Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Nederland blijft leunen op olie en gas als energiebron, ondanks lager verbruik

Ondanks dat Nederland steeds minder energie verbruikt, is de waarheid dat we nog steeds sterk leunen op olie en gas. Die fossiele energiebronnen vormen samen driekwart van onze volledige energiemix, blijkt uit cijfers van het CBS uit 2022.

Aan de positieve kant heeft ons totale energieverbruik het laagste niveau bereikt sinds 1990, met een daling van 10 procent ten opzichte van 2021.

Gasverbruik sterk teruggedrongen

Opvallend is vooral de afname van het aardgasverbruik. Het gemiddelde aandeel van gas in 1991 bedroeg nog 50%. Dat is nu gedaald tot 36%, het laagste niveau sinds 1990. Het is een trend die in alle sectoren wordt waargenomen, van woningen en de dienstensector tot de landbouw.

In het bijzonder is het aardgasverbruik in woningen met 22 procent verminderd, dankzij het warmere weer en subsidies van de overheid om gasverbruik te beperken, bijvoorbeeld door de aanschaf van een warmtepomp aantrekkelijker te maken.

Olie en kolen

Olie draagt nog steeds 39% bij aan de totale energiemix, terwijl kolen goed zijn voor 8,5% van onze energie- en elektriciteitsvoorziening, 4,3 procentpunten minder dan in 1990.

Samengevoegd vormen olie, gas en kolen 83,5 van ons totale energieverbruik.

Meer duurzame energie

Positief is dat het aandeel hernieuwbare energie in Nederland elk jaar toeneemt. In 2022 werd 15 procent van onze totale energiebehoefte opgewekt uit duurzame bronnen, een stijging van 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Toch vormt dit nog altijd een klein deel van onze totale energiemix.

Het energieverbruik uit windenergie is vorig jaar met 13 procent toegenomen. Dat zit hem voornamelijk in de nieuwe windmolens op het land.

Het aandeel zonne-energie groeide met maar liefst 45 procent in 2022. Daarin hebben een toename van de verkoop van zonnepanelen en een bijzonder zonnig jaar een rol gespeeld.

Energiecontracten

Bij vrijwel alle energieleveranciers is het nu mogelijk om duurzame stroom en gas geleverd te krijgen.

Uit recent onderzoek van energievergelijk.nl blijkt echter dat ruim 4 op de 10 Nederlanders niet bereid is hier extra voor te betalen. Als het op de daadwerkelijke euro’s aankomt, houdt de Nederlander de hand op de knip.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • AAdria

    Een belangrijke reden waarom het gasverbruik in woningen is gedaald komt omdat veel mensen afgelopen winter de verwarming niet aan konden doen ivm absurd hoge prijzen. Het eerlijke verhaal is: mensen, ouderen en kwetsbaren zaten in de kou en gingen uit nood en ellende vroeg naar bed om een beetje warm te blijven.
    Mensen met riante inkomens konden vooral profiteren van de subsidies.
    Het is bijzonder pijnlijk om te lezen dat er 22% minder aardgas is verbruikt dankzij subsidies van de overheid. Deze complimenten gun ik ze niet…en dit is eufemistisch geformuleerd.
    Daarom dat ik graag deze nuancering aan wil brengen en tegelijk het geheugen/herinnering van ons allemaal actief weer wat op te frissen

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.