Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Onderzoek duurzaamheid energieleveranciers rammelt

Koen Kuijper

0 reacties

Onderzoek energieleveranciersRecent onderzoek van de Consumentenbond, Greenpeace en andere milieuorganisaties naar de duurzaamheid van energieleveranciers wees uit dat Essent de minst groene energieleverancier is. Naar aanleiding van het onderzoek voelt Essent zich duidelijk miskend. Op de website van Essent wordt dan ook aangeven dat juist de grotere energiebedrijven, zoals Essent, sterk bijdragen aan de energietransitie. Ook EnergieBusiness.nl geeft aan dat het onderzoek rammelt.

Lees de resultaten van het onderzoek hier.

Het onderzoek

CE-Delft onderzoekt aan de hand van jaarverslagen, stroometiketten en de input van bedrijven hoeveel en hoe de energie wordt opgewekt en geleverd. Ook wordt er gekeken naar (des)investeringen met betrekking tot de energieopwekking. Met de onderzoeksresultaten gingen Consumentenbond en milieuorganisaties vervolgens aan de slag.

Er werden verschillende wegingsfactoren en strafpunten toegekend op verschillende onderdelen. Zo krijgen kolen- en kernenergie veel strafpunten en windenergie juist pluspunten. Noorse, groene waterkracht wordt afgeserveerd, omdat het niet zou bijdragen aan een schonere energievoorziening. Aan de hand van de wegingsfactoren en puntentoekenning is de uitendelijke ranglijst tot gemaakt.

EnergieBussiness vindt de totstandkoming van de ranglijst niet fair: ‘de opeenstapeling van wegingsfactoren is vrijwel niet te volgen en dermate complex, dat van een objectieve uitkomst geen sprake meer is. Zo schiet de ranglijst haar doel voorbij’.

Geen eerlijke vergelijking

In het onderzoek worden alle energieleveranciers met elkaar vergeleken, maar wordt er vergeten dat Nederland slechts negen energieleveranciers telt die zelf energie opwekken. De rest van de bedrijven zijn retailers en tussenpersonen die stroom en gas inkopen bij producenten in binnen- en buitenland. In feite kan iedereen met een pot geld duurzame energie kopen en zich voordoen als ‘duurzame’ energieleverancier.

Veel van deze groene retailers investeren bovendien sterk in de marketing van hun groene energie en lokken klanten met welkomstbonussen, in plaats dat er daadwerkelijk investeringen worden gedaan op het gebied van duurzame stroomopwekking. De conventionele, grotere energiebedrijven Essent, Nuon, Eneco, Electrabel en EON, daarentegen, investeren wel degelijk fors in de opwekking van hernieuwbare energie. Hieronder een overzicht van de investeringen op het gebied van windenergie bij verschillende leveranciers (bron: EnergieBussines).

Producent Ranking ranglijst consumentenbond & co Productie windenergie (in MW) met behulp van investeringen Capaciteit in aanbouw
Pure Energie 2 41 32
Qurrent 3 0 12
HVC 5 18 60
Greenchoice 6 24 0
Eneco 8 340 140
Engie/Electrabel 9 2200 460
E.on 18 1200 210
Delta 27 58 0
Vattenfall 34 450 350
RWE/Essent 37 600 600

Het is op zijn minst opvallend te noemen dat bedrijven die veel investeren in schone windenergie, namelijk Electrabel, E.ON, Essent en Nuon niet in de top 5 voorkomen en dat energieproducenten worden vergeleken met retailers.

Hoe groen is wind?

Bovendien wordt er in de conclusies van de milieuorganisaties en de Consumentenbond te weinig rekening gehouden met de ecologische voetafdruk van windenergie. Windenergie wordt gezien als de heilige graal van duurzame energie, maar dat is niet terecht. Bij de bouw, transport en onderhoud van windmolens is veel energie nodig. In het onderzoek wordt hier niet over gesproken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.