Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Nederland moet meer doen om uitstoot broeikasgas te beperken’

Koen Kuijper

1 reactie

De Nederlandse overheid moet meer maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. De staat moet maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen per 2020 terug te dringen met minimaal 25 procent ten opzichte van 1990. Vorig jaar was die vermindering nog maar 13 procent.

Het hof handhaaft daarmee de uitspraak van de rechtbank die Urgenda drie jaar geleden in het gelijk stelde. Het kabinet geeft aan dat het alles zal doen om het vonnis uit te voeren en dat de beoogde reductie van 25 procent haalbaar is.

Noodklok

Onlangs luiden verschillende organisaties de noodklok, nadat de Verenigde Naties concludeerde dat de gevolgen van CO2-uitstoot sneller merkbaar zullen zijn dan verwacht. Klimaatverandering zal de komende decennia vele miljoenen mensen treffen. Als we niets doen, stijgt de temperatuur na 2030 met 1,5 graad. Die stijgen heeft catastrofale gevolgen: hittegolven, smelten van poolkappen en overstromingen.

Ook zelf kunt u wat doen om energie te besparen en zo uw steentje bij te dragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Op koers

Volgens onderzoek ligt Nederland op koers om de uitstoot per 2020 met 23 procent te beperken, maar wordt er wel rekening gehouden met een onzekerheidmarge tussen de 19 en 27 procent. Dat is onvoldoende volgens het hof.

De staat heeft een zorgplicht en moet maatregelen nemen om haar burgers te beschermen tegen industriële activiteiten, stelt het hof. De huidige generatie krijgt te maken met verlies van leven of verstoring van het gezinsleven als er niet wordt ingegrepen. Daarbij werden ook de gevaren op de lange termijn genoemd, waaronder overstromingen, droogte en ziektes.

1 reactie

  • PPeer van der Nagel

    Ja, daar ben ik het volledig mee eens. Maar dat houd nogal wat in zoals drastisch beperken van o.a. vliegverkeer, autoverkeer, veeteelt, maximumsnelheid naar 100 km/H. Belasten, verbieden of toch maar zelf laten bepalen? Wanneer we het werkelijk belangrijk vinden, dan is dat iets wat we morgen al kunnen doen, het kost niets maar levert direct wat op. Daarnaast werken aan energiebesparing door huizen te isoleren of volledig te saneren. Jammer dat de overheid (gemeente/ rijk) nog moeite hebben met de ondersteuning hiervan. 21% Btw is niet niks voor zulke maatregelen. Terwijl de buurman naar Thailand of Nieuw-Zeeland vliegt voor zijn welverdiende vakantie zouden welwillende burgers dik geld investeren. Een heel lastig dilemma waar absoluut politieke moed en een lange termijn visie voor nodig is. Wanneer de vervuiler betaald zullen de prijzen direct stijgen en er minder geconsumeerd worden, wat in een handelsland als Nederland (en veel andere landen) vloeken in de kerk is. Toch ligt daar een groot gedeelte van de oplossing. Ik zei al: een lastig probleem!

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.