Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nederland moet 15 procent minder gas gaan verbruiken

Alle landen binnen de Europese Unie moeten tot het voorjaar van 2023 minimaal 15 procent minder gas gaan gebruiken ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Dat stelt Eurocommissaris Frans Timmermans zojuist in zijn presentatie, namens de Europese Commissie.

De Europese gasvoorraden zijn op dit moment voor 60 procent gevuld, maar daar kan snel verandering in komen als de winter aanbreekt en de gasimport uit Rusland verder wordt teruggedrongen. De situatie is al een poosje nijpend.

Richtlijn

Voorlopig is de genoemde 15 procent een richtlijn, die onderdeel is van een noodplan om minder afhankelijk te worden van gasleveringen uit Rusland en zo min mogelijk op de gasreserves in te teren.

Het plan is uiteindelijk bedoeld om Europa klaar te stomen voor een noodscenario, namelijk een volledige boycot van Russisch gas naar de EU.

Nederland

Ook voor Nederland geldt de nieuwe EU-richtlijn.

Het is voor ons en andere landen daarom de bedoeling om het gasverbruik met 15 procent te verminderen ten opzichte van het gemiddelde verbruik in de afgelopen vijf jaar. Ieder land moet een special noodplan indienen bij de Europese Commissie en iedere 2 maanden rapporteren over de voortgang.

Zou bijvoorbeeld energievoorziening van een land in gevaar komen dan kan worden besloten om sommige niet-essentiële industrieën stil te leggen. De lidstaten gaan hier zelf over en beslissen of dit nodig is en zo ja, welke sectoren afgeschaald moeten worden.

Verplichting

Als te veel landen zich niet kunnen houden aan de richtlijn van 15 procent, dan kan worden besloten om de richtlijn om te zetten in een verplichting. Als landen zicht niet houden aan de maatregelen, kunnen er bijvoorbeeld sancties worden opgelegd voor de industrie.

Geen gevolgen bij boycot

De Gasunie stelde onlangs dat er geen directe gevolgen zijn voor de Nederlandse economie als Rusland besluit een volledige gasboycot toe te passen. Dat lijkt wat in strijd te zijn met de boodschap die de Europese Commissie wil uitstralen, al zegt de Gasunie vooral naar de situatie in Nederland te kijken.

Indirect zijn er mogelijk wel gevolgen, want de Duitse industrie redt het eigenlijk niet zonder Russisch gas. Een getroffen Duitse economie komende winter betekent ook dat er grote gevolgen voor de Nederlandse economie zullen zijn.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.