‘Nederland moet meer doen om uitstoot broeikasgas te beperken’
De Nederlandse overheid moet meer maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. De staat moet maatregelen nemen om de uitstoot van broeikasgassen per 2020 terug te dringen met minimaal 25 procent ten opzichte van 1990. Vorig jaar was die vermindering nog maar 13 procent.
Het hof handhaaft daarmee de uitspraak van de rechtbank die Urgenda drie jaar geleden in het gelijk stelde. Het kabinet geeft aan dat het alles zal doen om het vonnis uit te voeren en dat de beoogde reductie van 25 procent haalbaar is.
Noodklok
Onlangs luiden verschillende organisaties de noodklok, nadat de Verenigde Naties concludeerde dat de gevolgen van CO2-uitstoot sneller merkbaar zullen zijn dan verwacht. Klimaatverandering zal de komende decennia vele miljoenen mensen treffen. Als we niets doen, stijgt de temperatuur na 2030 met 1,5 graad. Die stijgen heeft catastrofale gevolgen: hittegolven, smelten van poolkappen en overstromingen.
Ook zelf kunt u wat doen om energie te besparen en zo uw steentje bij te dragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Op koers
Volgens onderzoek ligt Nederland op koers om de uitstoot per 2020 met 23 procent te beperken, maar wordt er wel rekening gehouden met een onzekerheidmarge tussen de 19 en 27 procent. Dat is onvoldoende volgens het hof.
De staat heeft een zorgplicht en moet maatregelen nemen om haar burgers te beschermen tegen industriële activiteiten, stelt het hof. De huidige generatie krijgt te maken met verlies van leven of verstoring van het gezinsleven als er niet wordt ingegrepen. Daarbij werden ook de gevaren op de lange termijn genoemd, waaronder overstromingen, droogte en ziektes.
Koen Kuijper
Als onderzoeker en schrijver draai ik al zo'n zes jaar mee in de energiewereld. De markt is continu in beweging en dat maakt het extra uitdagend. Het is mooi om te zien als burgers en bedrijven betere beslissingen nemen als gevolg van mijn nieuws en dossiers.