Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nieuwe Europadeal over duurzame energie

Koen Kuijper

1 reactie

Per 2030 moet bijna een derde (32 procent) van alle opgewekte energie in de Europese Unie duurzaam zijn opgewekt. Dat hebben alle lidstaten van de EU en het Europees Parlement op donderdag 14 juni met elkaar afgesproken. Verder is besloten dat het gebruik van palmolie als biobrandstof verder en sneller wordt afgebouwd.

Onverwacht

Men spreekt van een onverwachts besluit, omdat er al een doelstelling lag van 27 procent duurzame energie in 2030. Daar komt nu nog eens 5 procentpunt bovenop. Daarnaast is de zojuist afgesproken doelstelling niet vrijblijvend. Landen die de doelstelling niet halen, kunnen rekenen op sancties.

Duidelijk signaal

Volgens Bas Eickhout van GroenLinks geven de nieuwe afspraken een duidelijk signaal aan bedrijven en investeerders, zowel binnen als buiten de energiesector.

Ook Eurocommissaris voor het klimaat, Miguel Arias Canete, spreekt van een ambitieus akkoord: door de nieuwe afspraken kan Europa een leidende rol innemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde en de duurzame energietransitie. Het behalen van de klimaatdoelen van Parijs ligt daarmee dichter in het verschiet.

1 reactie

  • SSanne

    Duidelijk verhaal

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.