Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nederlandse stroom- en gasprijs behoort tot hoogste Europa

De stroom- en gasprijzen die Nederlandse huishoudens betalen, liggen ver boven het gemiddelde in Europa. Dat blijkt uit analyse van Energievergelijk.nl op basis van cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI) in 32 Europese landen.

Ook interessant: Energieprijzen Nederland veel hoger dan in rest van Europa (analyse: 2022)

Ons land noteerde in januari de hoogste stijging van de gemiddelde stroomprijs: een verschil van 15 procent vergeleken met december 2018. Voor gas is dit 12 procent meer dan vorig jaar, ofwel de op een na hoogste prijsstijging is in Europa.

Het gastarief ligt buitengewoon hoog in Nederland vanwege de hoge belastingen. Ruim de helft van de gaskosten die huishoudens betalen, bestaat uit energiebelasting en btw.

Gas

Update: check de actuele gasprijs hier.

In Nederland betaalt men momenteel 0,76 euro per kuub gas (prijspeil 2019). Alleen Zweden (2,14 euro per m3), Zwitserland (1,03 euro), Denemarken (0,93 euro) en Italië (0,79 euro) zijn duurder. Het gemiddelde in de onderzochte landen ligt op 61 cent per kubieke meter.

Gemiddelde gasprijs Europa: 0,61 euro / m3
Data: januari 2019

Uit de prijsindex blijkt dat onze buurlanden beduidend goedkoper zijn. Zo betaalt men in België 55 eurocent per kubieke meter gas. In Duitsland is dat 56 cent.

Het kan echter nog veel goedkoper: in Oekraïne betalen inwoners maar 22 cent per kuub gas. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er geen energiebelasting wordt geheven in dat land, maar alleen een laag btw-tarief. Ook Hongarije is goedkoop met slechts 0,28 euro per m3.

Wat bepaalt de gasprijs?

De Europese gasprijzen zijn sterk afhankelijk van vraag en aanbod op de markt. Ook het weer en de transportkosten spelen een belangrijke rol. In Zweden bijvoorbeeld, gaat bijna een derde van de kosten op aan transport en netwerkbeheer. Dat komt vooral vanwege de grote afstanden dat het gas in het land moet afleggen.

Opvallend in Nederland is het aandeel van de gasrekening dat bestaat uit heffingen. In geen enkel ander land is het procentuele aandeel zo hoog als bij ons. Volgens een recente peiling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bestaat 53,2 procent van de gasrekening uit energiebelasting en btw.

De belasting ligt bij ons zo hoog, omdat de regering ingrijpende maatregelen neemt om het gasverbruik van de bebouwde omgeving terug te dringen. Door hogere belastingen op gas en subsidies op isolatie en duurzame verwarming wil de overheid per 2050 een aardgasvrij Nederland realiseren.

Stroom

In Nederland betaalt men gemiddeld 0,23 euro per kWh stroom. Dat is 28 procent meer dan het gemiddelde in de rest van de onderzochte Europese landen. Het gemiddelde Europese stroomtarief ligt op 0,18 euro per kWh.

Hieronder een overzicht van de stroomtarieven in Europa.


Gemiddelde stroomprijs Europa: 0,18 euro / kWh
Data: januari 2019

Denemarken en Duitsland behoren met een stroomtarief van 0,31 euro per kWh tot de duurste Europese landen. Nederland komt uit op de 8e plaats met een gemiddeld tarief van 0,23 euro per kWh. Daarna volgen Italië, Groot-Brittannië en Tsjechië. Wederom is Oekraïne spotgoedkoop: slechts 0,04 euro per kWh. Maar ook in Servië (7 cent per kWh) en Montenegro (10 cent) betalen consumenten beduidend minder dan in Nederland.

Wat bepaalt de stroomprijs?

De stroomprijzen worden voor een groot deel bepaald door de brandstofprijzen, zoals olie, kolen en gas. Verder zijn de kosten voor transport en onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk bepalend. Tot slot spelen de overheidsheffingen een rol, zoals de energiebelasting, heffing Opslag Duurzame Energie (ODE) en de btw. In Nederland bestaat 32,4 procent van het tarief dat huishoudens betalen uit belastingen.

In de onderstaande landen wordt het meeste belasting geheven op elektriciteit:

  1. Denemarken: 61 procent.
  2. Duitsland: 48 procent
  3. Spanje: 46 procent

Over het onderzoek

Voor het verzamelen van de gegevens hierboven is gebruik gemaakt van de Household Energy Price Index (HEPI) en de laatste press release (januari 2019).

Deze index staat sinds 2009 bekend als de meest accurate energie-prijsindex in Europa. De data wordt verzameld in opdracht van grote Europese netbeheerders (Energie-Control en MEKH).

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

11 reacties

  • Vvan rossum

    De laatste jaren hebben wij geïnvesteerd in energie zuinige lampen de woning isolatie maar want dat zou veel geld besparen voor het gebruik van energie werd ons voorgehouden. Echter, we zijn voor de investeringen beloond door stelselmatige kostenverhogingen van tarieven en belastingverhogingen. Dank u onbetrouwbare overheid!

    Reageren
    • CConcerned forhumanity

      Dit land wordt geregeerd door slaven van de nazionisten.

      Reageren
      • EEdward

        Sukkel, thats all.

        Reageren
    • GGekke Henkie

      Dus eigenlijk is het rendement van je investeringen zelfs nog hoger. Moet je je voorstellen wat je nu wel niet had moeten betalen zonder die isolatie en zuinige lampen.

      Reageren
    • KKarel

      En maar klagen en ondertusen wel massaal VVD blijven stemmen. En Rutte maar tegen over iedereen (uit)lachen.
      Zo lang hij er zit is het liegen, bedriegen, rijken nog rijker maken.

      Reageren
    • Ppeter

      heel goed die tarief verhogingen. het leert mensen na te denken voor ze de schakelaar omhoog zetten in huis. geld word gebruikt om neteerken mede te upgraden . zo,n 100 jaar geleden hadden we blok hout in huis met meestal wc buiten. nu Moet als voorbeeld bij velen 24 uur de wc cv meedraaien voor paar minuten dat je daarin bent. zo kan ik vele voorbeelden geven . we beroven als mensheid de aard leeg aan grondstoffen in zo,n 2 generaties. leer omgaan met kou ( winter) en warmte in (zomer)

      Reageren
      • WWim

        @peter

        Jij bent zeker van lotje getikt jij leeft ook hier ga jij in de rimboe wonen.

        Reageren
      • EEddie

        @peter jij moet je dwangdenkbeelden maar voor jezelf bewaren. Ik bepaal zelf wel of ik een schakelaar omzet. Daar heb jij of de (r)overheid niets mee te maken.

        Reageren
  • MMatthias Leimbach

    bedankt voor het overzicht Koen, ik draai Boinc op mijn computers en die gebruiken 24/7 stroom, dit is een enthousiasme ter ondersteuning van medisch wetenschappelijke simulaties, ik denk erover bij mijn pensioen te verhuizen naar een land waar ik betaalbaar kan wonen. vriendelijke groet

    Reageren
  • ZZwanie middel

    Deze regering zuigt ons van alle kanten uit om hun zakken en de staatskas te spekken
    Dit moet stoppen wij kunnen het niet meer betalen en zitten aan de grond

    Reageren
  • Bb lombaard

    zakkenvullers is de overgied

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.