Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Ook Eneco verhoogt tarieven voor gas én stroom

Energiebedrijf Eneco verhoogt de energietarieven in haar vaste energiecontracten met een looptijd van één jaar en drie jaar. De stijging van de inkoopprijzen is een belangrijke drijfveer achter deze verhoging.

Eneco is overigens niet de enige die deze trend volgt. Bij Vattenfall en Essent gingen de tarieven eerder al omhoog. In vrijwel alle variabele en vaste contracten stijgen de stroom- en gastarieven met 10 tot 15 procent, constateert energievergelijk.nl.

Het is een flinke domper voor huishoudens die nu op zoek zijn naar een vast contract voor komende winter.

Tariefwijziging

Sinds begin juni zijn de elektriciteits- en gastarieven van Eneco met ongeveer 13 procent gestegen. De tarieven blijven net onder de maximale prijs van 40 cent per kilowattuur en 1,45 euro per kubieke meter.

Een overzicht:

Eneco contractTarieven
op 1 juni 2023
Tarieven
op 26 juni 2023
1 jaar vast€ 0,331 /kWh
€ 1,232 /m3
€ 0,373 /kWh
€ 1,397 /m3
3 jaar vast€ 0,338 /kWh
€ 1,242 /m3
€ 0,374 /kWh
€ 1,409 /m3
Tarieven zijn inclusief energiebelasting en btw.

Benieuwd of er goedkopere tarieven te vinden zijn? Raadpleeg dan de energievergelijker.

Gasprijzen omhoog voor komende winter

Begin juni lag de gasprijs voor de winter van 2024 – een belangrijke indicator voor de vaste tarieven die energieleveranciers bieden – nog rond de 40 euro per Megawattuur (MWh). Deze prijs is inmiddels gestegen naar ongeveer 52 euro per MWh, wat een stijging is van 30 procent.

Energiemaatschappijen moeten elektriciteit en gas voor de komende winter tegen een hogere prijs inkopen dan voorheen. Daarom zijn in bijna alle vaste contracten de tarieven verhoogd.

Het is de zoveelste indicatie dat de energiemarkt in beweging is. En niet in de goede richting voor huishoudens die nog op zoek zijn naar een voordelige aanbieding.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Geschat termijnbedrag per contract

Hoe hoog is de energierekening op basis van de huidige prijzen?

Ik rekende het voor je uit.

Dit zijn de voorspelde termijnbedragen in nieuw aangeboden energiecontracten bij een gemiddeld verbruik van 2.479 kWh stroom en 1.169 m3 gas.

ContractVoorspeld termijnbedrag
Dynamisch€ 175 – € 200 per maand
Variabel€ 205 – € 245 per maand
1 jaar vast€ 215 – € 240 per maand
3 jaar vast€ 225 – € 240 per maand

Bij het voorspellen van de tarieven van variabele en dynamische contracten wordt ervan uitgegaan dat de tarieven het komende jaar redelijk stabiel blijven. De vraag is hoe realistisch dat is.

Dynamisch contract meest voordelig?

Voor de korte termijn lijkt een dynamisch contract in elk geval wel het meest voordelig. De tarieven die hierin worden aangeboden, liggen momenteel rond de 28 cent voor elektriciteit en 1,05 euro voor gas. Deze prijzen zijn echter sterk afhankelijk van schommelingen in de marktprijzen.

Bereken jouw persoonlijke termijnbedrag door je verbruik hier in te vullen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

42 reacties

 • RRene

  Btw zijn wij ook van het gas af en hebben we stadsverwarming. Echter betalen wij het dubbele dan iemand die gas heeft. Waar is de logica? Iemand die milieu bewust wilt zijn moet dus boeten en meer lijden dan iemand die schijt heeft. Wat is dit voor systeem? Duivels dus

  Reageren
 • AArend Kunst

  Dat Russische gas is ca 40% goedkoper maar Rutte doet alles wat de VS willen. Daar is de gewone Nederlander nu de dupe van.

  Reageren
 • PPeter van Voren

  Wij zijn van het gas af.
  Die paar duizend euro besteden wij nu aan andere goedkopere warmte oplossingen.
  Bijvoorbeeld een standkachel
  5000 watt in koffer 185 euro.
  Staat buiten en blaast 80 graden via een buis de woning in. En alle gordijnen open aan de zonkant dam hrb je het niet koud hoor van de winter. Paar panelen op je balkon een auto accu en 12 volt ledlampjes dsn hoefje niet in het donker te zitten.

  Reageren
 • RRachelle

  Dit allemaal terwijl het sociaal tarief per 1 juli verdwijnt. Enorm veel mensen gaan echt financiële moeilijkheden ondervinden.

  Reageren
 • JJosé

  Als iedereen het opzeggen dan gaan ze failliet. Gewoon doen we kunnen allemaal zonder gas en stroom leven .

  Reageren
  • JJos

   @José
   Ja José!!
   Als consumenten massaal de tegenaanval inzetten!
   Eén energieleverancier boycotten en uitschakelen!
   De colporteurs aan de deur worden weer onverdraagzaam.
   Daar zijn wel middelen voor uit het raam.
   Het wordt nu tijd dat er iemand in Den Haag ingrijpt in de door hen zelf gecreëerde chaos!!

   Reageren
 • FFred Verhaaren

  We zijn allemaal graaiers en willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten met geen enkel eigen risico. Als je eerlijk bent en een beetje lef hebt, dan neem je een dynamische energiecontract. Dat is redelijk transparant en voordelig.
  Fred Verhaaren

  Reageren
 • LLodewijk

  Ben ik blij dat ik vorig jaar zonne panelen heb geïnstalleerd met een groot accu systeem. Ben nu klaar voor 25,- per maand.

  Reageren
  • SSara

   @Lodewijk hoeveel kostte jouw/dat accusysteem inclusief bijkomende kosten?

   Reageren
  • AAngelique

   @Lodewijk
   Wat koste je accu systeem? Dat heb je toch ook een n geïnvesteerd?

   Reageren
 • GGrinwis

  We hebben temaken met een regeer syndicaat

  Reageren
 • AAnton.kers

  Ik snap het even niet. Vattenfall halveert de teruglever vergoeding vanwege de prijs van stroom wrlje goedkoper is geworden en aan de andere kant verkopen zij stroom welke duurder is geworden ra ra hoe kan dT

  Reageren
  • NNico

   @Anton.kers

   Het zijn allemaal oplichters bendes kijk maar naar de winst van eneco 272 miljoen 2023 komt niet door de hoge prijzen zeggen ze met droge ogen waarschijnlijk zo aan komen waaien denk ik zo snel als mogelijk terug naar de overheid en dat geldt ook voor de zorg sinds de privatisering is het niet meer op te hoesten voor de gewone buger

   Reageren
   • LLia Talen

    @Nico

    Helemaal mee eens

    Reageren
   • NNoby

    @Nico
    We krijgen hoe langer hoe meer te maken met GRETIGE GELDGRAAIERS !*

    Reageren
  • Hh. Jonker

   @Anton.kers

   Graaifatie.

   Reageren
 • JJohn

  Verbazingwekkend dat mensen tegenwoordig ‘blij’ zijn met een contract met tarieven in de buurt vh plafond. Dit zijn max tarieven, maar wordt nu geframed als een goede deal voor zekerheid. Die Energie bedrijven lachen zich rot…. Never waste a good crisis.

  Reageren
 • LLeon

  Blij dat ik begin juni een contract voor 3 jaar genomen heb. Maandelijks voorschot weliswaar van 205 naar 355, maar ik ben nu wel zeker, net als tijdens de twee winters lange energiecrisis, dat ik niet voor verrassingen kom te staan.

  Reageren
  • AAad

   @Leon Wij ook èn net op tijd. Bij Eneco, voor 3 jaar vanaf 30juni. 33.8 om 1.242. Ik zag dat ze inmiddels 13% gestegen zijn.

   Reageren
 • TTill

  Eens een dief altijd een dief. Wat denken ze nou allemaal, elke x weer verhogen. Waar gaat Nederland heen? Bananenrepubliek!!

  Reageren
 • TTrudy Vis

  Dan kunnen er meer mensen naar de voedselbank het wordt tijd dat de prijzen worden verlaagd

  Reageren
 • BBob

  De gasvoorraad was vorige maand al gevuld tot 70% volgens berichten uit betrouwbare bron! Wat nou voor komende winter duur inkopen, voorraad zit dus vol met LNG vloeibaar. Wat zitten jullie nou te praten met zo’n onzin verklaring waarom nu de prijs stijgt. Zo raken jullie je geloofwaardigheid kwijt! Er zijn gewoon slimme inkopers bezig met tactisch handelen, slim maar eind afnemers zijn de sigaar die nu een contract afsluiten. Geheid dat dat prijs weer wat daalt komende maanden. Oude niveau gaat het dolit jaar niet meer worden maar wel lager dan nu.

  Reageren
 • RRené Gerritsen

  Ik zie dat energievergelijk.nl hier weer ouderwets angst aan het zaaien is. Zodra Noorwegen weer begint met gas leveren, vliegt de prijs weer omlaag. Tot die tijd gebruiken we nu toch weinig tot geen gas, dus het als augustus vorig jaar: laat je niet gek maken of bang maken, met als enige doel je een duur vast contract aan te smeren. Dat verdienen de angstzaaiers aan nml.

  Reageren
  • TTris

   @René Gerritsen denk het niet

   Reageren
 • WWalter Craanen

  Ik blijf verbazen over hoe snel stijgingen van de energieprijzen worden doorgevoerd in de tarieven, maar met prijsdalingen moeten we wachten tot… de oude voorraad op is of zo …?
  Puur machtsmisbruik.

  Reageren
  • EEmma

   @Walter Craanen

   Wellicht eens kijken naar een dynamisch contract? Daar heb je stroom en gas voor inkoopprijs. Stroom op uurbasis en gas op dagbasis.
   Stijgingen voel me meteen, maar van dalingen heb je ook gelijk voordeel.

   Reageren
   • SSandra

    @Emma
    Ik ben juist weer teruggegaan naar 3 jaar vast, precies op tijd… Ik ben nu goedkoper uit! Dynamisch Nextenergy 111,- per maand en nu voor 3 jaar vast 96,- per maand bij Eneco, inmiddels is ook bij Eneco 3 jaar vast flink gestegen. Dit voor 400kub gas en 2400 kWh stroom per jaar (geen zonnepanelen helaas, is een huurhuis)

    Juist wanneer je veel gas verbruikt (winter) is bij Dynamisch de gasprijs ook duurder. Daarnaast betaal je ook nog extra inkoopvergoedingen per kWh stroom en kub gas, het is een stuk onzekerder!

    Reageren
 • WWill Eisinga

  In mei had ik een productie van de Zonnepanelen van 816 kWh. Verbruik 9 KWh. Teruglevering 805 kWh. Ik heb geen Gas en ik was op vakantie. In juni is de productie 850 kWh. Verbruik 50 kWh. Sinds 2012 geen Gas en Stroom over. Dat is al 11 jaar zo.

  Reageren
  • JJeroen

   @Will Eisinga
   Bedankt u heeft dus veel teveel aan panelen liggen op t dak juist o.a door u word de saldering aangepast waarschijnlijk

   Reageren
   • RRoy

    @Jeroen ik verbruik 2700 kwh en lever 4500 kwh terug. Daarnaast heb ik m’n airco’s die de hut verwarmen. Gebruik alleen nog gas voor douchen en heet water. Ik lach me slap. Krijg bijna geld toe.

    Reageren
    • KKoelgas

     @Roy

     Ben je ook al op de hoogte dat het R32 gas van af 2027 verboden is om in de systemen te doen? Ze willen naar R290 of iets dergelijks ivm het klimaat. Iedereen dus die nu airco’s aan schaft en er ook mee verwarmt is er zo doorheen. En daarbij komt dan ook nog eens dat je je investering niet zo snel er uit hebt. De plaatsing kost vaak meer dan de split unit zelf. En daarbij heb je hele zuinige splits die meer dan 2000€ kosten, en die ga je er wellicht wel uit halen als je geluk hebt, maar je wordt wel constant genaaid zowel door energie leveranciers als de overheid, laten die 2 nou net goed met elkaar overweg kunnen.

     Reageren
    • SSandra

     @Roy

     over graaien gesproken!

     Reageren
 • AA.klok

  Laatst voor nieuw contract gegaan,
  En nu sturen ze mij het nieuwe contract klopt er niets van

  Reageren
 • RRuud

  Ze hebben natuurlijk een grotere auto gezien die bazen van deze energie bedrijven..

  En dat mogen wij ophoesten..

  Ratten zijn het…..

  Vattenfall….. rattenval…

  Reageren
 • HH.j.g. Willems

  Wat wordt het nieuwe teruglever tarief?

  Reageren
 • PPiet Grison

  Een kwestie van vraag en aanbod. Er is veel vraag naar vaste contracten dus wordt de prijs hoger

  Reageren
 • LL.kip

  Je kan zeggen wat je wilt,maar dit is contract breuk van de energiebedrijven.
  Pure speculanten werk

  Reageren
  • EEdeB

   @L.kip gaat om nieuw afgesloten contracten niet bestaande.

   Reageren
 • HHarry

  Blijft een mooi verdien model ….voor den Haag en aandeelhouders ,hoezo eerste levensbehoeften…
  Het wordt steeds moeilijker….boetes enz ….moderne……

  Reageren
  • PPerry jansen

   @Harry
   Absoluut waar den haag naait u mooi mee als de beste meer belasting dan werkelijke kosten in deze tijd schandalig

   Reageren
 • KKees

  Eneco blijft erg duur, maar ja in rdam staat een hk vol met personeel, met een dure ceo en coo, daar betaal je voor, en voor mitsubishi…….je betaald al snel 100 euro per maand meer dan dynamisch….

  Reageren
 • WWRM

  De Japanners van Eneco kleden ons uit

  Als ze een een negatief imago krijgen in Nederland kunnen ze allemaal een andere baan zoeken en Japanners kennende is dat nog het minimum

  Japanners hebben een hekel aan iets en dat is gezichtsverlies

  Eerder kwamen ze negatief in het nieuws met de afwikkeling van welkom energie

  Wat mij betreft al geven ze het voor niets dan wil ik met deze club nog geen zaken doen of met hun dochtermaatschappijen

  Dat is principieel

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.