Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Niet lagere, maar hogere energiebelasting op gas (per 2025)

De energiebelasting gaat per 2025 omhoog voor een grote groep Nederlandse huishoudens. Althans, de kans daarop lijkt groot, blijkt uit het recent geïntroduceerde pakket aan maatregelen van Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) om de klimaatdoelen van 2030 te halen.

In de stukken staat dat het kabinet een verlaagd tarief wil invoeren, maar in werkelijkheid wordt de belasting voor de meeste huishoudens juist hoger.

Twee belastingschijven

Het zogenaamd ‘lagere’ tarief dat het kabinet voorstelt, lijkt volgens PvdA-Kamerlid Joris Thijssen niets meer te zijn dan het terugdraaien van een belastingverhoging die vanaf 2025 zou gelden. Hij deelde dit in een reactie aan NU.nl.

De gasbelasting voor huishoudens blijft 49 cent per kuub. Maar, in de plannen van Jetten staat dat er vanaf 2025 een extra belastingschijf wordt toegevoegd:

 • Voor schijf 1 (0 tot 800 m3) blijft de energiebelasting 49 cent per m3 aardgas
 • Voor schijf 2 (het verbruik boven 800 m3) gaat de belasting omhoog naar 67 cent per m3

Bovenop deze bedragen komt ook nog eens 21 procent btw.

81 cent per kuub belasting

Als de nieuwe belastingschijven werkelijkheid worden, dan betekent dit dat een huishouden voor iedere kuub boven de 800 kuub maar liefst 81 cent aan energiebelasting betaalt (inclusief btw).

En, omdat de meeste huishoudens rond de 1.200 kuub gas verbruiken, gaat de energierekening voor heel veel mensen dan omhoog. Zo’n 90 procent van de woningen heeft nog een aardgasaansluiting.

Er is nog geen definitief besluit genomen over de voorgestelde schijven en bedragen. Tijdens Prinsjesdag wordt hierover meer duidelijk.

Belasting gas in vijf jaar tijd met 70 procent gestegen

De gasbelasting is in vijf jaar tijd met 70 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de Belastingdienst.

 JaarEnergiebelasting (en ODE)
per m3
2018€ 0,28851
2019€ 0,34553
2020€ 0,41057
2021€ 0,43366
2022€ 0,44972
2023€ 0,48980
Tarieven gelden voor huishoudens en zijn exclusief btw.

Uit recente berekeningen van energievergelijk.nl blijkt dat circa 36 procent van de totale kosten op de energierekening bestaat uit belastingen. Vooral de gasrekening wordt zwaar belast.

Bedrijven betalen minder

Bedrijven die veel stroom en gas verbruiken, betalen relatief gezien de minste energiebelasting. In de hoogste schijf betaalt een bedrijf slechts 3,9 cent per m3.

Voorstanders beweren dat gunstige belastingtarieven voor grotere bedrijven economische groei, werkgelegenheid en winstbelasting stimuleren. Dat mag zo zijn, maar het blijft een bittere pil voor honderdduizenden huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Leestip: Dit betalen grote bedrijven aan energiebelasting

Stimuleren minder gas te verbruiken

Het is overigens belangrijk op te merken dat de energieplannen van het kabinet ook maatregelen bevatten om huishoudens te stimuleren minder gas te verbruiken of zelfs helemaal van het gas af te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het aanschaffen van een (hybride) warmtepomp met behulp van subsidies.

Verdere details over nieuwe subsidies worden verwacht in het definitieve besluit dat op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

57 reacties

 • CChris

  Wij praten met allen te veel,(azijn zeiken) , het bedrijfsleven is over 3jaar al bezig waterstof te gebruiken.(die doen gewoon wat nodig is en maar ageven op energie bedrijven? Het kabinet en 2e kamer heeft jaren verloren. We moeten vol inzetten op waterstof voor de huishoudens/verwarming. Het lost alles op incl de stikstof onzin. Niet bouwen maar wel kinderen op de wereld zetten en asiel zoekers vol binnen laten. Ook dat is stikstof of je dat nou leuk vind of niet het is de keiharde werkelijkheid. Niets racistisch gewoon minder mensen op de aarde zou veel helpen maar daar wil niemand zich aan branden en zo vermijden we de realiteit. STOP met alle onzin en cancel iedereen die commentaar heeft en doe gewoon wat nodig is voor Nederland en Europa.

  Reageren
  • WWillem

   @Chris
   Als je de energierekening laag wilt houden moet je gewoon electrische kachels a 2009watt aanschaffen.
   2 in je woonkmr. Kosten € 70 ,- per stuk.
   Dan blijft in idergeval je gasgebruik onder de 800m3. Investering nul.

   Reageren
 • AAnton Brekelmans

  Als het gas goedkoop ingekocht wordt moet je eerst een paar maanden wachten voordat de consument daar wat van merkt.
  Nu de gasprijzen weer omhoog gaan wordt er niet gewacht dan gaan de prijzen gelijk weer omhoog dan krijg je als consument niet fatsoenlijk de tijd om een nieuw contract af te sluiten.
  Stelletje oplichters zijn het die energie bedrijven en ons kabinet ook door de energie belasting te verhogen.

  Reageren
 • TTom

  Hoog tijd dat die oplichters opstappen , rutte en co hebben nog niks anders gedaan als de boel verzieken !
  Begrijp niet dat iemand op deze oplichters kan stemmen !

  Reageren
 • AAlex

  Wanneer best de overheid dat je niet alles op kunt lossen door het duurder te maken. Net als rekening rijden. Duurder maken creëert veel nieuwe problemen. Er moeten wel alternatieven zijn, anders gaat men gewoon meer betalen en blijft er weinig over om te besteden (slecht voor de economie) of komt men in de schulden. Eerst alternatieven en die zijn er nu niet. Warmtepompen zijn dat ook niet, bovendien gebruiken die ook gas.

  Reageren
 • JJ.Bangma

  Als men van gas afhankelijk is betekent dit minder gebruiken dus in de winter in de kou zitten en rauw eten want koken kan dan ook minder waardoor je max 800 kuub gas gebruikt
  De overheid en met name Jetten zijn helemaal de weg kwijt Weg met de hele kliek.

  Reageren
  • EE.Hoex

   @J.Bangma

   Precies. Wat een bezopen idee. Bijna €0,90 per kuub aan energie belasting.
   Blijven we dit pikken ?

   Reageren
   • GGer

    @E.Hoex

    En dan te bedenken dat minister Luns ons gas voor een appel en ei destijds aan Rusland verkocht. Ik heb het dan over de 60 – 70-er jaren.
    Hoezo gas voor de Nederlanders, en over de huidige gascontracten met derde landen blijft men angstvallig zwijgen.

    Reageren
  • JJerney

   @J.Bangma

   Ik kook al op stroom.
   En gebruik 1800 kub gas
   met in de winter 15 graden in de woonkamer.
   Boven is het 16 graden.
   Dus waar wil ik nog op sparen?
   En isoleren dat kost echt geld meer dan 100 000 euro
   Dat is bijna een tweede hypotheek

   Reageren
 • Jjack

  kortom, geen enkel vertrouwen in de politiek . Zeer onacceptabel voorstellen zoals nu Frans Timmermans een deal heeft met marroco over groene waterstof. Eerst de uitgeprocedeerde terug dat is redelijk.

  Reageren
 • DDenise

  Dit kabinet moet echt snel vallen. Anders graaien ze zich nog even het schompus tot de volgende verkiezingen. Corrupt, leugens, geheimzinnigheid en maar geld uit de staatskas pakken, zonder fiat 2e kamer. Huurders kunnen helemaal niet van het gas af of zonnepanelen plaatsen.

  Reageren
  • Ssierra

   @Denise. dit kabinet werkt voor klaus schwab, ze werken agenda 2030 uit.
   Die gaan pas weg als de agenda uitgewerkt is.

   Reageren
 • WWRM

  Jetten met zijn klimaat fatamorgana is compleet de weg kwijt en Kaag net zo goed met het financieren van Palestijnse organisaties die later aanslagen met dodelijke slachtoffers hadden

  Er is maar een moraal wat u niet verbruikt is niet te belasten

  Alles wat u verbruikt wat afhankelijk is van subsidies is belastbaar

  Het maakt mij niet uit wat u verbruikt desnoods kiest u een soort pooling met samen wisselen in huis zitten in de winter of ga naar de bibliotheek of desnoods verbrand u in de open haard uw complete tuin

  Geloof gewoon niet meer in de leugens van de overheid en al helemaal niet in toezeggingen van Jetten

  De ene is nog meer corrupt dan de andere Nu deed een vooraanstaand PvdA lid mee met de coronacrisis en de aankoop van hulpmiddelen

  Ik ben geen wokke of woppie

  U kunt het zelf lezen

  Aan het einde geldt uw eigen deurmat schoon houden

  Reageren
  • JJacques

   @WRM geweldig onsamenhangend pleidooi vol taalvauten. Knap werk!

   Reageren
 • MMat

  @Lord Stefan, daar sla je de spijker op z’n kop. Mongolen die daar op stemmen.

  Reageren
 • WWim

  Kan mij herinneren dat toen er aardgas in Groningen werd gevonden dat de toenmalige regering heeft gezegd DIT GAS VOOR oNZE Nederlanders. Ze slaan er nu een slaatje uit

  Reageren
  • JJos

   @Wim
   Dat herinner ik mij ook nog heel goed Wim!
   Voor dat aardgas betaalden wij in 1965 slechts 10 cent per m3!
   De meteropnemer van het gemeentelijke energiebedrijf kwam elke week langs om aan de hand van de meterstand af te rekenen!
   Energiebelasting en de andere diefstal was toen nog niet aan de orde,
   Er zou volgens Joop den Uyl voor 30 jaar gas in Groningen zitten!rr

   Reageren
   • CCor

    @Jos volgens mij was dat eind jaren 90 nog zo met de kale gasprijs! Onder het mom van het milieu wordt je flink op kosten gejaagd. Want de alternatieven kosten ook veel geld en vallen vaak ook tegen, bijvoorbeeld het aansluiten van zonnepanelen op het stroomnet.
    Gaat straks net zo met de kilometer heffing.

    Reageren
   • RReinier

    @Jos

    Bij aanvang van het aardgas kost 1 m3 aardgas 7 cent, wel te weten 7 cent van de gulden dus omgerekend nog geen 3,5 eurocent.

    Reageren
   • JJacques

    @Jos
    Dat had Joop dat niet goed gezien. In plaats. An 30 werd het ruim 60 jaar!

    Reageren
    • AAnneke

     @Jacques,

     Dat dacht ik dus ook.

     Reageren
  • JJos

   @Wim
   Dat herinner ik mij ook nog heel goed Wim!
   Voor dat aardgas betaalden wij in 1965 slechts 10 cent per m3!
   De meteropnemer van het gemeentelijke energiebedrijf kwam elke week langs om aan de hand van de meterstand met ons af te rekenen!
   Energiebelasting en de andere diefstal was toen nog niet aan de orde,
   Er zou volgens Joop den Uyl voor minstens 30 jaar gas in Groningen zitten!
   Zijn partijgenoot Jan Pronk begon later met de energiebelasting!

   Reageren
   • JJacques

    @Jos net niet helemaal goed herinnerd:
    Niet Pronk maar de volgende Ministers (zie Kamerstukken en de MvT 1994-1995) waren:
    De Staatssecretaris van Financiën,
    W. A. F. G. Vermeend

    De Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,
    M. de Boer
    En

    De Minister van Economische Zaken,
    G. J. Wijers

    En Den Uyl gaf aan 30 jaar, het werden er ruim 60. (En nòg is het gas niet op).

    Reageren
    • JJos

     @Jacques
     Bedankt voor de correctie Jacques.
     Met vriendelijke groet,
     Jos.

     Reageren
 • LLuppo

  @Lord Stefan
  Zo is het maar net,het word tijd dat jetten klapjes krijgs om zijn domme hersens te resetten.

  Reageren
  • WWRM

   @Luppo Zulke dingen moet u niet zeggen noch er toe oproepen of dat aanmoedigen

   U moet de elite niet de stok geven om de hond te slaan

   U moet gewoon de democratie haar werk laten doen en gezien de BBB in de eerste kamer doet die zijn werk

   Dat de coalitie helaas in staat was via handjeklap en strategisch stemmen een meerderheid wist te verkrijgen is een bijkomstigheid omdat een links blok zich geen structureel rechts beleid kan permitteren

   Reageren
 • JJohn

  @Lord Stefan welke partij stel jij dan voor

  Reageren
 • BBery

  Democratie is een illusie.
  Mensen laten stemmen is het gevoel geven aan de mensen dat ze wat te zeggen hebben meer niet.

  Zolang mensen in het sprookje stemmen/democratie geloven zal er nooit iets veranderen.

  Het maakt echt niet uit op wie je stemt de schaduw regering bepaald wat er gaat gebeuren.

  En als er een persoon opstaat die werkelijk oprecht het goede voor de Nederlandse bevolking voor heeft dan eindigt het slecht voor hem af. Ik hoef geen namen te noemen van de personen, deze zijn bekend bij de wakkere mensen.

  Dit hebben wij gezien in Amerika, Israël en Nederland alle 3 de personen zijn naar het hiernamaals gestuurd.

  Slaap lekker verder mensen en een fijne dictatoriale leven toegewenst.

  Reageren
  • SSierra

   @Bery, je zegt het 100% goed.
   Alleen slapen de meeste nog en die gaan te laat wakker worden.

   Reageren
  • JJacques

   @Bery

   Wakkere mensen, schaduwregering, dictatoriale leven..
   Och jee, ik zou naar Rusland verhuizen of naar Israël. Veel beter en veel rustiger om te wonen! Of is de ‘werelsdregering’ daar ook actief?
   Neemt u ’s avonds wel uw lepeltje zilverwater tegen ‘ de vaccineerden’? Pas op voor het gevaar van mensen die geloven in het sprookje van de democratie en vaccinaties!
   Haha, wat toch een onzin!

   Reageren
 • AArie

  Men koopt een electr. Auto niet voor beter mileu maar puur om de subsidie binnen te graaien en geen wegenbelasting te betalen
  Die subsidie wordt betaald door de kleine en middelmatige benzine autobezitter. De beter betaalde met zijn electroauto betaald niets terwijl zijn wagen veel zwaarder is en waardoor dus veel meer wegonderhoud nodig is
  En waar blijven straks die miioenen afhedankte accus als we op waterstof gaan rijden

  Reageren
  • JJacques

   @Arie
   Waterstof it is!! Helemaal eens!
   Ook zeer eens met de subsidies voor de rijken. Die EV’s zijn zwaar betaald door de minder bedeelden. Absurde regeling!

   Reageren
 • MMartin arens

  Men koopt een electr. Auto niet voor beter mileu maar puur om de subsidie binnen te graaien en geen wegenbelasting te betalen
  Die subsidie wordt betaald door de kleine en middelmatige benzine autobezitter. De beter betaalde met zijn electroauto betaald niets terwijl zijn wagen veel zwaarder is en waardoor dus veel meer wegonderhoud nodig is
  En waar blijven straks die miioenen afhedankte accus als we op waterstof gaan rijden

  Reageren
  • CCor

   @Martin arens die accus worden straks op kosten van dezelfde kleine en middelmatige rijders verwerkt.

   Reageren
  • RRob

   @Martin arens, heb jij nog niet in de gaten wat het laden van je electrische autootje voor een invloed heeft op je elektriciteitsrekening als je door het prijsplafond heengaat. Elektrisch rijden gunstig voor een leaserijder die 45000 km woon-werkverkeer rijd? Vergeet het maar.

   Reageren
   • JJdevrie

    @Rob
    Gewoon een dynamisch energie contract nemen en laden als de stroom gratis is of een negatieve prijs heeft.

    Reageren
 • JJoey

  Zo zie je maar weer, wat een smeerlapperij.
  Eigenlijk kun je dit wel verwachten van de achterbakse Jetten.
  Het wordt wel heeeel hoog tijd dat deze leugenachtige en achterbakse coalitie opsodemietert,dansen toch alleen maar naar de pijpen van superoplichters Rutte en Kaag.

  Reageren
  • JJos

   @Joey
   Je houdt je hart vast als ze weer naar het buitenland gaan!
   Hier een paar miljoen daar wat!
   En geld lenen kost nu weer geld!
   Wie moet die vrijgevigheid dus opbrengen!
   Precies!
   Weer € 84,00 energiebelasting erbij in schijf 2!
   Welke mensen bedenken dat onder het mom van het bereiken van klimaatdoelen.,k

   Reageren
 • BBertus

  Dit krijg je als je als bevolking massaal op D66 stemden
  Weltrusten Nederlanders

  Reageren
  • DDanny

   @Bertus nee dit krijg je als de politiek te laat begint met het maken van klimaatbeleid. Hadden ze 20 jaar geleden al mee moeten beginnen, dan was er nu niets aan de hand geweest. Hoe langer de mens doorgaat op een weg die niet werkt, hoe pijnlijker de weg terug uiteindelijk wordt. Dus ja, dit is het resultaat van 20 jaar rechts beleid.

   Reageren
   • JJacques

    @Danny
    Eens. En ook eens met Bertus (D’66 is natuurlijk ook rechts).

    Reageren
 • KKees

  Stem ja21 en je bent van d66 af.. …portemonnee graaiers.

  Reageren
  • JJos

   @Kees
   Dit voorstel veroorzaakt vanaf 2025 weer een lastenverzwaring op van € 84,00 per jaar voor een doorsnee gezin.
   Deze graaiers zijn volkomen de kluts kwijt.

   Reageren
 • RRene

  Nederland wordt compleet onleefbaar omdat er nog steeds teveel mensen de verkeerde partijen kiezen die nu aan de knoppen draaien. Kiezers die hun hoop en geloof op mensen stellen die het ook niet weten. Van 1 ding heb ik echt spijt. Toen ik geld verdiende destijds (nu gepensioneerd) heb ik serieus overwogen begin jaren 90 om een huisje in Roemenie of Bulgarije of Hongarije te kopen. Meer als vakantie woning. Had ik dat toen maar doorgezet….. Er was altijd wel wat (gezin, baan verandering, vakantie etc.) waardoor het er niet van kwam. Toen was het ook nog niet zo beroerd in Nederland. Dus was de noodzaak een stuk minder. Voor wie nu zijn geld verdient is dit een serieus advies. Doe het! Maak je escape uit Nederland mogelijk. Terugkijkend naar toen (gulden tijd en geen EU) en nu…..met Nederland gaat het niet meer goed komen. Dit advies geef ik ook aan mijn kinderen.

  Reageren
  • PPiet

   @Rene
   Ik heb ook spijt niet in England gekocht te hebben. Nu zitten we met een corrupte regering en een corrupte E .U.

   Reageren
   • JJacques

    @Piet
    yes, Pete, nu zit je er mee. Maar je kan nog naar Engeland hoor. Daar is alles WEL perfect: Covid-feestjes door de destijds regeringsleider, importheffingen, ongelijke kansen in het onderwijs, armoede en onzeker werk, de arbeidsmarktpositie van mensen met een migratieachtergrond en de gezondheidszorg (ambulance bellen voor een ingegroeide teennagel). Ik noem gewoon een paar kleine dingetjes.

    Reageren
 • HH.kruijzen

  Het zijn en blijven boeven daar in DenHaag
  We worden allemaal voor de gek gehouden.
  Je mag je alleen maar kapot werken en dan bij de laatste werkdag staat de Dela klaar kist in en bedankt

  Reageren
 • KKoos

  Ik ben gelukkig van het gas af. En als de salderingsregeling wordt afgebouwd zoals nu voorgesteld is tot 2030 zonder kosten voor elektra. Was wel een hele investering, maar pluk ik wel de vruchten van hoop ik. Of zou de overheid toch weer iets verzinnen, dit voordeel af te pakken. We zullen zien.

  Reageren
  • WWRM

   @Koos Gratis energie is een illusie

   Ooit bedacht dat het bezit van zonnepanelen belast kan worden

   Met de mond beleid een overheid geen energie te gebruiken of niet te roken of geen benzine te gebruiken

   De realiteit de overheid kan niet zonder energie belasting en of accijnzen

   Reageren
 • KKlaas

  En als je de gasmeter opzegt kost het ook nog eens 700euro

  Reageren
  • PPeje

   @Klaas

   Dat is niet waar, is kosteloos

   Reageren
   • WWRM

    @Peje recent gewijzigd door uitspraak inzake ACM

    Verwijderen gas volledig voor rekening verbruiker

    Reageren
 • DDennis

  Maar, waar gaat de belasting dan omlaag? Gezonde voeding misschien? Iedereen moet toch eten uit de schijf van vijf?

  Reageren
  • DDave

   @Dennis
   Ja hoor,geen probleem je krijgt gratis krekels en meel wormen.
   Goed voor het milieu.

   Reageren
 • BBas de Knegt

  Gas is een product wat het beste is voor het milieu. In Duitsland krijg je subsidie als je een gas aansluiting maakt of krijgt. Tegenwoordig kunnen ze naar alles boren zoveel is er mogelijk. Het zou zomaar kunnen vanaf Den Helder naar het Groninger gasveld boren. En dan ook nog schoon boren. Ze hebben gelukkig een best groot veld gevonden ergens ten noorden van onze eilanden. De belasting verhoging is begrijpelijk maar als we elektrische tijd willen hebben hebben we eerst een grote brand nodig. Hoe doen we dat zo energiezuinig? Gas!

  Reageren
  • FFrits Wolthuis

   Je woont vast en zeker niet in de provincie Groningen.

   Reageren
 • GGatsjepanne

  D66 slogan. En we niemand laten vallen.
  Wel cynisch dat de arme mensen in sociale huurwoningen die slecht geïsoleerd zijn EN AFHANKELIJK van de woningbouwvereniging voor energetische verbetering dan zwaar dokken moeten.
  Schuldsanering zal het dan nog druk krijgen.

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.