit bent met zonnepanelen.

  Reageren
 • WWRM

  Verzet komt op gang

  Het heeft lang geduurd maar het verzet tegen klimaatbeleid Jetten komt op gang

  Mensen doen niet langer mee dat geldt voor zonnepanelen en warmtepompen

  We zien absoluut een toename”, zegt Armand Schuyren van Schuren installatietechniek uit het Limburgse Vijlen. “Mensen willen voor 2026 een nieuwe ketel zodat ze niet aan de nieuwe regelgeving hoeven te voldoen.” Schuyren hoort vaak van zijn klanten dat ze bang zijn voor de kosten die de installatie van een warmtepomp met zich meebrengt

  Overigens zien we dat reacties van russen tegen sancties en de gevolgen van klimaatbeleid steeds meer zeer gaan doen en alles instort

  Reageren
 • FFrank

  ik heb sinds 15 januari een 3 jarig vast contract met zonnepanelen bij Greenchoice met een gasprijs van €1,38 en een stroomprijs normaal € 0,35 en dal € 0,30 , terugleververgoeding 8 cent.
  Ik kom dan op een maandbedrag van € 78 per maand. Ik neem aan dat greenchoice aan mijn vastrechtkosten niets mag veranderen omdat ik vast contract heb?
  Bij Oxxio kom ik uit op € 63 euro per maand voor 1 jaar
  Is het verstandig om over te stappen of lekker blijven voor 3 jaar?

  Reageren
  • GGoel

   @Frank

   Bel even met deze site (Energievergelijk) zelf. Zij helpen je verder: 010 322 0011

   Reageren
 • GGoel

  Zelfs zonder salderingsregeling is de terugverdientijd met dynamische energie ~6jr.

  Reageren
  • WWRM

   @Goel Bron en onderbouwing?

   Reageren
   • GGoel

    @WRM

    Google op: Zonneplan Terugverdientijd zonnepanelen

    Zoals je weet zijn hier geen linkjes toegestaan.

    Reageren
    • GGoel

     @Goel

     kWh prijs van €0,35 is nogal hoog. Tegelijkertijd is van de zonnepanelenprijs die zij rekenen 1/3 afgegaan. Als ik die berekening dan gecorrigeerd met bovenstaande opnieuw doe, kom ik op een terugverdientijd van 5,5 jaar.

     Reageren
     • GGoel

      @Goel

      NB Ik heb voor de stroomprijs €0,21 genomen in bovenstaande berekening.

      Reageren
     • GGoel

      @Goel

      NB2 Bij een stroomprijs van €0,27 is de terugverdientijd 4,3 jaar.

      Reageren
     • FFrank

      @Goel
      Omdat ik meer terug lever maak de stroomprijs van 0,35 cent niet uit.

      Reageren
     • WWRM

      @Frank Om eerlijk te zijn het maakt mij allemaal niets uit

      Ik ga vanaf 2 mei een nette prijs betalen van 0.29 euro bij Vandebron en de airco is het grootste deel van het jaar voordelig

      Ik ga volgend jaar rond 85 euro per jaar betalen en heb weinig risico en mocht alles instorten maakt het toch weinig meer uit bij wie je wel of niet zit en heb beperkt geïnvesteerd in airco electrische dekens extra glas en ventilatoren onder verwarming Alles bij elkaar zo rond 3500 tot 4000

      Reageren
     • GGoel

      @Frank

      Kan zijn. Maar om een rekenvoorbeeld te geven hebben zowel TNO als Zonneplan *een* kWh prijs genomen.

      Reageren
     • FFrank

      @Goel
      Zonneplan heeft alleen een dynamisch contract.
      Daar ga ik dus niet aan beginnen..

      Reageren
     • GGoel

      @Frank

      Uit nieuwsgierigheid: waarom niet?

      Reageren
     • FFrank

      @Goel
      Waarom zou ik het wel doen? Onze zonnepanelen wekken meer energie op dan we verbruiken. Dan maakt de kwh prijs niet uit..

      Reageren
     • GGoel

      @Frank

      Ik maak mij sterk dat je met jouw zonnepanelen niet alle verbruik in de winter en deels lente en herfst opwekt. Dan maakt de kWh prijs wel degelijk uit.

      Afgezien van het feit dat dynamisch ook gas betreft.
      Om een voorbeeld te geven: Zonneplan nu 21,20 cent per kWh, gas €1,05,63 per m³

      Reageren
     • FFrank

      @Goel
      Ik heb het nog even met een dynamische contract bij zonneplan uitgerekend.
      Kom op een maand bedrag van 62 euro. Er is geen rekening gehouden met negatieve teruglevering prijzen.
      Er wordt ook niet volledig gesaldeerd.
      Dus ik blijf mooi waar ik zit

      Reageren
     • WWRM

      @Frank Heel verstandig als je niet wilt gokken met alles wat je hebt

      Reageren
 • HHarrie Savelkoul

  Nu ben ik bij Greenchoice en daar heb ik een contract tot half juli. Ik neem aan dat de bestaande voorwaarden niet eenzijdig en voor mij nadelig veranderd kunnen worden. Graag in juni een overzicht van energieleveranciers zodat ik weet waarheen ik kan vluchten.

  Reageren
  • GGoel

   @Harrie Savelkoul

   Contracten mogen nooit eenzijdig zonder toestemming gewijzigd worden (anders zou een contract betekenisloos zijn).

   Dat overzicht is er elk moment: klik bovenaan deze pagina op Energievergelijk.

   Reageren
 • JJohanG

  Ik heb niet gekozen voor Oxxio of Eneco, maar voor Clean Energy 3 jarig contract; Stroom H €0,288 en L €0,282 en gas voor €1,228 teruglever vergoeding boven saldering €0,08 en geen terugleverkosten. Vastrecht €7,56 p/m.

  Reageren
 • GGoel

  Onderzoek door TNO uit 2022 heeft aangetoond dat de terugverdientijd van zonnepanelen zónder salderingsregeling 9 jaar is.

  Sindsdien zijn de prijzen van zonnepanelen gehalveerd.

  Salderingsregeling is niet nodig en nadelig voor klanten zonder zonnepanelen.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.