Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Naast hogere energieprijzen ook drinkwater duurder

0 reacties

Steeds meer Nederlandse huishoudens voelen de pijn van de stijgende energieprijzen. Maar daar houdt het niet op, want ook de kosten van drinkwater gaan volgend jaar omhoog.

Er wordt gesproken over een prijsverhoging van minimaal 10 procent als gevolg van de hoge inflatie. Dat meldt topman Jelle Hannema van het waterbedrijf Vitens op Radio 1.

20 tot 25 procent

Op dit moment betaal je gemiddeld zo’n 0,87 euro per kuub water. Dat kan volgend jaar zomaar 0,96 tot 1,00 euro zijn.

Op termijn kan de totale stijging van de drinkwaterprijs zelfs uitkomen op 20 tot 25 procent. Dit heeft dan weer te maken met klimaatverandering en een aantal duurzame investeringen die hiervoor nodig zijn, bijvoorbeeld om de kwaliteit en levering van water voor langere tijd te garanderen.

Toch zal de prijs van water niet zomaar stijgen. Daarvoor is eerst toestemming nodig van de aandeelhouders, zoals provincies en gemeenten.

Drinkwater besparen

Gezien de verwachte prijsstijgingen, wordt het financieel steeds interessanter om zuinig met water om te gaan, merkt ook Thomas van Campenhout van deze site op:

In Nederland gaan we als consument bijzonder riant om met drinkwater. Er is dan ook meer dan genoeg ruimte om dusdanig te besparen dat de prijsstijging teniet wordt gedaan. Kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben.

Zelf aan de slag?

Op Energievergelijk.nl staan 101 tips hoe je kunt besparen op je waterconsumptie.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.