Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nederland naar 16 procent duurzame energie in 2023

0 reacties

Nationale EnergieverkenningHet doel om in 2023 een aandeel van 16 procent duurzame energie in Nederland  op te wekken, zal naar verwachting worden gehaald. Ook het secundaire doel om in 2020 een aandeel van 14 procent hernieuwbare energie op te wekken, ligt binnen handbereik. Dat zegt minister Henk Kamp van Economische zaken na publicatie van de Nationale Energieverkenning (NEV) 2015 die in opdracht van het ministerie werd uitgevoerd. Als het doel wordt gehaald, kunnen 860.000 huishoudens in 2020 worden voorzien van 100 procent groene energie.

Volgens de minister wordt er nu en de komende tijd hard gewerkt aan een betere en duurzamere energievoorziening, bijvoorbeeld door middel van windmolenparken en zonne-centrales. Om de doelstelling van 14 procent in 2020 te halen, worden extra maatregelen ingezet die nog niet zijn meegenomen in de berekening van de Energieverkenning.

Om te beginnen komt er 8 miljard euro beschikbaar voor de subsidieregeling SDE+. Met deze regeling krijgen producenten van duurzame energie een compensatie voor het verschil tussen de kostprijs voor het opwekken van groene stroom en de opbrengst die wordt behaald met grijze energie. Dit jaar was er ‘slechts’ 3,5 miljard euro beschikbaar.

Andere subsidieregelingen

De overheid heeft tal van subsidieregelingen geïntroduceerd waar bedrijven of verhuurders van woningen gebruik van kunnen maken. Een kort overzicht:

Subsidieregeling Voor wie?
Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) Verhuurders en woningbouwcorporaties
Fonds Energiebesparing Huursector (FEH) Verhuurders en woningbouwcorporaties
Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) en met de Milieu Investeringsaftrek (MIA) Ondernemers
Energie Investeringsaftrek (EIA) Ondernemers

Particulieren

Ook particulieren en ondernemers die zelf energie willen opwekken krijgen de mogelijkheid om een subsidie aan te vragen bij de overheid. Hiervoor wordt in totaal 70 miljoen euro voor vrijgemaakt. De subsidie is bedoeld voor bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen of een biomassaketel.

Werkgelegenheid energiesector

Door de investeringen en subsidieregelingen stijgt de werkgelegenheid in de duurzame energiesector. Het aantal banen zal de komende jaren met ongeveer 15.000 per jaar toenemen naar een totaal van 80.000 in 2020.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.