Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nederlanders wachten met verduurzamen woning

Koen Kuijper

0 reacties

43 procent van de Nederlanders met een huis is niet van plan om de eigen woning binnen vijf jaar te verduurzamen of aardgasvrij te maken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Er zijn verschillende manieren om de woning te verduurzamen, bijvoorbeeld middels zonnepanelen, betere isolatie of een warmtepomp. Daarmee gaat de uitstoot en de energierekening omlaag.

Redenen

De belangrijkste reden dat huiseigenaren hun huis niet verduurzamen, is dat zij liever wachten op subsidies van de overheid. Meer dan de helft van de woningbezitters vindt dan ook dat de overheid financieel moet bijspringen om de overstap naar een duurzame woning mogelijk te maken.

Andere redenen die meespelen zijn:

  • Huiseigenaren denken dat het verduurzamen van de woning in de toekomst goedkoper wordt.
  • Huiseigenaren zijn bang dat hun investering in duurzame energie niet leidt tot een hogere woningwaarde.
  • Huiseigenaren vinden dat het te lang duurt voordat hun investering wordt terugverdiend.

Het volledig aardgasvrij maken van de woning is voor de meeste huiseigenaren een flinke investering. Maar met de steeds hogere energiebelastingen op stroom en gas wordt dit wel steeds interessanter.

Winst te behalen

Het Nibud constateert dat met name financieel zwakkere huishoudens veel mogelijkheden hebben om te verduurzamen. Zij hebben vaak een energielabel D, E, F of G. Dat geeft aan dat er veel stroom en gas te besparen valt in de woning. Verduurzaming kan voor dit soort huishoudens gunstig uitpakken, omdat hun energierekening dan fors omlaag gaat. Het probleem is dat deze gezinnen vaak minder te besteden hebben en een investering daarom uitstellen.

Geen lening

Een andere conclusie uit het onderzoek van Nibud is dat veel woningbezitters het liefst met spaargeld investeren in verduurzaming van hun huis. Lenen voor zonnepanelen, een warmtepomp of extra isolatie is minder populair.

Lening voor duurzame energie en betere isolatie kan tegenwoordig tegen een laag rentetarief en kan worden geregeld via een energiebespaarlening bij de overheid.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.