Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Netbeheerkosten met 84 euro omhoog in 2024

3 reacties

Nederlandse huishoudens zullen in 2024 naar verwachting ongeveer 7 euro per maand meer betalen voor het transport van stroom en gas. Dat komt neer op 84 euro op jaarbasis. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt op haar website.

Als gevolg van de toegenomen netbeheerkosten en een verhoging van de energiebelasting op gas, zullen veel huishoudens komend jaar meer kwijt zijn aan energie. Uit berekeningen van energievergelijk.nl gaat het om een stijging van gemiddeld 11 tot 12 euro per maand.

Liander Stedin en Enexis

Er zijn in Nederland zes netbeheerders, waarvan Liander, Stedin en Enexis verreweg de meeste huishoudens bedienen. Bij deze drie organisaties stijgen de tarieven met zo’n 7 euro maandelijks voor de gezamenlijke levering van stroom en gas.

 1. Bij Stedin betaal je in 2024 – bij een normaal verbruik – 650,34 euro aan netbeheerkosten, wat neerkomt op een stijging van 7,40 euro per maand, inclusief btw, meldt regionale omroep Rijnmond.
 2. Bij Liander gaat het om een bedrag van crica 5,50 euro per maand, meldt de netbeheerder op haar website, maar onduidelijk is of dit inclusief of exclusief btw is.
 3. Bij Enexis zijn de tarieven nog niet precies bekend, al wordt rekening gehouden met een stijging van zo’n 7 tot 8 euro per maand.

De definitieve tarieven, afhankelijk van het verbruik, zullen op 1 december op de websites van de netbeheerders gepubliceerd worden. Dit artikel zal worden bijgewerkt zodra die informatie beschikbaar is.

Hogere energieprijzen en nodige investeringen

De hogere netbeheertarieven zijn enerzijds het gevolg van stijgende energieprijzen en inkoopkosten, en anderzijds van de noodzakelijke investeringen die netbeheerders de komende jaren moeten doen om het energienet uit te breiden.

Er zijn vooral veel inspanningen nodig op het gebied van elektriciteit, aangezien steeds meer huishoudens voor hun verwarming en keuken van gas overstappen op stroom.

In 2023 waren de totale netbeheerkosten ongeveer 6 miljard euro. In 2024 wordt verwacht dat deze zullen stijgen tot 7 miljard. Deze kosten worden door zowel bedrijven als burgers via de energierekening betaald.

Variabel contract duurder

Vandaag en vorige week maakten de drie grootste energieleveranciers in Nederland, Essent, Vattenfall en Eneco, bekend hun tarieven per 1 januari 2024 te zullen aanpassen.

Bij allen stijgen de kosten voor gasgebruik, maar valt de elektriciteitsrekening iets lager uit.

EnergiebedrijfHuidige tarievenTarieven 01-01-2024
Vattenfall
Variabel
€ 0,346 per kWh
€ 1,297 per m3
€ 0,339 per kWh
€ 1,503 per m3
Essent
Variabel
€ 0,390 per kWh
€ 1,327 per m3
€ 0,385 per kWh
€ 1,449 per m3
Eneco
Variabel
€ 0,394 per kWh
€ 1,361 per m3
€ 0,372 per kWh
€ 1,475 per m3
Tarieven gelden voor het gros van de klanten met variabel energiecontract

Benieuwd of je kunt besparen, bijvoorbeeld met een vast of dynamisch contract?

Check dan de energievergelijker.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

3 reacties

 • WWitte Snaauw

  Ik zou de winsten van deze bedrijven wel eens willen. Weten. Over 2022 en 2023. Want het is leuk en aardig maar er worden waarschijnlijk woekerwinsten gedraaid en nu gaan de prijzen omhoog want de kosten zijn hoger? Ik denk eerder omdat de winst weer eens hoger moet zijn dan het jaar hiervoor. Iets met rupsje Nooitgenoeg.

  Reageren
  • CCEO Enexis

   @Witte Snaauw

   Die zijn gewoon openbaar. Eigenaren van dat bedrijf zijn in principe de klanten via de gemeenten. Dus zoek het volgende keer even op voor jij je gal gaat spuien. Maar ok, 152 miljoen winst in 2022. Over 2023 is pas het eerste half jaar bekend, 15 miljoen. Dramatisch veel lager dus.
   Zeer veel redenen waarom de tarieven omhoog gaan. Het is gewoon een bedrijf wat gerund moet worden en de stroom en gasnetten moet beheren. De winst moet niet omhoog, het moet gewoon een gezond bedrijf blijven.

   Typisch altijd dit soort onderbuik roepers. Ze kunnen zichzelf informeren maar doen het niet.

   Reageren
   • HHenk

    @CEO Enexis

    Aan het comment te zien verdien je zat…dus je hoeft je niet druk temaken over deze zoveelste verhoging!
    Het gal spugen komt dichter bij jouw dan bij witte snauw…met je MAAR 15 MILJ. eerste halfjaar….gek he mensen hebben noodgedwongen de gaskraan dichtgedraaid…dus die 15 milj. Is alsnog een GROTE WINST percentage over ZEER weinig gas verbruik!
    Dus zakkenvullers ga zo door met de mensen kaal te plukken

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.