Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Miljoenennota 2023: dit betekent het prijsplafond voor energie

142 reacties

Het kabinet presenteert vandaag de Miljoenennota tijdens Prinsjesdag. Hierin staan onder meer plannen om de koopkracht van burgers te herstellen. Een groot deel van de plannen is al uitgelekt.

Zo komt er een prijsplafond voor energie en gaat de btw weer terug naar 21 procent.

Wij zochten uit welke plannen er zijn wat ze betekenen voor jouw energierekening in 2023.

Belangrijkste veranderingen

Een overzicht van de meest impactvolle wijzigingen:

 1. Er komt per 1 januari 2023 een prijsplafond voor stroom en gas
 2. De energierekening voor huishoudens gaat al per 1 november omlaag
 3. De btw op energiekosten stijgt in 2023 weer naar 21 procent
 4. Energiebedrijven moeten vaste (meerjarige) energiecontracten gaan aanbieden

Prijsplafond op energie

Het kabinet gaat per 1 januari 2023 een prijsplafond invoeren voor gas en elektriciteit. Dat betekent dat energieleveranciers niet boven een bepaalde kWh-prijs en kuubprijs mogen uitkomen. Als huishouden betaal je dus een maximumprijs voor energie.

Enkele grotere bedrijven zullen het plafond al per 1 november invoeren, terwijl dit bij anderen mogelijk niet eerder lukt dan 1 januari.

Toch worden er nu al maatregelen getroffen, zodat het voorschotbedrag al per 1 november voor iedereen omlaag kan. Er is met energieleveranciers afgesproken dat zij in november en december de energierekening voor huishoudens al gaan verlagen. De overheid compenseert het verschil.

Het prijsplafond geldt heel 2023.

Lees ook: Dit zijn de 8 belangrijkste vragen over het energie plafond

Prijs van voor de oorlog

De prijscap wordt gezet op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne, namelijk van januari 2022.

Gedacht wordt aan een prijs van maximaal 1,50 euro voor een kuub gas en 70 eurocent voor een kilowattuur elektriciteit. Maar daarover wordt de komende weken meer duidelijk.

Tot aan gemiddeld energieverbruik

Belangrijk om te benoemen is dat het prijsplafond alleen geldt tot aan een gemiddeld verbruik van 2.400 kWh elektriciteit en 1.200 m3 gas. Boven dit verbruik betaal je dus gewoon het volle tarief in je energiecontract.

Op die manier worden huishoudens wel geprikkeld om zo min mogelijk energie te verbruiken en te investeren in verduurzaming.

Stadsverwarming, warmtepomp en ondernemers

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de energiekosten van mensen die bijvoorbeeld stadsverwarming of een warmtepomp hebben en geen (of veel minder) gas verbruiken.

Ondernemers zouden gecompenseerd worden via een tegemoetkoming vaste lasten, vergelijkbaar tijdens de coronacrisis.

Het noodplan is “niet goedkoop” om in te voeren, stelt Minister Kaag van Financiën. Er is mogelijk zo’n 15 miljard euro mee gemoeid, maar dit ook afhankelijk van hoe de gasprijs zich verder ontwikkeld de komende tijd.

Btw op energie omhoog

Het btw-tarief op de energiekosten van huishoudens gaat per 1 januari 2023 weer terug naar het ‘normale’ niveau van 21 procent. Dit was sinds 1 juli 2022 tijdelijk 9 procent.

Doordat het btw-tarief omhoog gaat worden alle energie gerelateerde kosten hoger, zoals:

 • De variabele kosten voor stroom en gas
 • De energiebelasting en ODE
 • De netbeheerkosten

Iemand die 3 euro per m3 kuub gas kwijt is, betaalt daarover straks ruim 63 eurocent per m3 aan btw. Dat is nu nog ongeveer 27 eurocent. Dit gaat dan wel om het gasverbruik waar het prijsplafond niet meer geldt.

Wat betekent dit voor jouw energierekening?

Energievergelijk.nl berekende wat de btw-verhoging en het prijsplafond per 1 januari 2023 betekent voor huishoudens met een gemiddeld energieverbruik.

Stroom per 1 januari 2023

HoeveelheidTariefKosten
Variabele stroomprijs2400€ 0,6186€ 1.484,64
Energiebelasting2400€ 0,0445€ 106,84
Opslag Duurzame Energie2400€ 0,0369€ 88,57
Vermindering energiebelasting1-€ 558,56-€ 558,56
Netwerkkosten (Enexis)1€ 267,6841€ 267,68
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal stroom (incl. btw)€ 1464,17

Gas per 1 januari 2023

GaskostenHoeveelheidTariefKosten
Variabele gasprijs1200€ 0,9558€ 1.146,96
Energiebelasting1200€ 0,4395€ 527,40
Opslag Duurzame Energie1200€ 0,1047€ 125,60
Netwerkkosten (Enexis)1€ 186,5530€ 186,55
Vaste leveringskosten1€ 75,00€ 75,00
Subtotaal gas (incl. btw)€ 2.061,51

Totale energiekosten: 294 euro per maand

Tellen we beide getallen bij elkaar op, dan komen we uit op een kostenplaatje van 3.525,68 euro op jaarbasis, ofwel 293,81 euro per maand. Het voorschotbedrag kan wellicht iets hoger of lager liggen, afhankelijk van de energieleverancier en de netbeheerder.

Goed om te weten: bij de berekening zijn een aantal aannames gedaan.

Volgens het kabinet is een huishouden ruim 2.250 euro goedkoper uit dan bij de huidige hoge energieprijzen.

Belastingmindering energie?

De vermindering energiebelasting (heffingskorting) gaat in 2023 niet omhoog. Dat was eerst wel het plan, maar door het prijsplafond op energie is deze maatregel niet meer nodig.

Het lijkt er sterk op dat de vermindering energiebelasting weer teruggaat naar het niveau van 2021, wat zou betekenen dat de belastingverlaging uitkomt op 558,56 euro, inclusief btw.

De belastingvermindering geldt voor alle huishoudens en kantoorpanden en is niet afhankelijk van het energiegebruik.

Sinds 1 juli 2022 krijgen huishoudens een heffingskorting van 742,98 euro op basis van één jaar (inclusief 9 procent btw).

Vaste, meerjarige contracten worden verplicht

Minister Jetten van Klimaat en Energie wil energieleveranciers verplichten om weer vaste, meerjarige energiecontracten te gaan aanbieden. Dat moet huishoudens langdurig zekerheid geven over hun termijnbedrag voor energie.

Inmiddels heeft 60 tot 70 procent van de Nederlanders een variabel energiecontract. Hun tarieven worden om het half jaar, ieder kwartaal of iedere maand weer gewijzigd. De laatste maanden gaan deze alleen maar omhoog, zien we terug in de gemiddelde energieprijzen van augustus en september.

Overige punten

Andere belangrijke punten rondom de energierekening:

 1. De energietoeslag van 1.300 euro is ook in 2023 beschikbaar voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau.
 2. Er komt een noodfonds van 150 miljoen euro om energieafsluitingen te voorkomen en toeslagen sneller uit te keren
 3. Huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen, krijgen een half jaar pauze
 4. Exorbitante winsten van stroomproducten en olie- en gasbedrijven worden extra belast

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

142 reacties

 • MM. Goedhart

  Stel dat ik boven het stroomverbruik zit van 2400 kw. Ik heb zonnepanelen, wordt dit dan voor het verbruik verrekend of maakt de teruglevering niks uit voor het totaal aan stroomverbruik?
  Het gaat over wat je max mag gebruiken incl. teruglevering of wordt daar helemaal niet naar gekeken?

  Reageren
 • AAnneke

  De teruggave energiebelasting is volgens gaslicht.com € 941. Wie wat het juiste bedrag is? Hier keesje dat het weer € 558 wordt, het bedrag van 2021?

  Reageren
 • Mmagda

  hopelijk gaan ze nog wat doen voor blok of stads verwarming ..zit letterlijk vast als een blok !
  BELASTING DAAROP OOK TERUG NAAR 21%.
  best groot huis met 4 slaapkamers ,moeilijk warm te krijgen en te houden ,ondanks dubbel glas ,maar nodige tocht plekken door krom getrokken buiten deuren en ramen.
  hou mijn hart vast wat dat moet gaan kosten ,zit in een huur huis op een hoek ..buiten muur is niet geissoleerd.
  ben voorlopig ook niet aan de beurt volgens woning bouw ..2024 misschien .

  Reageren
 • VVelzen

  Ik gebruik 300 a 360 kuub gas en 1200 a 1300 stroom per jaar. Ik heb nog een vast contract en veel zuiniger worden, dan ik al jaren deed kan ik niet. Want ik woon gehuurd en heb geen zonnepanelen. Verder woon ik in het warmste deel van Nederland. Zo hadden wij afgelopen winter geen officiële vorstdagen hier. Dus ik ga echt niet zuiniger worden.

  Reageren
 • YY

  Begrijp ik het nou goed en is die 1,50 per kuub een standaard bedrag?

  Ik betaalde namelijk 0.8 per kuub in januari voor de oorlog in Oekraïne! Dus dan betaal ik nu alsnog het dubbele van wat ik toen betaalde? Waarom is dit dan niet gewoon 0.8, zoals aangegeven prijs van voor de oorlog in Oekraïne.

  En voor elektra zou ik dan omhoog gaan. Begrijp me niet verkeerd voor mij is het alsnog minder dan nu tegen 3.4 pee kuub betalen (Eneco boeven), maar ik snap niet waarom er niet meer duidelijkheid is.

  Is het een flat bedrag voor iedereen met variable tarieven tot max 1.50. Of is het het prijsniveau per huishouden op 1-1-2022 tot een maximum van 1.50. Dit zijn namelijk twee totaal verschillende dingen. Aangezien de energieboeven de dag na de invasie van Oekraïne er als de kippen bij waren om daar een financieel slaatje uit de slaan. Net zoals nu vlak voor het prijsplafond toevallig de prijzen nog even snel verdubbeld worden voor een maand of twee

  Reageren
  • KKlaas

   @Y

   Weet je wat goedkoper is inkoops prijzen zoals easy energy of anwb energie.
   Die overheid belazerd de mensen. Eigenlijk hebben de energiebedrijven een buffer opgebouwd, kijk zelf sommigen hebben 5* meer winst gemaakt. Ze kunnen makkelijk de prijs op 0.40ct per 1m3 en 0.16ct per kWh. Dit had ik in 2018.

   Nu liep mijn contract af en had 0.60ct per m3 en 0.20ct per kWh… en nu word dit dus belachelijk verdubbeld.

   Kijk in november 2021 stond de inkoopsprijs bijna 1.50ct per m3, dus welke oorlog?

   Reageren
   • JJoke

    @Klaas klopt. Tibber is nog goedkoper dan Easy Energy (minder opslag, lager vastrecht), maar zij leveren alleen stroom. Kijk echter wel goed uit, want een dynamisch energiebedrijf pakt niet goed uit als je over zonnepanelen beschikt. Men geeft aan dat je de de volledige uurprijs terug krijgt, inclusief heffingen (tot de eenheden die gesaldeerd mogen worden, mocht je meer terugleveren, dan ontvang je daar geen heffingen over). Dat klinkt allemaal aantrekkelijk, maar als de zo’n volop schijnt, zakken de tarieven fors, dus je krijgt heel weinig voor de teruglevering. Daarnaast komt het zelfs voor, dat je voor teruglevering moet betalen, je krijgt dan wel de heffingen terug. Met andere woorden, mensen met zonnepanelen zijn zeker in de periode van maart t/m oktober gunstiger uit bij een regulier Energiebedrijf.

    Reageren
 • AArie

  “De prijscap wordt gezet op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne, namelijk van januari 2022.

  Gedacht wordt aan een prijs van maximaal 1,50 euro voor een kuub gas en 70 eurocent voor een kilowattuur elektriciteit. ”

  70 cent per KWh? ik betaal op dit moment met mn variabele contract nog minder. We worden echt compleet voor de gek gehouden hier. Een prijsplafond van 70 cent is absurd hoog en niet de prijs van voor de oorlog.

  Reageren
  • YY

   @Arie

   Die prijscap klopt al niet icm met het prijsniveau. Het prijsniveau van voor de oorlog is veel lager dan de prijscap. Dit biedt dus ruimte om alsnog de prijzen te hanteren van NA de oorlog. De kuubs prijzen lagen rond de 0.8-1 euro per kuub in januari en verdubbelden in februari. Dus als je dan echt woord wil houden dan kies je de prijzen van 1-1-2022 voor ieder huishouden

   Reageren
  • MMar

   @Arie dat is ook het 1e wat ik dacht 70 cent! Betaal nu variabel 38 cent, en dan in januari ook weer 21% belasting.
   We worden idd totaal voor gek versleten!

   Reageren
   • SShahin

    @Mar door Mark Rutte

    Reageren
 • TTruus

  Geniaal beleid: de overheid gaat het voor u oplossen (!) : gasverbruik stimuleren en groene stroom gebruikers financieel straffen als antwoord op klimaatproblemen, oorlogsproblemen, etc. Eerst iedereen van het gas af en dan keihard pakken op overstappen naar duurzame groene energie. Het prijsplafond dreigt veel burgers
  financieel naar de bodem te helpen.

  Reageren
 • JJeff

  Mijn verbruik is nu 1448 kuub gas en 3200kwh electric. Ik heb alle dubbel glas en geïsoleerd. Ik zou niet weten hoe ik nog minder aan moet of gebruiken. Ik heb eigenlijk al weinig aan staan. En als ik dus over dit gemiddelde ga betaal ik dan alleen extra veel over wat ik boven dit gemiddelde gebruik of geld dan het hogere tarief voor het gehele gebruik?

  Reageren
  • JJoop Berbé

   @Jeff
   alleen extra veel over wat je boven dit gemiddelde gebruik

   Reageren
  • VVelzen

   @Jeff

   Woon je alleen en hoe warm stook je. Dit maakt heel veel uit. Als jij stookt op 21 graden dan moet je uiteraard niet klagen. Ook als je warmwater maakt via een elektrische boiler ben je de sjaak. Maar overal led lampen, een zuinige koelkast, geen gebruik wasdroger, geen losse aparte vrieskist, geen waterbed of aquarium scheelt natuurlijk ook enorm in je stroomgebruik. Ook de hele dag een pc aan is een stroomvreter.

   Reageren
 • EErik

  Stel kloojoos. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen. Verduurzaamd. Mijn termijnbedrag flink teruggebracht, ook met nieuwe tarieven. En plotseling een communistisch prijsplafond, en ga ik meer betalen door het terugdraaien van belastingverlaging.

  Reageren
 • RRuben

  BLOKVERWARMING PECH?!?!?!
  Fijn dat er een maximum prijs voor energie komt en ik snap dat grootverbruikers meer mogen betalen echter heeft het uitgangspunt van een gemiddeld verbruik waarvoor de korting gaat gelden vervelende gevolgen voor personen met blokverwarming.

  Zo hebben wij bijvoorbeeld als kleine VVE 1 cv ketel op 3 huishoudens(blokverwarming). Wij overstijgen dus het gemiddeld verbruik daar wij op een verbruik van 3/4 x zoveel zitten dan waar de overheid van uitgaat. Wij zijn echter geen grootverbruikers, hebben geen zwembad in de tuin of een villa te verwarmen. Het betreft normale woningen met een gemiddeld verbruik.

  Voor 70% van het verbruik blijven wij dus de hoofdprijs betalen. De maatregel van de overheid die mensen moet helpt ons dus niet. En met ons heel veel andere appartement eigenaren waarbij er sprake is van blokverwarmingen. Dit zou simpel opgelost kunnen worden door per aansluiting het gemiddeld verbruik te vermenigvuldigen met het aantal aangesloten woningen.

  Ruben

  Reageren
  • IIvor

   @Ruben
   Je deelt dan toch de kosten door 3, of zie ik dat verkeerd? Zeg niet dat je dan goedkoper uit bent, maar je betaald toch voor jou energie, voor jou huishouden?

   Reageren
  • BBert V

   @Ruben
   Ik zit in een situatie van blokverwarming met tientallen appartementen aangesloten op 1 centrale CV ketel (gas). Het plafond moet per huishouden toegepast worden obv individueel verbruik. Maar omdat in deze situatie de gasleverancier slechts aan de VVE (of verhuurder) als geheel levert, heeft hij geen weet van dat individueel verbruik en wordt het een moeilijk verhaal. Terwijl deze huishoudens in principe natuurlijk wel onderdeel van de doelgroep zijn.
   Ik roep belanghebbenden zoveel mogelijk de noodklok hierover te luiden en kamerleden en belangenverenigingen aan te schrijven (mailen: zie tweedekamer.nl) om te voorkomen dat honderdduizenden huishoudens de belangrijkste compensatie van het pakket mis dreigen te lopen.

   Reageren
 • HHenry

  Totale onzin dit prijs plafond.
  Ineens is een prijs van 70 cent per kWh de norm ?
  Daarnaast is de 2500 kWh dat wordt gehanteerd per huishouden van 4 mensen veel te laag.
  Uiteindelijk kunnen de rijken alles veroorloven en de normale burger mag in de kou zitten.
  Alle belastingen van de energie af is de enige redelijke oplossing en zeer makkelijk in te voeren, daarnaast wordt er geroepen dat met 2287 euro goedkoper uit is
  Ook dit is een bewuste foute aanname, he bent 2287 minder extra kwijt
  Zoals altijd een sigaar uit eigen doos onze staat verdient namelijk meer aan extra btw op energie dan ooit

  Reageren
  • JJoke

   @Henry, een prijsplafond betekent dat de energieleverancier alle vrijheid heeft om de tarieven kunstmatig hoog te houden. Immers, veel mensen verdiepen zich niet in energiezaken en blijven wel onder het plafond, dus denken: “de overheid past wel bij”. Veel slimmer was geweest, dat de overheid had gezegd: “iedereen krijgt procentueel een percentage gratis energie”. Mensen waren dan ook energiebewust geworden/gebleven en het was ook nog eerlijker geweest. Iemand die veel verbruikt, wordt dan meer gecompenseerd. Nu lachen de energieleveranciers in hun vuistje en lopen weg met een vette bonus, zoals dat in die wereld gebruikelijk is. Energiebedrijven beleven gouden tijden op dit moment.

   Reageren
 • KKees Franks

  Hier een 4-persoons huishouden:
  Verbruik September 2021 – September 2022:
  Electriciteit: 4162 kwh – 765 teruglevering = 3397kwh
  Gas: 1214 m³

  Volgens Vattenfall gebruikt een 4-persoons huishouden 3940kwh per jaar, dat lijkt mij toch een normale gezinssamenstelling, ouders met 2 kinderen? Vervolgens trekken ze een prijsplafond tot 2400kwh, terwijl een tweepersoons huishouden volgens Vattenfall al gemiddeld 2810kwh verbruikt.

  Terugkomend op mijn persoonlijke situatie, wij hebben €335,66 teruggekregen door het terugleveren (zonnepanelen). Maar met een jaarlijks verbruik wat dus tussen de 3300-3500kwh ligt met teruglevering, gaat dit dus ontzettend veel meer kosten.

  Ben niet geheel thuis in de maatregelen en de kosten voor het verbruik buiten de 2400 en 1200 grenzen, maar hoeveel zou dit dan extra per jaar zijn bij een verbruik van 3300-3500kwh?

  Reageren
  • Hhenk jan

   @Kees Franks

   Over de overige ongeveer 1000 kWh zou je dan de normale prijs betalen. die varieert op dit moment erg per Leverancier en het is nog onbekend wat die volgend jaar zal zijn. (behalve als je nog een vast contract hebt wat nog doorloopt tot eind 2023).
   Ik betaal voor het 4de kwartaal dit jaar ruim 80cent bij GreenChoice mijn moeder bij Vattenfall maar 50cent.
   Als je uit gaat van een prijs van 100 cent over 2023 zou je dan 1000 euro extra betalen boven op de 3500 die op deze pagina genoemd wordt. Is de prijs gemiddeld wat lager bijvoorbeeld 80cent…dan zou er ongeveer 800 bij komen.

   Reageren
  • AAlexB

   @Kees Franks Rutte is alleenstaand zonder kinderen….. Denk dat hij daar ze gemiddelde verbruik vandaan heeft….

   Reageren
 • SSM Abdi

  Geachte heer mevrouw
  Ik heb een vraag over energie toeslag van volgende jaar. Ik heb deze jaar al 1350 euro gehad. Ik wil graag weten of ik zelf moet aanvragen of gemeente weststellingwerf gaat mij automatisch overmaken. Ik wacht op uw reactie
  Met vriendelijke

  Reageren
  • MMaurice

   @SM Abdi
   Als u in de bijstand zit gaat het automatisch en hoeft u niks te doen, anders het aanvraagformulier invullen.

   Reageren
  • WWim

   @SM Abdi
   Dat hangt van het soort inkomen/uitkering wat U heeft af, een kleine groep (bv IOAW/IOAZ) krijgt het automatisch. Tevens kan het per gemeente verschillen, als U een inkomen op of uit bijstandsniveau heeft, kan het zijn dat Uw gemeente het ook automatisch overmaakt. Als U werkt en Uw inkomen dusdanig laag was/is en niet door bv met pensioen gaan wijzigt, krijgt U het ook, aanvragen kan altijd natuurlijk.
   Dit jaar krijgen gemeenten de mogelijkheid alvast een deel van de energietoeslag (€500,- van totaal €1300,- over het jaar 2023) over te maken, dit is niet “extra”, dit gaat van de €1300,- van volgend jaar af en is bedoeld om mensen dit jaar nog wat “beter” de winter door te komen.
   Ik zou zeggen informeer bij U gemeente, als U er zelf niet uitkomt, of het volgend jaar ook weer voor U geldt, hier kan niemand Uw persoonlijke situatie weten en ook niet hoe verschillende gemeenten er mee om gaan.
   Het hangt volledig van Uw soort uitkering en/of verzamelinkomen af in 2023.

   Reageren
  • VVelzen

   @SM Abdi

   Zit je in de bijstand krijg je het automatisch. In mijn gemeente krijgt iedereen in december nog een keer 500.

   Mijn moeder heeft alleen AOW heeft deze ook gekregen en heeft na vragen antwoord gekregen dat ze in december nog een keer 500 euro krijgt.

   Het enige verschil tussen gemeenten is dat de meesten tot max 120% van de bijstandsnorm hanteren, maar sommige gemeenten zoals de mijne ook 130% van de bijstandsnorm hanteren. Vraag hierna en laat deze 1300 euro niet lopen. Want het is heel veel geld.

   Reageren
 • WWalter hendrix

  De mensen die met eigen geld en moeite de gehele woning volledig elektrisch hebben gemaakt en zelfs de gasleiding hebben laten verwijderen en geconfronteerd worden met een gebruiks plafond zijn zwaar de sigaar.
  Van het gas af leverd alleen nu maar zeer hoge energie kosten op.
  Nog wat opvallend ik rijd elektrisch en kan aan de wijk laadpaal laden voor €0,43 terwijl de prijs voor stroom met een variabel contract nu op
  Zo’n €0.89 zit.
  Volgens mij zit er een kabinet die helemaal niet meer weet waar het over gaat.
  De prijs van aardgas is nu rond de €4 en die van stroom €0.89.
  De prijs gaat worden met deze maatregelen €1.50 voor gas dat is -€2.50 per m³.
  Voor stroom gaat dat worden €0.70 dat is €-€0.19 ik zie dat ik toch maar weer beter een cv ketel kan gaan kopen en installeren.
  1m3 gas daar zit nuttig 8.8kw/h aan energie in dus per kw/h komt gas op €0.17 per kw warmte.
  Op stroom 1kw/h leverd 1kw/h aan energie en die kost tot het prijs plafond €0.70.
  Dus 4.1× zo duur dan aardgas.
  Het plafond voor aardgas staat gelijk aaneen kw/h totaal van 10560kw/h en dat kost €1800.
  Voor mensen met die zelfde energie behoefte hebben op stroom krijgen een zeer forse rekening gepresenteerd voor al hun inspanningen en investeringen.
  Te weten over de eerste 2500kw €1750
  8069kw €7159
  Totaal €8923.
  En zelfs met een zeer goede warmte pomp met een hoge cop kan je dit niet compenseren.
  Dus een warmtepomp warmtepompboiler enz zijn nu in het geheel niet interessant meer de ‘stookkosten’ van de warmtepompen zijn nu hoger dan van aardgas toestellen.
  Dus de hele energietransitie is bij deze ook om zeep.

  Reageren
  • AAnneke

   @Walter hendrix, u doet die investeringen toch niet alleen vor 2023?

   Bovendien staat uw probleem al op de agenda en gaat vast terug komen in de algemene beschouwingen.

   Reageren
   • WWalter

    @Anneke
    Het staat dan wel in de algemene beschouwing maar ik heb een warmtepompboiler in bestelling staan maar als dit plan zo doorgaat bestel ik hem af en moet ik helaas de hybride cv installatie weer volledig op aardgas laten draaien omdat één kw/h met aardgas €0.17 kost en de zelfde kw/h met een wsrmtepomp met een cop in de winter hooguit komt op €0.28 per kw/h aan warnte dus alle hybride warmtepompen gaan gewoon weer op gas voor de eerste 1200m³.

    Reageren
    • WWalter hendrix

     @Walter

     Mijn beste denkt u nu echt dat het na 2023 ineens afgelopen is en dat de heer V.Poetin deze waanzin stopt.
     De waanzin die door de heersende leiders van de EU zelf is veroorzaakt door nog voor de Russen in de jaren 90 te roepen weg waren WIJ gaan zorgen dat jullie bij ons gaan horen.
     En dit terwijl er afspraken gemaakt waren met Rusland om voormalig Oostblok landen NIET te gaan toevoegen aan de EU of Navo.
     En het raadgevend referendum met de uitslag nee tegen toetreding van de Oekraïne tot de EU werd door deze minister president van tafel geveegd met de opmerking de Nederlandse bevolking heeft hier geen verstand van.
     En zie hier de puinhoop van de meglomanische uitbreidings drang van de EU leiders.
     Wij Nederlanders hebben er misschien geen verstand van maar de regering ook niet.
     Wij betalen de oorlog met Rusland op alle manieren dure brandstof energie boodschappen en straks ook weer de wederopbouw van de Oekraïne.
     Oja ook nog het stikstof probleem en de asielstroom woning tekort gezondheidszorg probleem.

     Reageren
     • HHenry

      @Walter hendrix jij snapt het

      Reageren
   • WWalter

    @Anneke
    Het staat dan wel in de algemene beschouwing maar ik heb een 9warmtepompboiler in bestelling staan maar als dit plan zo doorgaat bestel ik hem af en moet ik helaas de hybride cv installatie weer volledig op aardgas laten draaien omdat één kw/h met aardgas €0.17 kost en de zelfde kw/h met een wsrmtepomp met een cop in de winter hooguit komt op €0.28 per kw/h aan warnte dus alle hybride warmtepompen gaan gewoon weer op gas voor de eerste 1200m³.

    Reageren
  • GG.J. Ligthart

   @Walter hendrix Inderdaad stroom is op de voorgestelde wijze duurder dan gas. Volgens mij begrijpen ze in Den Haag niet helemaal oe e.e.a. werkt!

   Reageren
 • JJeroen

  Ik heb geen gasaansluiting en doe thuis dus alles op stroom met inductie koken en verwarmen met een warmtepomp.
  Gebruik daardoor 7000kwu per jaar stoom en 0m3 gas. Ik ga dus dik door het plafond heen van 2400kwh.
  Wordt er voor huishoudens die geen gas verbruiken een ander plafond vastgesteld?

  Reageren
  • WWalter hendrix

   @Jeroen met 7000kw/h ben je zwaar de pineut.
   2500×€0.70=€1750
   En 4500×€0.90=€4050
   Dus samen €5800.
   7000kw aardgas gaat kosten7000÷8.8=795m³× €1.⁵⁰=€1193 dus terug naar aardgas zou ik zeggen.
   Want het verschil is €4607.

   Reageren
  • SSmeets

   @Jeroen

   Wat mis ik hier ij wil nog zonnepanelen aanschaffen, iedereen die deze heeft berekend toch de hoeveelheid stroom due hij nodig heeft inclusief verbruik van warmtepomp en zwaardere
   stroom verbruikers, ze betalen toch niet meer volledig voor de stroom, die komt toch van hun panelen ?

   Alleen in de winter als er niet genoeg van hun panelen binnenkomt betalen ze toch voor stroom ?

   Stroom is nu duurder dan gas geworden dus ik snap t voor mensen zonder panelen.
   Waar denk ik hier verkeerd ?

   Reageren
   • DDennis

    @Smeets
    Electriciteit is niet nu duurder dan gas geworden, het is altijd al duurder dan gas geweest. Voor corona kost een kWh electriciteit 20-25 cent en een kuub gas 80-90 cent. En een kuub gas levert rond de 9 kWh energie, dus gas kostte toen al krap 10 cent per kWh, minder dan de helft van elektriciteit dus.
    We worden geacht van het gas af te gaan, maar op deze manier gaat dat niet gebeuren.

    Reageren
 • RRobert

  Nogmaals een reactie van mij:
  Mijn rekening gaat gewoon omhoog door het prijsplafond. Btw omhoog en energievermindering omlaag. Dan moet men niet zeggen dat iedereen geholpen wordt. Nee. Ik wordt er slechter van omdat ik nog een vast contract heb bij de energie leverancier

  Reageren
  • HHendrik

   @Robert
   Vond je het ook zo vervelend toen je halverwege dit jaar, btw en belastingverlaging kreeg> terwijl je nog oude tarieven had?
   Sluit je contract over met de nieuwe tarieven als je zo ontevreden bent over de “tijdelijke maatregel” die nu weer teruggedraaid wordt per 1-1-2023, en ga dàn pas klagen!
   In ieder jaar zijn er overheidsbeslissingen, belastingverhogingen waar men ontevreden kan zijn, JIJ hebt dit jaar kunnen profiteren van voordelen die bestemd waren voor mensen met nieuwe dure tarieven, het is altijd duidelijk geweest dat zéker de btw verlaging per januari 2023 gold, dus nee; jij bent niet duurder uit door dit prijsplafond, je hebt tijdelijk kortingen gehad; die “feitelijk” niet voor jou contract golden, maar teveel werk was om uit te zoeken wie er nog oude goedkope tarieven had, dus wees blij dat je dit jaar MAZZEL had en besef een dat btw en hogere belasting over JOUW tarieven, peanuts zijn ten opzichte van de dure contracten!
   Wat wil je nou eigenlijk, nòg meer korting op oude lage tarieven…
   Je zanikt over bedragen waar de meeste mensen hier direct voor zouden tekenen, ik hoop voor jou dat je huidige contract nog lang loopt, want zodra het stopt, snap jij pas wat er in Nederland aan de hand is, en schrik je je de pleuris over wat je DAN moet gaan betalen!
   En ja, klaag maar weer verder> ik denk niet dat iemand hier jouw gezanik serieus neemt!

   Reageren
  • PPatricia

   @Robert
   Hoi zo ver ik weet blijf je betalen totdat het vast contract verlopen is.
   Ik heb ook nog een vast contract
   Ik heb nog geen bericht gehad dat ik nu meer moet betalen

   Reageren
 • PPiet Jansen

  Hier klopt iets niet aan het plafond van elektra.
  Ik zit al 2 weken de prijs te bekijken en deze 70 cent per kWh is de huidige prijs.
  Variërend van energie maatschappij want er zijn er ook die onder de 70 cent zitten.
  Dus al het plafond zou zijn kunnen mensen dus beter nu een contract afsluiten voor elektra want dan zou het goedkoper zijn als wachten op het plafond bedrag.
  De prijs van 1 kWh was in januari tussen de 46 en 62 cent inclusief btw.
  En toen was de btw nog gewoon 21%

  Reageren
 • RRoelof

  Erg onduidelijk allemaal, die aannames van jullie gaan over een berekening van nog nog geen 96 cent per kuub gas, maar wel bijna 62 cent per kilowatt stroom inclusief 21 % btw, belachelijk, zo’n contract krijgt niemand aangeboden, en waarom zou je met zulke prijzen meer willen betalen met dat prijsplafond?
  Ook dat grafiek, in juli en augustus waren de gasprijzen veel hoger en stroomprijzen veel lager dan aangegeven, geloof me ik heb 2 maanden getracht een redelijk contract te vinden, dit rekenvoorbeeld geeft meer onduidelijkheid dan duidelijkheid, kwam hier bij toeval maar wat een onzin!

  Reageren
 • RRoel

  Ik ben benieuwd wat dit gaat doen met de concurrentie op de energiemarkt. Ik zie de energiebedrijven de mensen nu soms al binnen hengelen met leuke cadeautjes.
  Het prijsplafond zorgt er voor dat de consument niets voelt van een nog hogere prijs en de overheid draait op voor de kosten.

  Reageren
  • PPiet van Oosterhout

   De energie maatschappijen hebben het kabinet zo dom als ze zijn fijn weer verkeerd geïnformeerd

   Reageren
 • Rrene

  Ik vraag me sterk af of die 0,70 per kWh wel klopt. Op de site van rtlnieuws staat: “Wat betreft prijs wordt gedacht aan een prijsplafond van ongeveer 1,50 euro per m3 gas en 70 cent voor elektra.” en 2 regels verder: “Ter vergelijk: de gasprijs is nu 3,83 euro per m3 en voor elektra betaal je gemiddeld 70 cent per kWh.”. Zou dus betekenen dat voor elektra er niets verandert.
  Als ik kijk naar de dagprijs (LEBA) van gas dan ligt dat zo rond de 1,77 en de dagprijs van elektra (EPEX) is momenteel ongeveer 38 cent. Het ‘plafond’ voor elektra zou daarmee veel hoger zijn dan de huidige dagprijs. Gas is wel een stukje lager. Vreemd.
  Met 70 cent is rijden op benzine goedkoper dan elektrisch. De transitie naar elektrisch rijden wordt daarmee flink de kop in gedrukt. En ook de warmtepomp (of airco (of…)) kun je maar beter even niet aanschaffen want verwarmen op gas is voorlopig voordeliger.

  Reageren
  • MM

   @rene

   Ik betaal nu voor stroom 36 ct laag tarief en 39 ct hoog tarief. Dus die 70 ct daar schrik ik wel van. Ook dat plafond van 2500 kwu. Dat is voor een heel klein huishouden!

   Reageren
 • KKip

  Hoe zit het met terugleveren van energie, wordt dat van het plafond afgetrokken of als je die kWh in de winter alsnog gebruikt, worden die dan alsnog geteld?

  Reageren
 • RRobert

  Absurd dat als je nog een vast contract hebt je energiekosten hoger worden dan nu het geval is

  Reageren
  • JJustin

   @Robert

   waar lees je dat je uit je contract wordt gezet?

   Reageren
   • AAnoniem

    @Justin
    Geloof niet dat Robert dat bedoelde, ik lees dat niet. Klopt wel dat je voor het contract met nog “lage tarieven” meer gaat betalen, want de btw gaat terug naar 21% en de belastingverlaging w.s. weer naar niveau 2021.
    Maar als je nog een oud contract had, heb je de problemen niet gehad van hogere prijzen maar wel de “tijdelijke” voordelen, sommigen kregen ( krijgen) met die lage tarieven ook nog eens
    in totaal 1300€ toeslag, als ze een zodanig laag inkomen hadden…
    Dus, heeft Robert een oud contract met hele lage tarieven, dan wordt het “voordeel” wat je (dus niet nodig) had, weer teruggedraaid ja.
    Bij nieuwe contracten van dit jaar, geen idee nog… als die niet mee mogen doen met dit “plafond” ja… dan ben je ook duurder uit met btw etc.
    Vraag mij wel af wat Robert bedoelde, ik ken veel mensen die met oude lage tarieven dit jaar 1300€ toeslag en/of btw verlaging kregen, onterecht! (Jaloers… ja, werk me de p…. voor mijn geld!) En die moeten nu niet gaan zeuren dat die btw weer omhoog gaat dan.

    Reageren
  • AAart

   @Robert Dat is ook niet zo. Tot je huidige contract is afgelopen blijf je de prijzen betalen zoals vermeld staan in je contract. Mits die prijzen hoger zijn. Dan ga je 1,50 per kuub gas betalen en 0,70 Cent per KwH.

   Reageren
  • DDrillmaster010

   @Robert
   Dan begrijpt u er werkelijk helemaal niets van.

   Reageren
  • RRobert

   @Robert
   Het is gewoon zo dat je door verhoging van btw en verlaging van de energiekorting hogere kosten hebt dan nu bij een vast laag contact. Dus zijn genoeg mensen die er door het prijsplafond erop achteruitgaan .
   Dat is belachelijk als iedereen geholpen zou worden

   Reageren
   • FFrans

    @Robert

    Graag gedaan Robert, namens de gehele maatschappij. Wij met een variabel contract hebben namelijk afgelopen jaar mede meebetaald aan de – anders niet meer houdbare – lage vaste contracten,zoals die van jou. Welkom terug in de werkelijkheid. 🙂

    Reageren
    • MMark

     @Frans
     Precies Frans.

     Mensen als Robert snappen niet dat ze het afgelopen jaar extra hebben geprofiteerd van de lagere btw en hun vaste contract. En nu gaan zeuren dat de btw omhoog gaat..

     Reageren
     • RRietje

      Waarom hebben mensen een variabel contract gesloten en geen vaste?

      Reageren
 • HHerman

  Allemaal op de fiets én zorg voor een goed dekbed!

  Reageren
 • GG.J. ligthart

  De verhouding tussen de prijs van elektriciteit en gas zorgt er nu voor dat een warmtepomp niet meer voordeliger is dan verwarmen met gas.

  Reageren
  • AAart

   @G.J. ligthart Mits je zonnepanelen hebt.

   Reageren
   • RRoel

    @Aart, Ik denk dat je bedoelt: “Tenzij je zonnepanelen hebt.”

    Reageren
  • LLeon

   @G.J. ligthart

   Echt hè ze willen iedereen van het gas maar stroom duurder maken en een plafond van 2400kw wat een gekken !

   Reageren
 • SStoel

  Heb contract bij woonenergie. Zij hebben vandaag de tarieven die ze per juli hadden verhoogd met factor drie per oktober nogmaals verhoogd met factor drie.

  Reageren
  • MMa sluijs

   @Stoel
   Eneco idem. Ben me kapot geschrokken. Dit kan toch niet. En serieus koppel die groene stroomprijs nu eens los van het gas. Slaat toch nergens op.

   Reageren
  • JJenny

   @Stoel
   Dit heb ik ook.
   Ik zou 1.€86 per kuub gas betalen per 1 juli.
   Nu betaal ik voor 10 kuub gas 33€.
   Dit klopt toch niet?.
   Ook Woonenergie.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.