Met dit dynamische energiecontract profiteer je van het prijsplafond
Het vernieuwde prijsplafond voor stroom en gas zorgt ervoor dat de energierekening niet te hoog wordt in 2023. Huishoudens betalen straks maximaal 0,40 euro per kilowattuur stroom en 1,45 euro per kuub gas, mits je binnen een bepaald jaarverbruik blijft.
Toch is dit niet voor iedereen genoeg. Tienduizenden Nederlanders grijpen daarom naar een nieuwe manier om extra te besparen, namelijk door over te stappen naar een dynamische energieleverancier.
We leggen je graag uit wat dit is en waarom dit voordelig kan zijn.
Wist je trouwens dat er 7 steunmaatregelen zijn aangekondigd om jouw energierekening te verlagen? Je checkt ze allemaal hier.
Wat is een dynamisch energiecontract?
Een dynamische energieleverancier hanteert de prijzen op de groothandelsmarkt en rekent deze direct door aan de klant.
Het idee achter een dynamisch contract is dan ook dat de prijs voor stroom ieder uur kan verschillen:
- Overdag, wanneer de vraag naar elektriciteit lager ligt, is de stroomprijs relatief laag
- In de ochtend en avond, wanneer de meeste mensen thuis zijn, liggen de stroomtarieven juist hoger
De prijs voor gas kan bij een een dynamisch contract per dag anders zijn.
Bovenop de dynamische groothandelsprijzen betaal je nog wel de verplichte energiebelasting, btw en netbeheerkosten. Daarnaast draag je iedere maand een vast abonnementstarief af.
Enkele bekende aanbieders die werken met dynamische energiecontracten:
- NextEnergy (goedkoopste)
- Frank Energie
- Tibber (alleen stroom)
Waarom is dit voordelig bij een energie plafond?
Met het prijsplafond voor energie heb je veel minder last van de piekmomenten waarop stroom en gas tijdelijk duurder is. Binnen de gestelde verbruikslimieten betaal je namelijk nooit meer dan 40 eurocent voor stroom en 1,45 euro voor gas, zelfs als de prijs op de groothandelsmarkt tijdelijk hoog ligt.
Tijdens de momenten waarop de prijs op de groothandelsmarkt tijdelijk beneden de waarden van het energie plafond uitkomt, profiteer je juist. Dan betaal je namelijk de prijs die op dat moment geldt op de handelsmarkt.
Met een dynamisch energiecontract heb je niet de lasten, maar wel de lusten van de wisselende energieprijzen. Het kan voor veel mensen de moeite waard zijn om een overstap te maken.
Koen Kuijper (Energie expert)
Voorbeeld
Hieronder zie je een goed voorbeeld waarom een dynamisch contract zo interessant kan zijn in combinatie met het prijsplafond:
- Bij een variabel contract met energie plafond (links) betaal je maximaal 0,40 euro per kWh
- Bij een dynamisch energiecontract betaal je ’s ochtends en ’s avonds een stuk meer dan overdag
- Door het prijsplafond wordt dit nadeel geëlimineerd, maar heb je wel het voordeel van de tijdelijk lagere tarieven overdag.
Invoering nog onzeker
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kan nog niet met zekerheid zeggen voor het prijsplafond ook per uur wordt toegepast of dat er wordt gekeken naar een variant waarbij de gemiddelde prijs op een dag of voor een hele week of maand gaat gelden als de norm.
Het prijsvoordeel van een dynamisch contract zal verdwijnen of minder groot worden als er per week of per maand wordt gekeken wat de gemiddelde energieprijs is.
Koen Kuijper (Energie expert)
In elk geval staat vast dat ook bij een dynamisch stroom- en gascontract de prijs niet mag uitkomen boven de price cap van de overheid.
Variabele en dynamische energiecontracten met elkaar vergelijken?
Neem dan eens een kijkje in onze energievergelijker.
Pas op met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan is een dynamisch energiecontract mogelijk niet lucratief. Dat heeft te maken met het feit dynamische leveranciers per uur salderen, in plaats van per jaar, zoals bij variabele contracten.
Waarom is dat een probleem, vraag je jezelf misschien af?
Dat zit zo:
Overdag leveren jouw zonnepanelen de meeste stroom op. Maar deze elektriciteit kan slechts beperkt worden gesaldeerd, omdat het stroomverbruik overdag laag is: mensen zijn op werk.
Kortom, het overschot aan zonnestroom overdag kun je niet wegstrepen tegen het hogere stroomverbruik in de ochtend en avond.
Voor iedere kWh die uurlijks boven je verbruik uitkomt, krijg je daarom een terugleververgoeding die gelijk is aan het kale stroomtarief die in dat uur van toepassing is.
En nu komt de aap uit de mouw:
De dynamische stroomprijs ligt overdag fors lager dan ’s avonds en ’s ochtends, waardoor de terugleververgoeding erg kan tegenvallen en het financiële rendement dus lager is.
Wanneer de vraag naar elektriciteit heel laag is, kan het zelfs voorkomen dat je moet betalen om je stroom te kunnen terugleveren aan het. Dan kun je jouw panelen beter uitschakelen en heb je er dus niets aan.
MMascha
Wij hebben zonnepanelen dus leveren terug. Nu hebben we nog een vast contract t/m 9 februari bij Innova. Ze bieden ons weer een vast contract aan maar i.c.m. het prijsplafond twijfelen we of dat wel verstandig is. We krijgen nu nog 31 cent per kwh voor terugleveren in ons vaste contract dus dat is gunstig maar Innova heeft de terugleververgoeding al teruggeschroefd naar 7 cent.
Op de onderstaande website kun je kijken wat de dynamische stroomtarieven zijn geweest per uur per dag, week en maand. Ik heb naar 2022 gekeken. Je ziet dat bij zonnig weer vooral in de weekenden en op feestdagen SOMS het tarief uitkomt op 0 of negatief. Niet eens elke week, terwijl we toch heel veel zon hebben gehad. Maar doordeweeks op dezelfde tijden is het tarief dan weer veel verder boven 0 dan hij in het weekend onder 0 was. Dan is de compensatie ruim geweest in 2022.
Op basis van 2022 zou ik dus niet zo bang zijn om in 2023 het schip in te gaan tijdens terugleveren bij zonnig weer. Zijn we thuis tijdens een negatief tarief (dus betalen voor terugleveren), dan kunnen we besluiten om bijv. tussen 12 en 15 uur de wasmachine aan te zetten, vaatwasser, droger, ik noem maar wat. Of eventueel de omvormer afschakelen zodat je niet betaalt voor terugleveren en betaald krijgt voor stroom die je afneemt van het net. Als ik het goed begrijp. Maar dat gaan wij denk ik niet doen, het is wel veel gedoe en we hebben echt geen zin om de hele tijd de tarieven te controleren. En de was willen we draaien gewoon als het ons uitkomt.
2023 is natuurlijk niet 2022, dus het blijft koffiedik kijken.
Voorlopig denk ik dat als we nu dynamisch gaan vanaf 9 februari dat we dan tot eind maart wel goed zitten omdat we dan nog niet zo veel terugleveren (gemiddeld denk ik minder zon dan van april t/m augustus). Maar als we terugleveren krijgen we niet meer dan het prijsplafond voor de teruggeleverde stroom. En als we stroom moeten afnemen van het net gaan we in elk geval dan niet meer dan het prijsplafond betalen.
ReagerenGGeert
Volgens mij klopt de uitleg over salderen met zonnepanelen niet. Tot nu toe zie ik snachts de tarieven lager (soms zelfs gratis) dan overdag.
ReagerenBovendien verrekenen niet alle dynamische aanbieders per uur. Maar ook o.a. per maand
JJoep
@Geert, in deze tijd van het jaar zijn prijzen inderdaad ’s nachts lager, maar valt er ook vrij weinig te salderen omdat er weinig opbrengst is. Maar afgelopen zomer kon ik overduidelijk zien dat de prijzen in het midden van de dag het laagst waren (een enkele keer zelfs negatief).
Mijn enige manier om te voorkomen dat mijn zelf opgewekte energie voor bodemprijzen wegging, was zorgen dat ik het zelf gebruikte door op die goedkope tijdstippen de (af)wasmachine te draaien.
Wat ik wel erg interessant vind is dat je zegt dat er dynamische aanbieders zijn die per maand salderen. Welke is dat, want dan wil ik wel overstappen. De mijne is Frank Energie en die saldeert per uur.
ReagerenMMarco
Als er per maand een gemiddelde prijs wordt bepaald, heeft het m.i. geen zin een dynamisch contract af te sluiten.
ReagerenOok zullen de maandbedragen s,winters fors hoger zijn dan met een ander contract.
Wat er onder de streep overblijft is zeer de vraag.
PPeer
Van alle aanbieders van dynamische contracten is Nextenergy niet de goedkoopste maar juist een duurdere. Dat komt door de hoge inkoopvergoedingen per kWh en per kuub die zij hanteren. De goedkoopste zijn Zonneplan en Tibber.
ReagerenPPeer
UPDATE
ReagerenMet gas is Nextenergy wel goedkoop, trouwens. Als je écht het allergoedkoopste wil, dan zou je met stroom en gas naar Nextenergy moeten gaan, en een maand later met alleen stroom naar Tibber moeten gaan. Ik doe dat niet omdat ik dat onoverzichtelijk vind en omdat de goedkoopste combinatie steeds verandert. Dan moet je nog vaker overstappen dan nu al het geval is. Bovendien is zo een workaround leuk voor een keer maar niet als je steeds op die manier de juiste combinatie moet bereiken
TTom F
Als je zonnepanelen hebt is het dan niet gewoon verstandig om alleen voor het gas over te stappen naar een aanbieder met een dynamisch tarief. Dan wordt je elektriciteit saldering per definitie toegepast tegen de zelfde tarieven en betaal je per saldo niets bij als je in een jaar evenveel teruglevert als afneemt. Je krijgt zelf terug door de energietoeslag 😉
ReagerenHHarro
@Tom F
ReagerenDaarom is het ook fijn dat bij wet is geregeld dat Gas en Elektra niet bij 1 partij hoeft te worden afgenomen. Als je zonnepanelen hebt zoek je gewoon de partij met de meeste vergoeding en laagste kosten en voor je Gas zoek je dan een andere partij die het beste bij je past. Administratief een beetje meer werk en wellicht iets meer werk om in deze tijd het bij de onnozele medewerkers duidelijk te maken maar het is zeker de moeite waard.
Ggerard
er is ook nog een anwb energie ook dynamies en ook nog voor een interesant
Reagerenmaand bedrag
MM.D
Hallo,
ReagerenMet een dynamische contract moeten ze toch ook jaarlijks solderen.
Hoe zit het dan met salderen als je meer verbruikt dan je levert?.
Bijvoorbeeld alleen stroom warmtepomp en dergelijke.
EEric
@M.D Daar ben ik op dit ogenblik aan het informeren. Mij lijkt dat een goede keuze omdat het geen kleine leverancier is die gemakkelijker kan omvallen.
ReagerenSSvW
Beste energievergelijk, hoe gaat het er nu uitzien in 2023 betreft dynamische prijzen. Want ik hoor verschillende berichten.
En gewoon duidelijkheid is beter.
ReagerenAAnnette
Reinoud, hoe gaat het prijsplafond er dan in de praktijk uitzien mbt de mnd facturering vd dynamische tarieven? Alvast bedankt voor reactie.
ReagerenRReinout
Inmiddels is er meer duidelijkheid over de saldering van het prijsplafond bij dynamische tarieven.
Helaas voor ons lijkt het erop dat er niet per uur wordt verrekend, maar dat het verbruik en de prijzen op jaarbasis getotaliseerd worden. Kom je op jaarbasis boven het plafond, dan wordt je gecompenseerd en anders niet. Op deze manier raakt de prikkel helaas wel een beetje uit het dynamische systeem.
ReagerenAAnnette
@Reinout
Reinoud, hoe gaat het prijsplafond er dan in de praktijk uitzien mbt de mnd facturering vd dynamische tarieven? Alvast bedankt voor reactie.
ReagerenSSusan
@Reinout
ReagerenInderdaad jammer, en een gemiste kans. Volgens mij is een dynamisch contract de weg in energietransitie. Wel zouden ze een voorschot kunnen opbouwen in de zomer want dan heb je hele lage kosten en in de winter betaal je je blauw.
AAad
Enkele bekende aanbieders die werken met dynamische energiecontracten:
NextEnergy (goedkoopste)
Frank Energie
Tibber (alleen stroom)
Er zijn wel een stuk of 10 aanbieders met dynamische tarieven.
ReagerenNextEnergy is helemaal niet de goedkoopste. Hoe komen jullie daar bij? Ze zullen niet slecht zijn, maar niet de goedkoopste.
PPatrick
Bij zonneplan zeggen ze dat ze de dynamische tarieven per jaar salderen. Dus 3000 kWh geleverd en 3000 kWh verbruikt mag je wegstrepen
Dus €0 toch?
Klopt dit?
Ze zijn toch ook verplicht per jaar te salderen?
Hoezo betalen als je terugleverd?
Ik ben benieuwd hoe het werkt als je per jaar saldeert en je verbruik even groot is. Of zeggen ze dat ze per jaar salderen maar doen dit niet?
Ik snap het artikel niet… ik hoop dat iemand me het kan uitleggen…
ReagerenPPiet
Zonnepanelen en dynamische tarieven zijn qua salderen geen lekkere combi. Rekenvoorbeeld: 3000 kWh verbruik met hoofdzakelijk gebruik in de ‘donkere’ uren = hoog tarief.
Reageren3000 kWh terugleveren met hoofdzakelijk opbrengst in de ‘zonnige’ uren = laag tarief.
Resultaat: niet 0 kWh maar bijbetalen!
BBart Vermeulen
Is het niet zo dat je de auto-accu zwaarder belast met het vaker opladen en terugleveren aan het net ? Je verdient een paar euro maar je accupakket gaat veel korter mee.
ReagerenWWichard Hulsbergen
@Bart Vermeulen
ReagerenHuisenergie is peanuts vergeleken met wat een auto gebruikt, maar voor nu is het nog toekomstmuziek.
RRalph
@Wichard Hulsbergen
Hoezo toekomstmuziek? Er komen steeds meer auto s op de markt waarbij dit nu al mogelijk is. Hyundai en Mitsubishi s rijden nu al op de weg. Dat zijn er 2 die mij nu te binnen schieten, maar wellicht zijn er intussen al meer merken die dat bij hun laatste modellen toepassen. Als het toegepast wordt, ga ik er van uit dat de accu s hier ook geschikt voor zijn. Denkt u ook niet? Fabrikanten zitten toch ook niet te wachten op allerlei claims in de garantietermijn?
ReagerenKKuulke
Budgetenergie saldeert per maand i.p.v. per jaar. Een bezwaar hiertegen leggen ze makkelijk naast zich neer.
ReagerenWie doet hier wat tegen?
RRene
@Kuulke
ReagerenIk ben (was) ook klant. Ik heb rechtsbijstand aangehaakt, bezwaar gemaakt en ben vertrokken. Nu begint de discussie over de eindafrekening. Rechtbijstand geeft aan dat veel mensen aankloppen. Dus in elk geval bezwaar maken
GGiorgio
Ook leveranciers van dynamische contracten zijn verplicht om jaarlijks te salderen. Dus als je zonnepanelen hebt en per jaar niet meer opwekt dan verbruikt, kun je gewoon salderen zolang de regeling er is. Dat ze per uur salderen is dus onzin. Het wordt een ander verhaal als je meer levert dan verbruikt, dan krijg je enkel de netto stroomprijs uitbetaald van dat moment. Dus zonder belastingen en toeslagen. Maar dat geldt dan dus alleen voor alles wat je méér hebt geleverd dan verbruikt in een jaar. Let op, bij dynamische contracten is het vaak zo dat, voor het gemak, de belasting en opslag pas aan het eind van het jaar berekend wordt over het saldo boven de salderingsregeling, en je daar dus een factuurtje voor krijgt! Wat natuurlijk wel blijft is dat de stroomprijs overdag, als je zonnepanelen hard voor je werken, bij een dynamisch contract, laag is, en soms zelfs negatief. Dus daar word je niet rijk van als je meer opwekt dan levert, in een jaar. Het is wel eerlijk, omdat je net zoveel krijgt voor je stroom als je ervoor betaalt. Dat is bij een vast of variabel contract al bijna nooit meer zo! Kortom: zolang salderen moet van de overheid, en je verbruikt per jaar meer dan dat je opwekt, kan een dynamisch contract echt wel lucratief zijn! Maar vooral vanwege een (lagere) actuele stroomprijs die je betaalt ipv een vast tarief waarin het inkooprisico van de energieleverancier als opslag is meegenomen. De grote maatschappij moet tenslotte altijd winst maken!
ReagerenPPierre
@Giorgio Als ik op jaarbasis evenveel kWh uit het net verbruik als dat ik teruglever, zijn mijn verbruikskosten, bij 100% saldering, bij een vast of vatiabel contract € 0,00.
ReagerenBij een dynamisch contract koop ik energie als de prijs hoog is, en lever ik energie als de zon goed schijnt en daardoor de prijs laag is.
Daardoor zullen de verbruikskosten bij een dynamisch contract toch aanzienlijk zijn.
PPaul
@Giorgio
Hi Giorgio, ik ben erg benieuwd op basis waarvan jij deze informatie baseert. Ik heb een dynamisch contract bij Frank (wil ik trouwens zsm vanaf), doch volgens mij saldeert deze club NIET op jaarbasis. Ze salderen überhaupt NIET, want ik betaal voor geleverde stroom, en krijg een vergoeding voor eigen opwek. Dus als jij een (wettelijke) onderbouwing hebt dat ook bij dynamische contracten op jaarbasis gesaldeerd moet worden, dan mag je me die met me delen.
Daarnaast, hetzelfde gaat gelden voor het prijsplafond. Mag zo’n club als Frank hetn prijsplafond toepassen op de aan mij geleverde stroom, of, moeten ze daar eerst mijn terug geleverd (eigen opwek) deel van af trekken.
Tenslotte, de overheid heeft het goed voor elkaar met dat geprivatiseer. Dit begint chaos te worden…..
ReagerenRRene Wigman
Ik heb zonnepanelen. Ik heb geen slimme meter maar een oude draaischijf die de teller terugdraait. Mijn vraag is of een dynamisch contract zinvol is voor mij. Kunt u adviseren? bvd
ReagerenSSandra
@Rene Wigman
Bij nextenergie (ik ben daar klant) kan je allèèn met een slimme meter een abbonement afsluiten!
Dus een slimme meter is noodzakelijk, ze moeten jou verbruik op afstand kunnen uitlezen en per uur jou verbruik kunnen inzien.
Mvg
ReagerenRRichard
@Sandra
ReagerenHoe bevalt nextenergy u? Zij zijn 1 van de grootste aanbieders voor dynamische contracten.
PPierre
@Rene Wigman, je kunt een dynamisch contract alleen afsluiten als je een slimme meter hebt, en je verbruiken per uur gemeten kunnen worden.
ReagerenSSusan
@Rene Wigman Je kunt geen dynamisch contract afsluiten zonder slimme meter. Wat verstandig is hangt af van wat de prijzen gaan doen in de toekomst.
ReagerenOm een dynamisch contract af te sluiten moet je je wel realiseren dat prijzen kunnen stijgen en dat je dus meer risico loopt dan bij een vast of variabel contract. Dat risico moet je kunnen dragen. Je hebt ook risico dat prijzen dalen en daar profiteer je direct van met een dynamisch contract.
Ik ben zelf tevreden over easy-energy, en heb in de zomer een financiële buffer gelegd voor de dure wintermaanden. Met de app heb je ook heel goed inzicht in de kosten per dag, per uur. Je moet je wel beseffen dat daar nog belastingen bovenop komen.
JJan Wentink
de stroom prijzen zijn deze maand wat lager.
Reagerengoed voor Nederland en de gewone consument maar jammer voor mij!!.
Ik heb nu 3 maanden een dynamisch energie contract en sinds 2 maanden een V2G lader voor mijn Nissan E 100 VAN (24 kw Batterij) in september hebben we dankzij de hoge energie prijzen flink verdiend. Overdag en s’nachts opladen voor 30 a 40 cent en s’morgens en s’avonds verkopen voor 60 a 70 cent kortom zeer rendabel. ondanks een energie gebruik van ca 10 kw per dag (warmte pomp en 500 km gereden) was mijn totale energie rekening -20euro Deze maand zijn de uur tarieven lager en verdien ik dus aanzienlijk minder. Als de berekening zo uitpakt als verondersteld dus dat de pieken afgetopt zullen worden tot 40 cent wordt het verkopen aan het net op de dure momenten mogelijk ook minder rendabel!
we gaan het zien ?
AArthur prins
@Jan Wentink
Hallo Jan, bij wie heb je dit geregeld? Ik ben al een tijdje op zoek naar een systeem voor onze Leaf en zonnepanelen, waarbij we ook v2h kunnen gaan leveren.
Ik kom hier niet echt verder mee. Zou je contact me willen opnemen?
ReagerenPPierre
@Jan Wentink, ga je dan ’s avonds en ’s nachts de energie uit je Nissan weer terugleveren? Want je zonnepanelen leveren dan niets meer.
ReagerenMMaas
Eerst de benzineprijs omhoog nu de energieprijzen
ReagerenWie word daar rijk van???
KLOPPEN DOET HET NIET MET DE ZONNEPANELEN EN WINDMOLENS iets gaat er fout
We hebben maar een kabel waar men een stukje van huurd
Wie zorgt ervoor dat het nu extreem duurder is leg mij dat eens uit in gewoon Nederlands
Het klopt niet
MMaas
Wie kan mij uitleggen over de energie prijzen, We hebben windmolens zonnepanelen enz
ReagerenNu is opeens de energie te kort
Hoe kan dat
PPierre
@Maas, Rusland levert geen gas, en wij de Europese landen moeten hun wintervoorraad aanvullen. Daardoor is de vraag naar gas hoog, en de aanvoer beperkt. Als gevolg daarvan stijgt de prijs. Gevolg van vraag en aanbod.
ReagerenVerder wordt elektrische energie nog grotendeels opgewekt in centrales, die veelal met gas werken. Dus de prijs van elektra stijgt ook.
OOlaf
@Pierre
ReagerenOnzin. Rusland levert wel. Europa neemt niet af wegens boycot. De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Als er meer vraag is stijgt de prijs.
Door de paniek op de markt afgelopen jaar hebben we heel duur gas gekocht en dat zit in de opslag. De energiebedrijven gaan dus eerst dat dure gas verkopen. De prijs voor de consument gaat pas dalen als het dure gas is opgebruikt. Ergens dus in april 2023
DDavid
Goedemorgen heren en dames,
Ik sta op het punt over te stappen naar een dynamisch contract.
NextEnergy is wel goedkoper, maar zal hier ook nog de Energie belasting en Opslag energie overheen komen zoals bij Tibber? Het liefst heb ik Tibber daar zij een API hebben die in mijn Hubitat Elevation kan instellen. Maar ja, als NextEnergy echt zoveel goedkoper is dan dat natuurlijk.
Vanaf 7 November worden er 20 panelen op m’n dak geinstalleerd.
Mijn nieuwe energie aanbod is nu van 200 naar 467!!
Mijn vraag aan jullie: waar doe ik nu beter aan?
ReagerenPPierre
@David, alle leveranciers van dynamische contracten gaan uit van dezelfde uurlijkse inkooptarieven. De verschillen zitten alleen in de vaste leveringskosten en de inkoopkosten die ze doorberekenen.
ReagerenDe vaste leverkosten zijn ca € 6 a € 7 per maand. De inkoopkosten ca 1 a 2 cent per kWh. Dat zijn de dingen waar je naar moet kijken. En als Tibber een betere App voor jou doel heeft, dan is een wat hogere abonnementsprijs gerechtvaardigd.
BBR
Jammer dat er nog nergens wordt gerept over als je zonnepanelen hent. Je saldeert dus ook per uur bij een dynamisch contract, niet per jaar. Dus als de stroomprijs negatief wordt, moet je maar je zonnepanelen afschakelen (zie voorwaarden Frank Energie).
ReagerenKKoen Kuijper
@BR
Goeie tip. We hebben er een stuk over bijgevoegd.
ReagerenEErnst
@BR Dat is wel het eerlijkst. Het kan niet zo zijn dat stroom terugeleverd wordt bij lage tarieven (als de zon hard schijnt) en die KWh’s 1:1 verrekend met de “dure” uren. Iemand moet dat verschil betalen. Dan moeten de tarieven omhoog en betalen niet zonnepaneel klanten die rekening.
ReagerenPPierre
@Ernst, ik ga nog even uit van 100% salderen. Als ik op jaarbasis net zoveel verbruik als dat ik teruglever, dan zijn mijn verbruikskosten bij een variabel of vast contract € 0,00.
ReagerenWaar zit volgens jou de logica dat dat bij een dynamisch contract niet zo uitpakt, maar dat je dan wel verbruikskosten hebt?
AAstrid
De energieleveranciers maken grote winsten, hoorde ik laatst op het nieuws. Kunnen ze niet gewoon de prijs omlaag doen en op hun normale winst uitkomen, in plaats dat wij er zoveel voor moeten betalen?
ReagerenSSimone
@Astrid
Inderdaad, op iedere euro gas of elektra gaat 75 cent naar belasting en opslag. Op basisprijs komen 300% kosten. Elektra was bij mij 4 ct boven de streep , door de extra kosten kwam het op 16 ct per kWh. Gasprijs 20 cent, extra kosten erop 85 cent. Gekke is dat je daar niemand over hoort….
ReagerenJJay
@Astrid
Lijkt mij héél logisch en het meeste eenvoudig
ReagerenPPierre
@Astrid, dat moet Europa dan maar aan Quatar gaan vragen.
ReagerenLLP
Alle 4 werken ze met inkoopprijzen. Hoe kan het dat bij de ene leverancier je 0,37 voor elektriciteit moet aftikken en bij de andere 0,59. Idem bij gas, tussen de duurste en goedkoopste zit meer dan één euro verschil.
ReagerenSSimone Dias
@LP
ReagerenInderdaad, met gasprijs is er bijna 1 euro verschil tussen Eneco en Essent. Waarvan 75% belasting, opslag, netwerkkosten etc. En dan nog de Btw natuurlijk.
PPierre
@Simone Dias Essent en Eneco leveren (nog) niet tegen dynamische tarieven.
ReagerenPPeer
@LP
ReagerenHet verschil zit ‘m in de inkoopvergoeding per kWh en per kuub. Als je bij een aanbieder van een dynamisch contract een berekening van je maandlast maakt, dan kun je vaak klikken op een knop om een specificatie van de berekening te zien. Daar zie je dan hoe hoog de inkoopvergoeding is bij die leverancier. Als je ze allemaal vergelijkt, dan kom je erachter dat Nextenergy helemaal niet de goedkoopste is, zoals ze in bovenstaand artikel beweren, maar juist een van de duurste. De goedkoopste zijn Zonneplan en Tibber.
PPhilip
Leuk stuk maar als je zonnepanelen hebt heb je er niks aan. Dat zou een goede toevoeging zijn aan het stuk.
ReagerenFFrancina
@Philip
ReagerenDat klopt met zonnepanelen heb je er niets of nauwelijks wat aan, ik zou hier ook graag wat nadere berekeningen van zien maar daar vind ik nergens iets over.
FFaizal
@Francina
ReagerenIs het dan niet handig om al gelijk om te denken naar het niet salderen wat ze steeds van plan zijn. Ik kan hier bijv de wasmachine en vaatwasser instellen rond de max verwachte zonopbrengst periode. Dat heeft uiteraard geen zin wanneer je een mega opbrengst hebt.
SSusan
@Faizal Ik ben erg benieuwd hoe je dat doet.
Reageren