Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Met dit (dynamische) energiecontract profiteer je van de dalende gasprijs

De kale gasprijs is inmiddels gedaald naar de 0,72 euro per kuub. Dat is een derde van het niveau dat eind september vorig jaar werd bereikt en zelfs een vijfde deel van de piek eind augustus.

Je zou verwachten dat de meeste huishoudens hiervan profiteren. Maar niets is minder waar. Bij de grote energieleveranciers, zoals Essent, Eneco en Vattenfall, ligt de gasprijs voor een variabel contract nog op een zeer prijzige 2,80 tot 3,00 euro per m3.

Gelukkig is er een type energiebedrijf waarbij je wel profiteert van de dalende gasprijs.

Lees dus snel verder.

Dynamisch energiebedrijf

We hebben het hier over de dynamische energiebedrijven. Bij dit nieuw soort energiebedrijf betaal je namelijk voor stroom en gas tegen de inkoopprijs van de handelsmarkt. En omdat de gasprijs nu dus relatief laag is, profiteer je daar als klant direct van.

De all-in gasprijs ligt voor vandaag (9 januari 2023) bijvoorbeeld rond de 1,60 euro per m3 en komt daarmee dus bijna uit onder de 1,45 euro per kuub in het prijsplafond.

Opbouw dynamische prijs

De dynamische gasprijs is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

OnderdeelTarief
Kale gasprijs (09-01-2023)€ 0,81
Inkoopkosten€ 0,20
Energiebelasting€ 0,59
Totaal€ 1,60
Alle bedragen zijn inclusief 21% btw en afgerond

Voorbeelden van degelijke dynamische energieleveranciers zijn onder meer NextEnergy, Zonneplan en Frank Energie.

Je vergelijkt ze nu via onze energievergelijker.

Hoge belasting op gas

Opvallend: de dynamische all-in gasprijs bestaat voor ruim de helft uit overheidsheffingen, namelijk:

 • Energiebelasting: 30,6%
 • Btw: 21%

Grote prijsverschillen

Toch is niet ieder dynamisch energiecontract even goedkoop. Er kunnen (flinke) verschillen zitten de inkoopkosten en de maandelijkse abonnementskosten (vastrecht).

Inkoopkosten

De inkoopkosten zijn de kosten die een dynamische energieleverancier moet maken voor:

 • Onbalanskosten
 • Landelijks transport voor gas
 • Vergroening, bijvoorbeeld via Garanties van Oorsprong (GvO’s)
 • CO2-compensatie
 • Toegang tot energiemarkten
 • Kapitaalkosten en andere risico’s

De inkoopkosten variëren sterk, namelijk tussen de 5 en 26 eurocent per m3.

Abonnementskosten

De abonnementskosten betreffen een vaste vergoeding die de dynamische energieleverancier rekenen voor de dienstverlening. Deze ligt rond de 4 tot 9 euro per maand per aansluiting.

De dynamische energiebedrijven met de laagste vaste kosten en inkoopkosten vind je hier terug.

Ook sommige variabele contracten goedkoper

Ook bij een paar reguliere energieleveranciers liggen de energietarieven nu beneden de 2 euro per m3, waardoor je dus wel profiteert van de lagere prijzen op de gasbeurs.

Je profiteert vooral bij:

LeverancierGasprijs (per m3)Tarieven wijzigen
1. Budget Energie€ 1,748Maandelijks
2. Engie€ 1,78001-01 en 01-07
2. United Consumers€ 1,85401-01 en 01-07
Peildatum tarieven: 9 januari 2023

Wil je de dynamische met variabele tarieven vergelijken?

Dat kan eenvoudig en snel middels deze 5 stappen.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

72 reacties

 • TTamara

  Waarom zijn bedrijven niet verplicht gelijk all in prijzen bij dynamisch energie te plaatsen? Nu zijn overal de extra kosten iets anders dus lastiger vergelijken… Is overstappen met zonnepanelen en overschot aan opwek nog zinvol als je onder prijsplafond zit?? Je krijgt ook minder terug bij teruglevering..
  Hoe kan ik alles het beste berekenen?
  Zit nu bij dure Vattenfall variabel tarief voor gas en elektra..
  Ik neig nu naar anwb energie..

  Reageren
 • MMolenaar

  Mijn gas prijs bij eneco €3.57
  Dus kan nog gekker
  Stroom €1.04 k watt
  Pas 50 jaar GEB en Eneco

  Reageren
 • EEmiel

  Overstappen heeft mijns inziens – in bepaalde gevallen- zin. Wel overwegen als (hoe meer hoe beter): variabel tarief, grote te timen verbruikers zoals auto of warmtepomp. Niet doen als: je voldoende zonnepanelen hebt voor je totale verbruik of als je er noet mee bezig wilt zijn.

  In 2023 is het prijsplafond een extra verzekering tegen stijgende tarieven. mijn ervaringen:

  Ik ben sinds een paar maanden bij Tibber (beste/goedkoopste voor stroom) voor stroom en EnergyZero voor Gas.

  Ik heb vooralsnog geen kWh of Kuub boven het maand tarief van mijn vorige aanbieder betaald, nu met prijsplafond is dat nog extra verzekerd. In december 29ct per kWh betaald (oude variabele was circa 70ct)

  De belangrijkste reden voor mij was het kunnen sturen van mijn warmtepomp en mijn grote huishoudelijke gebruikers, deze stuur ik nu met mijn homey. Daardoor lukt het om >80% van het gebruik in 80% van de goedkoopste uren te verbruiken. Die zijn regelmatig onder de 20ct per kWh, ook sinds 1-1-2023

  Ik ben zeer tevreden over de Tibber app en de integratie mogelijkheden met Homey en andere apparatuur zoals tado etc. Wel opletten dat je niet verschillende apparaten in de aanstuurmodus zet.

  Wie weet heb ik je geïnspireerd, gebruik dan gerust de Tibber welkom code voor Nederland:

  Als je een energiecontract afsluit, ontvangen we allebei 50 € tegoed om te besteden in de Tibber Store. ⚡ Lees hier meer:

  Reageren
  • LLeon

   @Emiel Ik denk dat iedere prijs lager dan nu beter is dan de hoofdprijs bij die afzetters. Ik krijg toch maar 9 cent terug per geleverd kwu. Ik ga niet Eneco spekken met mijn stroom zodat ze deze vijfdubbel kunnen verkopen.

   Reageren
 • HHendrik

  Hoe ziet het met ANWB-Energie? Ook dynamisch?

  Reageren
  • NNick

   @Hendrik Ja, tarief wisselt per 24 uur.

   Reageren
 • JJan

  Massaal overstappen. Om zo de energieboeven te dwingen om hun tarieven te verlagen. We zitten immers niet meer aan vaste contracten vast. Van de regering hoeven we ook niets te verwachten. Die krijgen door de hoge energieprijzen ook meer geld binnen.

  Reageren
 • PPablo

  Het is heel simpel , wij gaan nu massaal bezuinigen , maar de energie maatschappij moet wel verdienen en het liefst net zo veel als toen we niet bezuinigden.
  Dus conclusie gas en electro blijven duur

  Reageren
 • MMartino

  Afgelopen 2 maanden gemiddeld 0,31 voor stroom. Kies dynamisch voor 3,99 per maand

  Reageren
 • HHarry

  Ik mis mijn domein energie in dit verhaal. Zou die ook graag zien in vergelijking met de andere dynamische leveranciers.

  Reageren
 • CCJ

  Goedenavond samen. Even iets om over na te denken en te achtervragen – los van het prijzenplafond: bij onze oosterburen word actueel en sinds goed 3maanden en tarief van € 0.45/kWh groene stroom gehanteerd – en deze is daarmee inmiddels bijna het drievoudige van eind 2021. Wij zitten hier momenteel met minimaal 0.58/kwh – en danwel daaltarief – ondanks alle windmolens en steeds groeiende hoeveelheiden solarpanels. En smiecht die nu denkt dat wij allemaal door zakkenrollers voor gek geworden worden…en onze duitse buren eveneens . Schandalijk – ik heb te doen met grote niet zo welgestelde gezinnen en hoop dat ze’t enigsinds nog allemaal kunnen tillen….

  Reageren
  • KKarin Zijlstra

   @CJ. Helemaal met je eens.

   Reageren
 • JJ. Pieterman

  Ook ik ben al enkele jaren vaste klant bij BudgetEnergie. En mag daarom als “vaste klant korting” € 2,30 per kuub gas betalen vanaf 1 februari 2023. Vriendin van mij €1,91 per februari als nieuwe klant….

  Reageren
  • AAlex

   @J. Pieterman

   Het klopt niet helemaal wat u zegt, nieuwe klanten zijn niet goedkoper dan vaste klanten, mijn collega kwam niet goedkoper dan mij maar het bespaarde best veel om over te stappen naar Budget Energie.

   Reageren
  • YYvonne Schepers

   @J. Pieterman
   Ja zeg dat wel oneerlijke verdeling. Ik betaal ook in februari 2,49. Belachelijke prijzen. Degene die nieuwe klant worden moeten ze zwaarder belasten. Ik ben ook al jaren vaste klant.

   Reageren
 • AAnnunaki

  Hoe je het ook voor je zelf berekend je word door iedereen genaait waar je bij staat door energiebedrijven en de regering dus veel plezier heb je er niet van.
  Iedereen liegt van hoog tot laag.

  Reageren
  • JJan

   @Annunaki
   Ja Annunaki. Dat klopt helemaal. Zeg het ze!

   Reageren
  • MMaria

   @Annunaki ja het zijn allemaal oplichters zeker met bedragen die ze in houden dat kan soms oplopen tot of over 500.per jaar kijk na je afrekening ik heb licht van energie direct en gas van ista en van me gas zie je dat duidelijk en ik ben n zuinige
   Gebruiker met groet

   Reageren
 • JJohan

  Ik vraag mij af wat er gebeurt als een grote energieleverancier failliet gaat. Laat de overheid al deze mensen dan barsten? Dit hebben ze wel gedaan bij de kleine leveranciers die zijn omgevallen.
  Als Eneco of Essent omvalt zijn er heel veel gedupeerden. Volgens mij komt er dan een druk vanuit de samenleving richting overheid om wat te doen.
  Een kleine groep is niet interessant voor de overheid. Dit is de enige reden dat ik bij de grote jongens blijf hangen.

  Reageren
  • LLeon

   @Johan
   Er bestaat zoiets als systeembankieren, too big to fail (or fall) dat geldt ook voor energieleveranciers. Hoe meer mensen hier klant zijn, des te veiliger waant men zich als het fout gaat. Hoe kleiner de speler (Welkom Energie faillissement okt 2022) des te minder de overheid doet om de financiële pijn voor klanten te verzachten.

   Reageren
  • EEric Scholte

   @Johan
   Mischien is het ook wel goed dat de grote jongens gaan vallen.
   Het zijn allemaal inmiddels buitenlandse bedrijven.
   Mis hien moeten ze ook wel vallen. Dan komt het weer inder de toezicht van de nederlandse overheid, zonder concurentie.

   Reageren
  • FFrank

   @Johan

   Eigenlijk zouden de klanten van zo een grote energie leverancier massaal op moeten stappen.
   Ik denk dat er dan een hoop grote meneren daar in hun broekje gaan kakken.

   Reageren
  • Hhans

   @Johan
   niet zo slim.

   Reageren
 • AAnita

  Gasprijs bij eneco €3,57
  Stroomprijs bij eneco €1,04

  Reageren
  • KKees

   @Anita
   Ik moest in Decemder €1130,- aan Eneco betalen. We zitten in de koude met een klein lampje aan. Ik ben naar anwb gegaan. Dat scheeld aanzienlijk.

   Reageren
  • AAlex

   @Anita

   BudgeEnergie
   Prijzen Februari

   Gasprijs 2,32
   Elektra normaal 0,78 kwh
   Dal tarief 0,67kwh

   Reageren
   • PPaulus

    @Alex, ik weet niet of je het al weet, maar dagtarief gaat binnenkort verdwijnen

    Reageren
    • PPaulus

     @Paulus ik bedoel dus daltarief.

     Reageren
  • DDré

   @Anita Ik betaalde vannacht € 0,177/kWh bij Frank Energie. Gemiddeld betaal ik nooit meer dan € 0,33/kWh

   Reageren
 • MMartinm

  Blijf gewoon onder het prijsplavond dan weet je precies wat de kosten zijn.eventueel kijken naar de vaste lasten zoals;belasting en transport kosten en dergelijke.die kun je vergelijken en dan eventueel overstappen zolang je maar onder het plavond blijft.

  Reageren
  • RRichard

   @Martinm

   Ja leuk gezegd. Maar niet iedereen kan onder dit Co2 budget blijven. Met stroom kom ik al boven het plafon uit. Thuiswerken, dus hele dag computer met schermen. Infraroodpanelen voor verwarming. Je zegt het wel heel makkelijk allemaal.

   Reageren
   • AAisha

    @Richard… het volk wordt de armoede ingedreven dan komen zij straks met de oplossing zoals ze altijd doen… dan zijn we helemaal de klos. Weg totale vrijheid, zie china

    Reageren
    • PPierre

     @Aisha je moet je niet laten leiden door complot denkers maar gewoon je gezonde verstand gebruiken, zelf uitzoeken wat de goedkoopste tarieven zijn en overstappen als het ergens goedkoper is.

     Reageren
  • JJohn

   @Martinm

   Blijf gewoon onder het plafond makkelijk gezegd maar voor veel mensen niet te doen door slecht geïsoleerde huurwoningen of ziekte

   Reageren
   • PPaulus

    @John, precies idd. Ziekte, kan en mag niets meer. Zit zo goed als de hele dag thuis waar ik al van baal en dan zeker ook nog de verwarming op15 graden zetten zeker. Nergens wordt rekening mee gehouden.

    Reageren
  • EEric Scholte

   @Martinm

   Dat is makkelijk te zeggen.
   Met een gezin van 5 waarvan de huismoeder thuis is, de kids uit school huiswerk moeten maken op elks hun eigen laptop. De wasmachine vaak aanstaat.
   Is dat echt onmogelijk.

   Reageren
 • DDuis

  De armen worden armen na 12 jaar Rutte en de rijke stinken rijk stelletje Oligarge ,,!

  Reageren
  • AAssie

   @Duis
   Dus wanneer gaan voor en met ons samen pakken? En protesteren? Dat doet helaas ook niemand en de regering gaat maar door

   Reageren
 • TTheo Looyschelder

  Overstappen naar Zonneplan. Heb er goede ervaringen mee. Goede telefonische ondersteuning!

  Reageren
  • JJan

   @Theo Looyschelder

   Ik heb zonnepanelen sinds 2020 van zonneplan en sinds september 2021 ook energie van zonneplan, mooi overzicht via de app, en beetje opletten kun je een leuk bedrag per jaar besparen,dus ook ik ben tevreden met Zonneplan en kan het aanbevelen

   Reageren
   • EEric Scholte

    @Jan

    Ons huis gaat plat over 2 jaar door bevings schade gaswinning. Zou graag zonnepanelen hebben op ons dak, maar dat zou geld weggooien zijn.

    Reageren
    • BBram

     @Eric Scholte
     Ze moeten jullie gewoon goed compenseren,dan weer gas uit Groningen,alle problemen voor iedereen opgelost.

     Reageren
   • FFrank

    @Jan

    Ik heb sinds juni 2022 zonnepanelen van zonneplan.
    Zat al 37 jaar bij Eneco, tot dat ze mij en anderen met zonnepanelen zo hard genaait hebben door van bijna 50 cent nog maar 9 cent teruglevering vergoeding te betalen en dan die achterlijke energie prijs.
    Was er klaar mee, nu maar ook energie van Zonneplan en de eerste afrekening viel me reuze mee in iedergeval de helft van wat ik de Energie criminelen van eneco moest betalen

    Reageren
 • KKlaas Brakke

  Diep en diep triest hoe men in Den Haag het haar eigen burgers keer en keer, willens en wetens zo moeilijk mogelijk probeert te maken. Walgelijk zooitje bij elkaar.

  Reageren
  • PPaninis

   @Klaas Brakke
   Wat heeft Den Haag nu weer hiermee te maken?

   Reageren
   • MMathijs

    @Paninis
    Omdat ze meer dan 50 procent aan belasting binnenhalen op gas misschien ? Beetje veel niet ?

    Reageren
    • JJeroen Hombur

     @Mathijs

     Dat was ook al voor de oorlog hoor niet miepen dus gewoon betalen of thermostaat op 18

     Reageren
     • MMathijs

      @Jeroen Hombur

      Voor de helft waar wat je zegt, want de inkoopsprijs is veel hoger.
      (oke nu weer tijdelijk ff gezakt) Ze vangen daardoor meer beslating uiteindelijk .. Logisch toch ?

      Reageren
     • MMarjan

      @Jeroen Hombur

      Pardon???? We worden leeg gezogen door deze Roverheid..wel miepen dus..op weg naar een basis inkomen en totale dictatuur vd roverheid

      Reageren
     • PPiet

      @Marjan
      Ben wel benieuwd. Wat gaat dat basis inkomen precies oplossen? En stel we zouden de belasting omlaag doen dan is er dus ook minder ruimte voor de overheid om bijv de zorg of opleidingen betaalbaar te houden of om extra politie in te zetten. Geld wat we betalen aan de overheid is niet perse kwijt maar wordt gebruikt voor ons allen.

      Reageren
     • EEric Scholte

      @Marjan

      Helemaal mee eens.
      Zakkenvullers zijn het

      Reageren
     • YYnna

      @Jeroen Hombur

      Jij hebt waarschijnlijk een hoog salaris en amper gevoel voor mensen die het heel hatd te halen hebben.

      Reageren
   • MMartijn

    @Paninis
    50% belasting. Moet ik het verder voor je uileggen?

    Reageren
   • PPaulus

    @Paninis wat denk je nou zelf?
    Extra belasting om de Sint in andere landen uit te hangen en wij zijn weer eens de zwarte Piet. En wat denk je van die fijne oorlogsindustrie?

    Reageren
   • AAns

    @Paninis
    Ook Den Haag heeft er mee te maken. Heb je die energiebelasting gezien die er geheven wordt en dan ook nog even flink b.t.w erop zetten.

    Reageren
  • AAisha

   @Klaas Brakke…. wij zijn zijn niet hun eigen volk. En burger betekend slaaf. En zo zien zij ons

   Reageren
 • JJaap

  Allemaal naar anwb dynamisch

  Reageren
  • RRies

   @Jaap

   Nee joh, en zijn er meerdere die goedkoper zijn (en beter beoordeeld)

   Reageren
   • PPierre

    @Ries
    Volgens mij zijn ANWB en EnergyZero de voordeligsten. Next en Zoneplan zijn iets duurder, maar die leveren ook iets extra. FrankEnergie is erg duur, door hun hoge inkoopkosten.

    Reageren
  • SSDE

   @Jaap
   Met je eens. Voldoet mij ook prima.

   Reageren
  • MMathijs

   Dan zou ik eerder naar Nextenergy overstappen, stuk goedkoper.. Ik zit er zelf ook bij, en ben er heel tevreden over..

   Reageren
   • EEric Scholte

    @Mathijs
    Moet hierbij niet eerst een i leg bedrag van 1200 euro betaald worden als borg. Om uw financiële waarde te checken.

    Reageren
  • MMaik

   @Jaap
   Ik zit bij tibber. Ook een dynamische leverancier. Alleen hebben die enkel stroom

   Reageren
 • WWillem

  Het is duidelijk dat men in den Haag de burger die nog wat centjes heeft ook die binnen wil harken. Je hebt analisten bij de staat en bij de banken die weten vrij nauwkeurig wat er de komende jaren gebeurd op de wereldmarkt, maar die hoor je niet omdat ze met de macht mee moeten lopen. Een crisis is goed voor de staatskast en altijd slecht voor de burger.

  Reageren
  • MMaria

   @Willem dat is waar de regering nu mee bezig is.mensen arm maken slaaf maken van de staat.alles wat et gaande is wordt gecreeerd door regering.zorg alles moet kapot mkb moet weg en het lukt ze aardig.

   Reageren
 • PPeter

  Essent verhoogt vanaf 1 april wederom de prijzen met 30 procent las ik net . Dit omdat de opslag vol zit met duur ingekocht gas uit augustus. Omdat het nu zo zacht is raakt dat dure gas niet op. Goedkoop inkoop kan nu niet want dat heeft ook met de volle opslag te maken.

  Reageren
  • PPaulus

   @Peter, het ergste is dat dat gas niet voor de bevolking is maar voor bedrijven. Buitenom zitten wij op de grootste gasbel van Europa e exporteren hier ca. 90% van naar het buitenland.

   Reageren
 • DDave

  (cynische satire)
  Zie de je energie kosten als het nieuwe vuurwerk.
  Geen vuiltje aan de lucht dus.
  Maar zonder gekheid die witte borden criminelen in Den Haag moeten eens wakker worden en van hun luie reet af komen vele ondernemers en burgers komen hierdoor ernstig in de problemen.

  Reageren
 • RRob

  Oxxio is de duurste 3,80 euro per m3 gas en 1.10 per kwh

  Reageren
 • DDhr.Loet Jagt

  Vraag over blokverwarming . B.v. Havensteder R.Dam.
  Waarom nog geen compensatie die Jetten belooft had ? Ñu blijkt dat we pas febr.2023 ook vergoeding krijgen .?
  Kan Havensteder dan warmtekosten p.m. zomaar verhogen ? We moeten wachten nu op jaar afrek. April/mei terwijl we dus al 12 hebben betaald als service k. In huur en nu dan weer 5/6 mnd 2023 . Sommige bij ons hebben verhoging p.m. van meer dan 100 eur. Nu macht positie kan toch niet en eigen elektra omhoog nu. En serv.kosten omhoog ?
  Hoop op een advies reactie. Gr.Loet Jagt

  Reageren
  • TToon van den Berg

   @Dhr.Loet Jagt
   Bij mij ook blokverwarming verhoging service kosten van
   36 euro naar 252 euro !
   Van de warmtelevering , gaat dus alleen over gas .

   Reageren
 • TTON BIESIOT

  Kan de vereniging eigenhuis of consumentenbond hier ook advies in geven????? want vertrouwen is goed maar liever zekerheid want de prijzen.van energie reizen de pan uit

  Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.