Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Netbeheerders: ‘Te weinig geld voor energietransitie’

Koen Kuijper

0 reacties

Netbeheerders voorspellen dat ze de kosten die komen kijken bij de energietransitie niet kunnen opbrengen. Het gaat om kosten voor het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk, bijvoorbeeld het aanleggen van nieuwe stroomkabels onder de grond. Maar ook voor onderhoud aan het bestaande netwerk is veel geld nodig.

Stedin, Enexis, Liander waarschuwen voor een explosieve stijging van de kosten. Dat meldt het Financiële Dagblad (FD).

Stroom verbruik neemt toe

De verwachting is dat het stroomverbruik de komende tijd flink gaat toenemen, omdat we meer elektrisch gaan koken en elektrisch gaan rijden. Een klimaatneutraal Nederland kent echter een prijskaartje: extra investeringen voor het verstevigen van het stroomnetwerk.

De netbeheerders willen daarom dat de netbeheertarieven omhoog gaan, zodat er hogere inkomsten worden gegenereerd. Netbeheerders mogen niet op eigen houtje de tarieven verhogen, omdat de overheid het netbeheer reguleert.

Tientallen miljarden

Als er niets veranderd, zou er te weinig geld binnenkomen, waarschuwen de netbeheerders. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil de netbeheerkosten laag houden, omdat de energierekening anders te hoog zou worden.

Tot 2030 zou er zo’n 5 miljard euro geïnvesteerd moeten worden om de energietransitie soepel te laten verlopen. Dat komt neer op 150 miljoen euro per jaar per netbeheerder. Deze kosten zijn, gezien de huidige inkomsten, nog wel op te brengen.

Netbeheerders benadrukken dat er echter veel meer geld nodig is. Schattingen geven aan dat het na 2030 gaat om tientallen miljarden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.