Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nederlandse huishoudens betalen nu hoogste gasprijs in Europa

Nederland heeft officieel de hoogste gasprijs van Europa. Huishoudens betaalden in juli gemiddeld 2,76 euro per kuub gas bij het kiezen van een nieuw energiecontract. Dat is een stijging van 22 procent ten opzichte van vorige maand. Onze gasprijs is nu ruim twee keer zo hoog als het gemiddelde in Europa.

Dat blijkt uit de maandelijkse analyse van deze site. Hiervoor is gebruik gemaakt van cijfers uit de Household Energy Price Index (HEPI).

Vergelijking Europa

Gasprijs EU juli 2022

Vorige maand was Zweden nog het land met de hoogste gasprijs, maar die zijn we nu ruimschoots voorbij. De Nederlandse consumentenprijs lag in de maand juli ruim 2 keer zo hoog als het gemiddelde in Europa. De gasprijs in Nederland is maar liefst 11 keer zo hoog als die in Hongarije.

Onder druk

De torenhoge gasprijs is het gevolg van grote onzekerheid ten aanzien van gasleveranties. De prijs op de Nederlandse gasprijs staat daardoor sterk onder druk.

De Nederlandse energiemarkt reageert veel meer op veranderingen in groothandelsprijzen dan de meeste andere markten in Europa.

Rafaila Grigoriou (Project Manager, HEPI)

Onze economie en elektriciteitsvoorziening is nu eenmaal zeer afhankelijk van gas. Als het gasaanbod afneemt, bijvoorbeeld doordat Rusland de kraan dichtdraait, merken we daar direct wat van.

Ook in andere Europese landen stijgt de gasprijs voor huishoudens, maar niet zo hard als in Nederland. Veel landen hebben een groter aandeel van kolenenergie, kernenergie of waterkracht in hun energiemix.

Prijsplafonds

Bovendien wordt er in veel landen gewerkt met prijsplafonds of prijsregulering. Ook in landen om ons heen gebeurt dat.

In België is er een sociaal tarief, waarbij Belgen met lage inkomens 30 procent minder betalen. In Frankrijk geldt er een maximumprijs voor stroom. In Spanje en Portugal worden energiebedrijven gesubsidieerd.

Huishoudens betalen 3 tot 4 keer zoveel

Een huishouden dat vorig jaar augustus een nieuw 1-jarig vast contract afsloot, betaalde circa 18 eurocent voor het enkeltarief, 19 eurocent voor normaal tarief en 17 cent voor daltarief. De gasprijs lag bij een rond de 90 eurocent per kuub.

Inmiddels zijn we ver verwijderd van dit soort bedragen. Vaste contracten van een jaar worden door geen enkele energieleverancier meer aangeboden. Als consument ben je aangewezen op een zogenaamd modelcontract waarbij de tarieven variabel zijn.

Als we kijken naar het goedkoopste variabele contract dat op dit moment online kan worden afgesloten, dan komen we uit op een enkeltarief van 71,3 eurocent voor stroom en een gasprijs van 3,092 per m3 euro voor gas. Dat betekent een prijsverhoging van 344 tot 409 procent.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Vergelijking met vorig jaar

Energievergelijk.nl berekende de totale energiekosten bij het aangaan van een nieuw energiecontract per augustus vorig jaar en augustus dit jaar:

Kostenpostaugustus 2021augustus 2022
Stroomkosten variabel*€ 446€ 1.768
Stroomkosten vast€ 65€ 65
Vermindering energiebelasting-€ 559-€ 743
Netbeheerkosten stroom (Enexis)€ 251€ 241
Gaskosten variabel*€ 1.047€ 3.615
Gaskosten vast€ 65€ 65
Netbeheerkosten gas (Enexis)€ 182€ 168
Totaal€ 1.497€ 5.178
Op basis van gemiddeld verbruik (2479 kWh en 1169 m3)

Het verschil in totale kosten is een schrikbarende 3681 euro op jaarbasis, ofwel bijna 307 euro per maand.

Veel vaste contracten lopen af

Uit recente cijfers van de ACM van half juni 2022 blijkt dat ongeveer de helft van alle huishoudens nu nog een vast contract heeft. Daar gaat op korte termijn verandering inkomen.

Bij de meeste huishoudens loopt het vaste contract dit jaar af, wat betekent dat zij binnenkort een peperduur variabel contract voorgeschoteld krijgen.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

Slechts een klein deel van de mensen met een vast contract heeft de energietarieven meer dan één jaar vastgezet, bijvoorbeeld middels een 3-jarig of 5-jarig contract. Zij zijn de absolute spekkopers, want hun tarieven blijven voorlopig laag.

Wat doet Den Haag?

De overheid heeft hier en daar wat gedaan om de enorme prijsstijging wat te dempen. Zo is de vermindering van de energiebelasting (heffingskorting) een kleine 200 euro hoger dan vorig jaar. Daarnaast is het btw-tarief tijdelijk verlaagd, namelijk van 21 naar 9 procent.

De vraag is uiteraard of dit genoeg zal zijn voor veel burgers met de winter in het vooruitzicht. De FNV pleit in Nieuwsuur voor een prijsplafond én hogere lonen.

Benieuwd naar de actuele energieprijzen (per leverancier)?

Check dan onze prijzenpagina, waar de ontwikkelingen, verwachtingen en tarieven dagelijks worden bijgehouden.

Bronnen

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

20 reacties

 • TThijs

  Prachtig stuk, alleen in de grafiek staat de gasprijs is eurocent per kWh. Gas gaat in m-3 en elektra in kWh.

  Reageren
  • KKoen Kuijper

   @Thijs

   In veel landen wordt gas betaalt per kWh. Het is ook een meer gestandaardiseerde eenheid om een vergelijking te maken. 1 kuub gas in Nederland geeft namelijk een lagere of hogere hoeveelheid energie (in kWh’s) af dan in andere landen in Europa. Dit heeft te maken met de calorische waarde (verbrandingswaarde) van het gas.

   Reageren
 • Hh

  wij zitten vlak bij belgie mag ik ook een energie contract in belgie afsluiten

  Reageren
 • WWimRF600R

  Rusland (lees: Poetin) lacht zich een bult. En wij maar ‘kunstgrepen’ uithalen om minder gas te verbruiken. Wat een wanbeleid van Robbie Jetten (uit naam van het gehele kabinet wat ermee instemd). Dus zegt Jetten “de kolencentrales maar inzetten om de gasreserves een boost te geven”, maar dan beginnen die gasten van milieudefensie (rijkelijk gesubdidieerd uit de Postcodeloterij die niemand durft op te zeggen ) weer te mauwen.
  Binnenkort voorzie ik revolutie in Nederland, want dit kan niet lang meer duren … tot dat het JOU ook treft. WIJ betalen de rekening aan het Kaagmens, die vervolgens van alle megawinsten en onze belastingcenten weer miljarden (vroeger deden ze het gewoon met miljoenen) over de balk kan gooien en besteden aan ultra-linkse hobbies.

  Reageren
  • PPerda

   @WimRF600R

   IIets wat je niet leuk vindt en bekritiseert? = Je bent een pro-Russische trol en je promoot de genocide van de UA – dus het is Tsjechië
   Er is geen democratie meer in de EU.

   Reageren
 • DDerk Leusveld

  Het is gewoon een schande dat hier de prijs het hoogste is van de EU. Men moet toch weer gronings gas gaan gebruiken. Anders is de crisis niet te overzien! Men wou de Russen treffen, maar treft nu de eigen bevolking! Het wordt tijd voor een ander kabinet. Die onmiddellijk in actie komt! De mensen die over de gestegen energieprijzen praten, treft het niet allemaal mensen met een salaris boven de 150000 euro.

  Reageren
 • FFred

  Wij leven in een gaaf landje: bedrijfsleven krijgt emmers hulpgeld uitgekeerd, burgers betalen het volle pond. GAAF!!!!

  Reageren
 • JJaap

  Pas op als straks mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen en naar de voedselbank moeten of honger lijden dan gaat men rare situaties krijgen een kat in het nauw?

  Reageren
 • LLasgo

  Wij worden in dit land massaal voor de gek gehouden. De benzineprijzen, gasprijzen, boodschappenprijzen, zorgverzekeringen, worden allemaal KUNSTMATIG hoog gehouden. En Jan modaal pikt het allemaal. Ik vraag me alleen af hoe lang nog. Die Rutte komt alleen op voor z’n rijkeluisvriendjes en neemt zeker geen maatregelen tegen oliemaatschappijen of energiemaatschappijen. Nee, stel je voor. Hij gaat zijn eigen glazen niet ingooien. Als hij ‘straks’ eindelijk een keer weggaat, dan kan hij hoogstwaarschijnlijk terecht als grote baas bij Shell. Dus die zware jongens gaat hij zeker niet aanpakken!

  Reageren
  • MMarijke Kusters

   @Lasgo
   Ben het helemaal met je eens. Duurste land, laagste inkomen en de meeste asielzoekers die een status krijgen.

   Reageren
  • LLeila

   @Lasgo

   Precies. Jan modaal in Nederland wordt helemaal kaal geplukt. Alsof wij met amper 18 mln mensen het milieuw gaan redden. Inmiddels gaat alles bij buurlanden met tig mln inwoners, dikke auto s, gebruik van kachels en zo nog meer met vervuiling door. Als we voor het milieu gaan en duurzaam willen leven moeten bepaalde tarieven en regels voor alle EU lidstaten gelijk zijn.

   Reageren
 • DDimitri schoemans

  Ik was ooit trots om Nederlander te zijn maar dat is al lang niet meer het geval.

  Reageren
  • LLasgo

   @Dimitri schoemans

   Reageren
 • RRichard

  We importeren maar ,20%,gas uit Rusland, dus al die stijgingen worden kunstmatig ,in stand gehouden, en lulletje rute, maar lachen, met zen top salaris,warom kan in andere landen wel en redelijk,tarief ,worden gerekend,?????

  Reageren
 • LLeon van der Zanden

  Wat mij niet geheel duidelijk is, is hoe de variabele prijs van gas wordt bepaald. De energiemaatschappij koopt dit gas in, zet er uiteraard een kleine marge op, en levert het bij de verbruiker af. Dus of die marges worden met hetzelfde percentage verhoogd als de stijging van de inkoopprijs, of men koopt te duur in. Of beide?

  Reageren
 • JJan

  Hungry is trying to be not “unfriendly” to Russia and its gas prices are 11 times lower than in the Netherlands. On the other hand, the Dutch half state-owned GasTerra refused to pay in rubbles and proudly announced that they would buy gas from other (non-disclosed) sources. On top of that, the Dutch government proudly announced that they would get rid of Russian gas by the end of the year (or even earlier). As a result – the highest energy prices in Europe. Very good strategy, well done.

  Reageren
  • PPjotr

   @Jan
   Zo gaat dat in Gidsland Nederland met een regering van zeer deugende linkse mensen. Die leggen rücksichtslos de rekening bij de gewone man neer.

   Reageren
   • LLasgo

    @Pjotr

    Ik weet het niet hoor. Maar dat kabinet dat er nu zit is een kabinet voor de rijke lui! Dus dat is absoluut géén links kabinet. De VVD en CDA zijn echt wel RECHTSE partijen.
    Tja, zolang men het verschil niet weet tussen links en rechts, komen we nooit van dat zooitje VVD, CDA, D66, enz. af.

    Reageren
    • PPalmen

     @Lasgo
     Indien je niet weet waar je over praat moet je zwijgen.
     We hebben ultra links beleid in dit land, gewoon d66 beleid wordt uitgevoerd, Vvd en Cda zijn de plüchepakkers maar laten hun aanhang volledig in de steek.

     Reageren
 • RRuud Koopman

  Hi Bart, NL heeft nu de duurste energie van Europa. Ik ben zo’n geluksvogel dat ik in 2019 een energie contract heb afgesloten voor 5 jaar. Ik weet niet of veel mensen dit hebben gedaan. En hoe dat zit in vergelijking met andere landen. Ik heb sterk de indruk dat klanten zonder contract het verlies vd energiebedrijven op langlopende contracten moeten compenseren. Of hebben ze echt voor deze klanten destijds voor 5 jaar afgedekt?

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.