Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Miljoenennota: gasrekening omhoog in 2020

1 reactie

Huishoudens gaan volgend jaar meer betalen voor aardgas. De energiebelasting wordt verhoogd in 2020, namelijk met 4 eurocent per kubieke meter aardgas. In de zes jaren daarna komt daar nog ieder jaar 1 cent (ex btw.) bovenop.

Met de maatregel wil het kabinet aardgasvrij wonen aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld middels betere isolatie en/of een warmtepomp.

Minder belasting op stroom

Aan de andere kant gaan huishoudens in 2020 minder energiebelasting betalen voor elektriciteit. Het tarief gaat omlaag met bijna 1 eurocent per kWh. Voor een huishouden dat jaarlijks 3.500 kWh aan stroom verbruikt, betekent dat een lastenverlichting van 35 euro op jaarbasis.

Maar dat is niet alles: het bedrag dat mensen van de belastingdienst terugkrijgen, stijgt met 216 euro, onafhankelijk van hoeveel stroom je verbruikt.

Volgend jaar betalen we voor stroom 11,83 eurocent aan energiebelasting voor stroom en 40,30 eurocent voor gas. Dit is inclusief btw.

100 euro erop vooruit

Volgens berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gaan Nederlandse huishoudens er volgend jaar gemiddeld 100 euro op vooruit. Dat is gebaseerd op een gemiddeld gasverbruik van 1.179 kuub gas en 2.525 kWh stroom.

Afhankelijk van woning

Hoeveel huishoudens er volgend jaar echt op vooruit of achteruit gaan, hangt sterk af van het type woning. Nieuwe woningen en appartementen zijn daarbij in het voordeel, omdat het gasverbruik hier lager ligt.

Mensen met een vrijstaande of slecht geïsoleerde woning gaan er juist op achteruit met de nieuwe belastingtarieven.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

1 reactie

  • BBig Leo

    €100,00 erop vooruit? rekenen kunnen ze niet dit jaar (2019) zijn de huishoudens meer dan €350,00 kwijt (het belastingvoordeel) aan de energie nota dus als die in 2020 €100,00 goedkoper uitvalt is dit geen voordeel. Was dit ook niet het bureau dat de verkeerde cijfers aan het kabinet stuurde waarop de prijs stijging van de energienota van dit jaar op gebaseerd is?

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.