Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Met dit bedrag stijgen de Essent tarieven per 1 oktober 2022

Bart Koenraadt

90 reacties

Energieleverancier Essent gaat de energietarieven van 1 miljoen bestaande klanten verhogen. De prijscorrectie wordt per 1 oktober doorgevoerd in de variabele contracten.

De energierekening zal gemiddeld 30 procent duurder worden, geeft Essent aan op de eigen website. De impact van de tariefwijzingen kan per klant verschillen. Maar vooral mensen met een hoger verbruik zijn de dupe.

Volgens Essent is de prijscorrectie nodig vanwege de huidige marktomstandigheden en de hoge energieprijzen op de handelsmarkten.

Update 29 september: de prijsstijging per 1 oktober zou wettelijk onrechtmatig zijn, aangezien wijzigingen altijd 30 dagen van te voren moeten worden gecommuniceerd. Onder druk van de ACM heeft Essent nu de stijging uitgesteld naar 7 november.

Echter geeft de energieleverancier nu aan dat de totale tariefsverhoging voor het vierde kwartaal nu verdeeld gaat worden over de laatste twee maanden van 2022. Dat betekent dat het tarief in november nog hoger zal liggen dan in eerste instantie werd aangekondigd op 22 september.

78 euro per maand erbij

Voor elektriciteit betalen klanten bij Essent straks zo’n 15 tot 18 cent per kilowattuur meer. Voor gas gaat het om zo’n 45 eurocent per kuub.

Bij een gemiddeld energieverbruik betekent de prijsverhoging dat je termijnbedrag met minimaal 78 euro in de maand omhoog gaat, berekende Energievergelijk.nl.

Bij grotere gezinnen in een slechter geïsoleerde woning kan het termijnbedrag in één klap met meer dan 125 euro per maand omhoog gaan, als gevolg van de prijscorrectie.

Voorbeeld verhoging

Een voorbeeld van de prijsverhoging bij een klant van Essent in Maastricht die daar al jaren een energiecontract heeft:

Huidig tariefTarief per 1 oktober
Stroom (normaaltarief) € 0,44984 per kWh€ 0,63143 per kWh
Stroom (daltarief)€ 0,36264 per kWh€ 0,51262 per kWh
Gas€ 1,88126 per m3€ 2,33230 per m3
Tarieven zijn inclusief energiebelasting, ODE en btw

De getoonde tarieven zullen in principe niet meer wijzigen tot 1 januari 2023.

Effect energieplafond

Het prijsplafond voor energie heeft straks alleen invloed op de gasrekening van klanten. Dat komt omdat het plafond van 0,70 euro per kWh elektriciteit hoger ligt dan het tarief van Essent.

Als gevolg van het energie plafond valt de gasrekening straks wel zo’n 83 euro per maand lager uit, omdat het plafond dan geldt van 1,50 euro per m3. De overheid neemt vanaf 1 november het tariefverschil voor haar rekening.

Helaas is er nog steeds veel onduidelijkheid over de werking van dit prijsplafond. Veel details ontbreken nog. In dit artikel beantwoorden wij de 8 belangrijkste vragen over het aankomende energie plafond.

90 reacties

  • WW.R.

    Betaalden 182 euro per maand. Krijgen nog 260 terug en een bonuskorting van 165 euro. Vanaf 1 oktober is uw voorschot 630 euro per maand. Een gevoel dat er mensen rijk worden over onze rug ontstaat er wel. Kan de rekening niet bekijken omdat ik niet kan inloggen. Nieuw wachtwoord aangevraagd en die ontvang ik niet. Heel vervelend.

    Reageren
  • OOland

    Vandaar de naam duurzaam lieve mensen want alles moet duur duurder worden straks is niet meer duurzaam maar rijkzaam dan wat blijft er nog over .

    Reageren
  • JJ.D

    Ik zit ook bij Essent. Ik heb een laag verbruik en daarom 550 terug gekregen. Ik had niet verwacht dat mijn maandbedrag omlaag zou gaan, maar dat gaat t wel, met 20 euro per maand.

    Reageren
  • JJan

    Stroom ging in 1 keer hier van 31 cent naar 50 cent . En gas ging in 1 keer naar 1, 99 per kub . Alle energie maatschappijen stelen van de mensen . Trouwens ik zit bij essent .en die rutten . Moet echt weg . En kaag ook erbij . Die deugen totaal niet .

    Reageren
  • BBert

    @Hoogland

    Getoonde prijs van essent klopt niet als je nu een offerte aanvraagd dan kost stroom ruim 80 cent per kwh en gas ca €4.00
    per m3 waar komt dat verschil vandaag

    Reageren
    • JJoscha

      @Bert De beschreven bedragen gelden voor bestaande klanten, de prijzen die jij noemt zijn voor nieuwe klanten van Essent.

      Reageren
      • BBert

        @Joscha

        De bedragen die ik noem heb ik gekregen na inloggen op mijn account en niet zomaar als nieuwe klant ik ben nl al klant en mijn co tract loopt af

        Reageren
  • MMaschka

    Bij ons is het termijnbedrag in één klap met bijna 1000 (!) Euro verhoogd… we betaalden al veel, maar dit is waanzin.

    Reageren
    • RRaymond

      @Maschka Beste hoeveel is het verbruik dan wel niet?

      Reageren
  • PPeter

    We worden met open ogen bestolen en de regering kijkt kibbelend toe.

    Reageren
  • Ppiet

    nog vlug profiteren van de energiecrisis door essent .
    nu kunnen ze straks het bedrag boven 1,50 euro declareren bij de overheid.
    als ze niet verhogen dan niet .
    slim van essent maar niet voor mij
    dit moet niet mogen

    Reageren
    • RRuud

      @piet
      Dit is juist alles doen ze om geld voor de aandeelhouders binnen te schrappen, dieven zijn het. Had nooit zover mogen komen. Maar de regering vindt het een prima idee om alles uit handen te geven aan de markt werking, zoals ook de ptt het spoor en helaas ook de zorg. Is achterhaald doordat wij nu door al deze sectoren getild worden.

      Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.