Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Miljoenennota: dit zijn dé gevolgen voor je energierekening (in 2024)

Thomas van Campenhout

36 reacties

Vandaag, tijdens Prinsjesdag, heeft het demissionaire kabinet de Miljoenennota voor 2024 aan de Tweede Kamer voorgelegd. In dit ellenlange document staan ook een aantal wijzigingen die van invloed zijn voor jouw energierekening van 2024.

Wij hebben de hele tekst voor je doorgespit en de belangrijkste punten hieronder voor je samengevat.

Belangrijkste punten 2024

De vijf belangrijkste wijzigingen voor 2024:

 1. Het energie prijsplafond (€ 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh) komt te vervallen
 2. De energiebelasting voor gas gaat met ruim 10 cent per kuub omhoog
 3. De energiebelasting voor stroom gaat met circa 2 cent per kWh omlaag
 4. De vermindering energiebelasting (heffingskorting) gaat licht omhoog
 5. Huishoudens kunnen geen energietoeslag meer aanvragen

Exit prijsplafond

Begin dit jaar stelde de overheid een prijsplafond in op een stroom- en gasverbruik tot:

 • 2.900 kWh stroom
 • 1.200 m3 gas

Energieleveranciers mochten klanten tot deze verbruiksgrenzen maximaal 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per m3 in rekening brengen. Eventuele verschillen in kosten tussen contractuele tarieven en deze plafonds werden door de overheid vergoed.

Maar in 2024 stopt de overheid met deze subsidie. In 2024 betaal je dus weer het volledige gastarief in je contract, ongeacht de prijsontwikkeling. Dat lijkt voor nu geen heel groot probleem, want in vrijwel alle contracten ligt de stroom- en gasprijs onder de tarieven van het prijsplafond.

Komende winter

Maar als komende winter de prijzen weer zouden stijgen, kan dit wel degelijk grote gevolgen hebben voor huishoudens. De gasprijs staat namelijk, door krapte op de lng-markt, onder aanhoudende druk.

Op deze Prinsjesdag wordt voor één kuub gas circa 36 cent betaald op de groothandelsmarkt. Inclusief belastingen komt dit neer op 1,08 euro per m3. Maar hier komen vaak nog allerlei marges bij van de energieleverancier. In de meeste variabele en vaste contracten ligt de gasprijs rond de 1,30 euro per m3.

Een vast contract kan interessant zijn voor een stukje prijszekerheid.

Energiebelasting gas omhoog

Er vindt per 1 januari 2024 een verschuiving plaats in de energiebelasting (EB) voor stroom en gas. Het tarief voor stroom gaat omlaag, terwijl de belasting op gas juist flink omhoog gaat. Hiermee wil de regering meer mensen stimuleren om het gasverbruik te verminderen of zelfs van het gas af te gaan.

Hieronder een vergelijking van de energiebelastingtarieven voor stroom en gas in 2023 en 2024:

 JaarEnergiebelasting per m3Energiebelasting per kWh
2023€ 0,48980€ 0,12599
2024€ 0,58296€ 0,10880
Belastingtarieven zonde btw bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik van 2.479 kWh en 1.169 m3

Bovenop de bedragen hierboven wordt dus nog 21 procent btw gerekend. Dat betekent dat de totale energiebelasting voor gas volgend jaar uitkomt op totaal:

 • € 0,7054 euro per kuub gas
 • € 0,13165 per kWh elektriciteit

€ 80 per jaar aan extra belasting

Als gevolg van deze verschuiving in de belastingen gaat een gemiddeld huishouden volgend jaar 80 euro meer betalen aan stroom en gas. Dat komt neer op een maandelijkse kostenpost van circa 6,70 euro.

Heffingskorting ietsje hoger

De heffingskorting, ook wel bekend als de ‘vermindering energiebelasting’ wordt komend jaar ietsje hoger.

En gezien dit gaat om een korting op de energierekening is dit licht positief nieuws voor huishoudens.

Zij gaan er op dit vlak een paar euro op vooruit.

 • 2023: € 493,27
 • 2024: € 498,38

Deze bedragen zijn exclusief 21 procent btw.

Energietoeslag niet meer aan te vragen

Huishoudens met een laag inkomen krijgen volgend jaar geen energietoeslag van 1.300 euro meer.

Alleen in 2023 hebben minima nog recht op de toeslag. Deze wordt naar verwachting eind 2023 uitgekeerd door gemeenten. De inkomensgrens voor energietoeslag ligt op 120 procent van het sociaal minimum.

Noodfonds blijft wel bestaan

De enige beschermende maatregel die volgend jaar blijft bestaan is het noodfonds voor huishoudens met een laag inkomen én een hoge energierekening.

In dit artikel staat wie er in aanmerking komt voor dit fonds, wat de voorwaarden zijn en hoe je kunt aanvragen.

Onduidelijkheid over salderen

Het is nog onduidelijk of de salderingsregeling per 2025 wordt afgebouwd. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd, maar er bestaat een kans dat de wet het niet redt. In dat geval beslist het nieuwe kabinet over het lot van salderen.

De eerste energieleverancier is al vooruitgelopen op de uitkomst van dit proces, namelijk door eigenhandig een heffing in te voeren voor mensen met zonnepanelen. Bij energiebedrijf Vandebron betaal je een bepaald bedrag extra per maand, afhankelijk van het aantal kilowattuur aan elektriciteit dat iemand jaarlijks teruglevert.

Gezien de oplopende kosten van energiebedrijven, ligt in de lijn der verwachting dat meer zullen volgen met een dergelijke constructie als Vandebron, zeker als er in politiek Den Haag geen besluiten worden genomen.

36 reacties

 • JJan

  Het zijn allemaal ratten in denhaag.ze plukken je kaal.stemmen straks geen zin. Alles word duurder. Bezine gas electra ziekenzorg enz ze maken nederland kapot

  Reageren
 • HHerman

  Weg met het kabinet ons laten bevriezen in de winter en het geld naar Brussel wachtgeld ik krijg ook geen wachtgeld en naar het buitenland miljarden beter kan het geld in Nederland bijven en eerlijk ver delen onder ons.bvd

  Reageren
 • MMarius

  Op dit moment hebben we te veel zonnepanelen in nederland steeds meer zonnepanelen leiden tot zeer hoge netbeheer en onbalanskosten , de ontwikkeling voor opslag of omzetting van zonneenergie is nog amper op gang gekomen. Onze overheid wordt op dat gebied nauwelijks gehinderd door enige kennis van zaken !

  Reageren
 • JJanke

  Flexibele energiecontracten moeten worden afgeschaft. Ze zijn een ramp voor de energietransitie. Een VandeBron bestraft klanten die investeren in een beter milieu dmv een terugleververgoeding, en beloont klanten die op zonnige dagen zoveel mogelijk stroom verbruiken. Er zijn zelfs mensen die de vriezer open zetten om extra stroom te verbruiken op tijden dat de energieprijs van hun flexibele contract negatief is. De vervuiler wordt beloond, en degene die geïnvesteerd heeft in een schoner milieu betaald voor zijn panelen èn voor de teruglevering. Snapt u het nog?

  Reageren
 • AArie

  Altijd zo geweest, hoe beter dat je je best doet, hoe harder je wordt gestraft.

  Reageren
 • RRik

  “Bo” en “Co” en “Mo” lijken op één lijn te zitten qua opstandige mening, en ook qua naam. Ik zou niet te veel aandacht besteden aan dit soort nep accounts die mensen proberen op te fokken.

  Vwb de wijziging van belastingtarieven, dit is inderdaad om mensen meer te sturen richting elektriciteitsverbruik, zoals voorgenomen en aangekondigd.

  Er is geen “graaierij”. Al het geld dat binnenkomt, gaat er ook weer uit. Veruit het meeste wordt uitgegeven aan zorg, en aan sociale zekerheid. Dat zijn dus ook al die ‘potjes’ waar mensen met lagere inkomens gebruik van mogen maken. Zoals kinderbijslag, huursubsidie, energietoeslag, zorgtoeslag, enz. enz.

  U zal begrijpen als de overheid minder gaat “graaien”, dat er ook minder uitgegeven kan worden aan die dingen. Dus zeg maar wat u wil inleveren, voor een lagere energierekening.

  Vwb de rest van de klinkklare onzin en stemmingmakerij die ik hier lees:

  @Geert Je wordt niet gestraft, je gaat juist minder belasting betalen voor al dat elektriche verbruik.

  @De roder: Wachtgeld naar beneden? Joepie, weer een paar ton bespaard. Kunnen we de energienota van elke Nederlander maarliefst 30 cent mee verlagen.

  @Apc & @Jolanda: Wees blij dat andere landen vorige eeuw ook een oorlog gefinancierd hebben “die niet die van hun was” waardoor wij bevrijd werden van de Duitsers. En daarna nog miljarden hebben gestoken in ons herstel.

  @Patrick Baak: Vergelijk ook op alle andere vlakken met die andere landen dan. Niet alleen op 1 prijs element (energie). Wij hebben het echt heel goed in Nederland. En als u het in andere landen beter geregeld vindt, wat let u om daarheen te verhuizen?

  @Mariaa: Allemaal overstappen op houtkachels, goed plan! En denk je dat de prijs van hout niet ontploft als iedereen op hout gaat stoken?

  @Art5: Die Postbusbedrijfjes leveren ons juist geld op hoor…

  @WRM: Wat heb jij in hemelsnaam gerookt? En waar kan ik het halen?

  Reageren
  • MMo

   @Rik

   Wie fokt wie op hier…?
   Ik heb recht op mijn mening en heb geen andere namen nodig om hier te reageren.
   Wat een betweter……..

   Reageren
 • GGeert

  Salderen afschaffen is diefstal van de burger.
  Om gasloos te kunnen wonen heb je stroom nodig een warmtepomp, aircos. Boiler, vloerverwarming, werken op stroom. Ga zo maar door.
  Tevens.

  De energie maatschappijen krijgen gratis stroom en verkopen dit vet door. Dus ze profiteren dubbel. En nu willen ze ook nog heffing gaan invoeren voor terug te leveren.??? Wat wilt Nederland nu eigenlijk neem je maatregels wordt je ook nog gestraft.

  Reageren
  • NNienke

   @Geert

   Het is niet zo zwartwit dat energiemaatschappijen gratis stroom krijgen. Iedereen levert op hetzelfde moment stroom terug, op een moment dat er weinig stroom gebruikt wordt ook nog. Ze kunnen dat niet opslaan voor een later moment.

   Dat daargelaten ben ik het met je eens dat we de energiemaatschappijen niet hoeven te spekken over de ruggen van de klanten..

   Reageren
 • MMargje

  Ze blijven plukken van de werkende ze zijn echt blind armoede betekend uitkering zwart werken lekker uitslapen en beetje dealen en als je ziek naar dit land komt krijg je de beste zorg
  . Hoe dan

  Reageren
  • DDenise

   @Margje armoede is ook voor zieken. Die niet of nauwelijks kunnen werken. Die 30% van hun loon londen inleveren en al jaren op nijstandnivo leven, zonder enig uitzicht op een betere toekomst, hogere kosten levensonderhoud en kosten voor ziekte. Geen inkomen genoeg voor aanschaf huis en subsidiepotjes van de overheid.

   Reageren
 • DDe roder

  Breng het wacht geld maar naar beneden van de genen die de ministers krijgen

  Reageren
  • NNienke

   @De roder
   Juist! Wat nou wachtgeld.. als ik mijn baan opzeg krijg ik ook geen wachtgeld. Dat is echt niet meer van deze tijd.
   Eveneens de enorme bedragen die naar het koningshuis gaan..

   Reageren
 • AApc

  Ja, en vergeet de oorlog in de Oekraïne niet, die moet ook van ons belasting geld gefinancierd worden…
  En straks moeten onze nieuwe dienstplichtigen op ” vredes” missie , want zo noemen ze dat dan.

  Reageren
 • BBo

  EN wij blijven het maar pikken. Wordt tijd om op te gaan staan.

  Reageren
  • MMo

   @Bo

   Heel Nederland klaagt maar er zal niets veranderen,de hoge piefen met hun riante
   salaris en dikke dienstauto’s hebben geen idee.. maar wel weer de ouderen pakken en hun AOW bevriezen schande!!!!!!!!!!! Die hebben Nederland groot gemaakt maar krijgen totaal
   geen respect en maar bezuinigen in de verpleeghuizen enz.echt ik wordt hier razend van!!

   Reageren
  • BBram

   @Bo

   Waneer staan we op,laten we ons maar afsluiten van het gas,wat zullen dan piepen.

   Reageren
  • BBram

   @Bo

   Alle maal laten afsluiten van het gas

   Reageren
 • Oopa

  ja al dat geld naar een oorlog en naar gelukzoekers en naar al die gratis en subsidie potjes gaat moet toch ergens vandaan komen

  Reageren
 • RRene

  Ook de transport tarieven op elektriciteit gaan in 2024 met 8 euro per maand omhoog, net als de accijns en BTW op autobrandstof, dit gaat ook 21 cent omhoog. Nederland staat in Europa al met stip bovenaan als het om energie belastingen en accijnzen gaat, maar het moet voor de Nederlander kennelijk nog duurder worden.

  Reageren
  • MMarco

   @Rene
   Daarom tank ik in België.
   1 liter euro95 in Nederland is momenteel 2,119 en in België is het 1,809.
   31 cent per liter verschil dus straks 52 cent per liter.
   Dus tank je 40 liter is je besparing niet 12,40 maar 20,80.

   Reageren
 • NNnj

  Lo femo= duidelijk overheid

  Je zou het bijna geloven ,
  “Een bepaalde richting in duwen”

  Graaierij , van de overheid en niks anders

  Reageren
 • LLoFemo

  Graaierij?
  Waar heeft u het over?
  De overheid doet dit om iedereen in een bepaalde richting te duwen (van gas naar elektriciteit). Doen ze dat niet, dan gebeurt er niets. Niemand komt in beweging.
  Vanaf nu geldt toch echt: Stoken op stroom is slimmer.
  Zij die dit niet accepteren, zullen het gaan voelen in hun portemonnee.

  Reageren
  • PPatrick Baak

   @LoFemo
   Inderdaad graaierij!
   Kijk eens naar alle landen in Europa en vergelijk

   Reageren
  • MMariaa

   @LoFemo
   Nee, hoor. Dan doet men zijn houtkachel aan…..en krijgen we alsnog meer stikstof. Want een houtkachel mag wel!!!!!! Ook als het zeeeer slecht

   Reageren
   • HHein Stook

    @Mariaa Net weer 4 kuub essenhout in de opslag gepuzzeld voor een forse gas besparing deze winter! Deden we voor het Russische gas boycot nooit dus Rob Jetten, bedankt! Scheelt toch 1000 kuub verbruik voor 4 kuub hout

    Reageren
  • AArt5

   @LoFemo
   Postbus adressen eens aanpakken die hier belasting ontduiken in hun eigen land.

   Reageren
  • JJolanda

   @LoFemo,
   Accepteren? Onder welke steen lig jij? Niet iedereen kan zomaar van het gas af, elektriciteitsnet is al overbelast, Wake up.
   Extra geld is bestemd voor een oorlog die niet de onze is en om onze kansparels te onderhouden.
   Maar goed jij zal wel nog wel goed bij kas zitten zodat je dit soort commentaar kan leveren.

   Reageren
  • YYo

   @LoFemo

   Lekker eerlijk ja. Zorg eerst maar eens dat de stroomprijs los gekoppeld is van de gasprijs. Stroom is nog steeds veeeel duurder dan voorheen, als we van gas naar elektra moeten dan eerst de randvoorwaarden regelen.

   Reageren
  • WWRM

   @LoFemo U lijkt het niet te begrijpen klimaatbeleid is geopolitiek waar alleen Amerika in de vorm van wapen industrie aan verdiend en waar lng die eens niet economisch gezien was te winnen plotseling weer in de markt kwam Overigens zal het die Amerikanen een worst zijn hoeveel slachtoffers hun zoveelste geopolitiek aan slachtoffers gaat kosten

   Reageren
  • PPeter

   @LoFemo
   Betaal jij mijn warmtepomp en inductie kookplaat?

   Reageren
 • RRene

  Het is gewoon waanzinnig dat de inkoopsprijs van gas 0,34 euro is en dat de overheid dit belast met ruim 0,70 euro.
  Overigens zijn de belastingtarieven met het inflatiepercentage gecorrigeerd, maar de heffingskorting energie belasting zijn ze gemakshalve maar even vergeten te corrigeren

  Reageren
  • CCo

   @Rene Helemaal eens! Het is de puurste graaierij! Het wordt tijd dat we eens met elkaar opstaan en dit niet meer pikken!

   Reageren
   • GGer van bakel

    @Co

    De verhouding gemiddeld verbruik gas en stroom verhoudt zich niet tot de verhoging van de energiebelasting namelijk +10 cent en -1.7 cent en dan nog btw. Zo verlink je de burgers en komt er behoorlijk veel extra in de kas van het rijk. Leden 2e kamer kijk hier eens goed naar. Bovendien kunnen heel veel mensen niet van het gas af.

    Reageren
    • WWRM

     @Ger van bakel Voorlopig lijkt het helemaal niet de bedoeling om van het gas af te komen Het is vergelijkbaar met accijnzen op cigaretten of op benzine of diesel Als iedereen stopt is de overheid failliet en laat hun oorlogszuchtige beleid zich niet meer financieren en die kansparels zijn dan ook per direct onbetaalbaar geworden

     Reageren
   • BBram

    @Co
    3 jaar geleden beurde de staatskas voor € 100 gas € 21 BTW .. voor diezelfde hoeveelheid gas betaal je nu meer dan het dubbele .. stel € 200 gas = € 42 BTW .. hoezo 10% inflatie ?
    En zeg eerlijk .. BTW over belasting ? En dan ook nog eens 21% ? DAAR zit de oplossing om de boel betaalbaar te houden, ook als de prijzen deze winter weer stijgen !

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.