Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Ontwikkeling duurzame energie sneller dan verwacht’

Koen Kuijper

0 reacties

TSEDe ontwikkeling van duurzame energie in Nederland verloopt sneller en beter dan voorheen werd verwacht. Zo is er in de eerste helft van 2016 meer dan twee keer zo veel subsidie aangevraagd voor duurzame energieprojecten dan eigenlijk beschikbaar was. Dat blijkt uit berichtgeving van de Rijksoverheid. Omdat er meer subsidie wordt aangevraagd dan verwacht, stelt het kabinet daarom voor de rest van 2016 1 miljard euro extra beschikbaar. Dit budget was eigenlijk voor de komende jaren begroot, maar wordt dus nu al eerder ingezet. Mogelijk zal ook het totale beschikbare budget worden vergroot voor de komende jaren, maar dat is nog niet zeker.

Door het extra geld is er in 2016 in totaal 9 miljard euro aan subsidie beschikbaar binnen de SDE+ regeling. Bedrijven krijgen de subsidie voor hun project verspreid uitbetaald over vijftien jaar, maar pas zodra het project is afgerond en energie levert.

Lees ook: Stimulering duurzame energie (SDE+)

Zonne-energie

Bijna 90 procent van alle projecten die begin dit jaar subsidie heeft gekregen, is een project waarbij zonne-energie een rol speelt. Daarbij moet wel gezegd worden dat het gaat om kleinschalige projecten. De grotere projecten zijn vaak te vinden bij biomassa- en windenergie.

Kostenbesparing

SDE+ is op een dusdanige manier georganiseerd dat zoveel mogelijk duurzame energie wordt opgewekt tegen zo laag mogelijk kosten. Bedrijven worden gestimuleerd om zich met een lager subsidiebedrag in te schrijven, omdat zij dan meer kans hebben op een subsidietoekenning.

Via deze link ziet u een grafisch overzicht van de SDE+-projecten in Nederland.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.