Nederland het verst achter met klimaatdoelstellingen
Van alle landen binnen de Europese Unie loopt Nederland het meest achter wat betreft het verwezenlijken van de gestelde klimaatdoelstellingen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.
In 2017 was 6,6 procent van onze energievoorziening afkomstig uit duurzame bronnen, zoals wind en zon. In 2020 moet dit 14 procent zijn. In geen enkel ander EU-land is het verschil zo groot. Nederland wil haar achterstand inlopen door de bouw van grote windmolenparken. Maar die zijn nog niet klaar per 2020. De klimaatdoelstelling wordt daarom niet behaald.
Doelstelling gehaald
Elf landen hebben hun doelstellingen voor 2020 al wel gehaald, waaronder Zweden, Finland, Denemarken en Oostenrijk. Zij zitten al boven de 30 procent hernieuwbare energie. Maar ook onze buurlanden Duitsland en België doen het beter dan Nederland.
Nederland en Luxemburg bungelen onderaan het lijstje.
Het behalen van de klimaatdoelstellingen is essentieel om de opwarming van de aarde, als gevolg van CO2-uitstoot, tegen te gaan.
32 procent
De EU heeft met lidstaten afgesproken dat 32 procent van de totale energievoorziening per 2030 duurzaam is. In 2020 moet dat al 20 procent zijn.
Ieder EU-lidstaat bekijkt welke doelstelling realistisch is gezien het economische potentieel en het eigen uitgangspunt.
Klimaatakkoord
Het ontwerp voor het Klimaatakkoord is klaar. Daarin staan een pakket met maatregelen om de CO2-uitstoot per 2030 met ten minste 49 procent terug te dringen (ten opzichte van 1990). Het planbureau is de maatregelen aan het doorrekenen.
Een van de kerntaken uit het akkoord is het aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen. Dat kan door middel van betere isolatie en door gebruik te maken van duurzame verwarming, zoals een warmtepomp.