Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Met deze 4 tips haal je het maximale uit jouw zonnepanelen

In april konden huishoudens met zonnepanelen weer enkele honderden kilowatturen aan stroom opwekken. En ook mei belooft een productieve maand te worden, zeker als we kijken naar vorig jaar.

Toch profiteren veel Nederlanders niet optimaal van hun zonnepanelen. En dat is zonde voor de portemonnee.

Daarom geef ik hieronder vier tips voor maximale prestaties en een zo laag mogelijke energierekening.

1. Houd de prestaties in de gaten

Door de opbrengst van je panelen regelmatig te checken, kom je er snel achter als er iets mis is. Denk aan defect paneel of als de panelen minder opbrengen dan je verwacht. Ook met de omvormer kan er wat gebeuren, waardoor je systeem in één keer geen stroom meer produceert.

Bovendien zorgt het monitoren van de opbrengst ervoor dat je meer inzicht krijgt in je energieopwekking. Bij tip 4 leg ik uit waarom dit zo belangrijk is.

Aanbevolen applicaties om de prestaties te monitoren zijn bijvoorbeeld:

 • SolarEdge
 • ShinePhone

2. Zorg dat je panelen schoon zijn

Stoffige of bevuilde panelen zijn de belangrijkste oorzaak van een verminderde opbrengst. Zorg er dus voor dat de panelen vrij blijven van blaadjes, stof, mos, vuil en poep van vogels.

Als het af en toe regent en waait, is dat vaak al voldoende om de panelen grotendeels schoon te houden. De problemen treden vooral op wanneer het langere tijd droog is.

Volg deze do’s en dont’s om voor het schoonhouden van je panelen:

Do’s

 • Schakel je zonnepanelensysteem eerst helemaal uit (zorg dat de spanning eraf is)
 • Haal het losse afval, zoals takjes en blaadjes, met de hand weg
 • Gebruik lauw en ontkalkt water en een zachte borstel voor stof en vuil
 • Verwijder hardnekkig vuil, zoals vogelpoep en mossen, met een zachte spons
 • Gebruik een uitschuifbare wisser, telescoopreiniger of waterspuit voor moeilijk bereikbare panelen

Dont’s

 • Gebruik van chemische en/of bijtende schoonmaakmiddelen
 • Gebruik van harde borstels, een schuurspons of een hogedrukreiniger
 • Schoonmaken als er veel zonlicht is (anders droogt het schoonmaakwater te snel op)

Schakel een vakman in

Het schoonmaken van panelen is geen eenvoudige klus. Bovendien is het vanwege valgevaar (als je het dak op gaat) niet zonder risico. Verder bestaat altijd de kans op een beschadiging van de panelen en moet je mogelijk investeren in speciaal schoonmaakmateriaal.

Overweeg daarom om je panelen te laten schoonmaken door een vakman of gespecialiseerd bedrijf. De totale kosten zijn doorgaans 100 tot 150 euro voor al je panelen.

3. Stem vraag en aanbod af

Je haalt het meeste rendement met je zonnepanelen door middel van zelfconsumptie, oftewel ‘gelijktijdig gebruik’. Dat houdt in dat je jouw stroomvraag ‘matcht’ met het stroomaanbod. Je verbruikt de stroom dus meteen op het moment dat je aan het produceren bent.

Als je panelen (genoeg) stroom opwekken:

 • Zet je de vaatwasser, wasmachine of droger aan
 • Laad je de elektrische auto op
 • Zet je de airco aan voor koelen of verwarmen

Salderen

In de meeste energiecontracten is het afstemmen van vraag en aanbod nog niet van groot belang. In Nederland mag je namelijk al je teruggeleverde elektriciteit in een jaar salderen met je al de geleverde elektriciteit, bijvoorbeeld:

 • Je hebt 3.000 kWh opgewekt en 3.500 kWh verbruikt.
 • Je betaalt dan netto maar voor 500 kWh stroom.

Salderen wordt vanaf 2025 echter veel minder lucratief. In dat jaar mag je nog maar 64 procent van de teruggeleverde stroom aftrekken van de stroom die jouw energieleverancier aan je heeft geleverd. In de jaren daarop wordt dit percentage nog verder afgebouwd.

JaarSalderingspercentage
2024100%
202564%
202664%
202755%
202846%
202937%
203028%
20310%

In 2031 is salderen helemaal niet meer mogelijk. Mogelijk is de thuisbatterij dan een betaalbare optie.

Heb je een dynamisch energiecontract?

Dan is het al wel heel belangrijk om zoveel mogelijk van je opgewekte stroom direct te gebruiken in je huishouden. Salderen werkt dan namelijk net even anders.

4. Kies voor de hoogste terugleververgoeding

Voor huishoudens die jaarlijks een overschot hebben aan zonne-energie is het cruciaal om een energiecontract te kiezen met een hoge terugleververgoeding per kilowattuur.

Op energievergelijk.nl staat een handig overzicht met alle terugleververgoedingen per leverancier.

De hoogte van de terugleververgoeding kan aanzienlijk verschillen. Sommige leveranciers geven maar 5 cent per kWh, terwijl anderen tot wel 21 cent vergoeden. Als je jaarlijks 1.000 kWh aan overtollige stroom hebt, scheelt dat je dus 160 euro op je energierekening.

Vergelijken op beste terugleververgoedingen

Op zoek naar een energiecontract met een lage gasprijs én een hoge terugleververgoeding?

Dan doe je er slim aan om gebruik te maken van de energievergelijker. Vul je gegevens, verbruik en opgewekte stroom in en bekijk de beste opties voor jouw situatie.

Over de auteur

Thomas van Campenhout staat bekend als dé trendwatcher binnen de energiewereld. Met zijn scherpe blik volgt hij het laatste energienieuws en analyseert hij de recente ontwikkelingen.

Meer over Thomas

35 reacties

 • JJan

  @Rick
  Vast geen gewogen gemiddelde…..

  Reageren
 • HHen Vers

  Vraag aan gebruikers EV auto: behaal je als EV gebruiker het grootste voordeel door vooral tijdens de zonuren de auto op te laden? Geen stroomverlies door gelijktijdige teruglevering en levering. Bij hoge terugverdien vergoeding maximaal voordeel.

  Reageren
 • HHen Vers

  Bij OM / nieuwe energie hoge (bijna kale) teruglever vergoeding.
  Heeft daarmee grote positieve invloed op de maandprijs bij vast contract voor een jaar.
  Zie Consumentengids van deze maand.

  Reageren
 • TTheo Feldmann

  Ik heb nog steeds een oude meter, noteer elke 1ste van de maand de standen, elektra , ga en water en heb daardoor een exact overzicht van opbrengst en verbruik. Kan ook vergelijken met eerder behaalde score betaal 75 euro voornamelijk gas voor een 2 pers .huishouden die oude meter werkt dus perfect maar nee iedereen moet aan een slimme meter en waarom??Dan ken de overheid en alle energie maatschappijen ons beter maupileren en bedonderen. Maar als er niet meer gesaldeerd mag worden en je er als hoofdinvesteerder dus bent ingeluisd dan gaan bij mij de panelen er wel af De maffia is erg maar onze politieke leiders zijn minsten zo erg. Een fijne avond allemaal T. Feldmann

  Reageren
  • RReinout

   @Theo Feldmann

   Slim hoor, investering weggegooid en een hogere energierekening.

   Reageren
   • PPeter

    @Reinout

    Heb jij betere opties dan? Land is toch met alle regeltjes en verplichtingen geen vrij land meer. Mensen moeten straks een warmte pomp en ga zo maar door….ik kies zelf wat ik wil en niet de staat

    Reageren
    • KKoos

     @Peter
     Ga eens een paar jaar in Noord Korea wonen. Ik ben benieuwd hoe je kijk op vrijheid dan is geworden.

     Reageren
  • BBurnt

   @Theo Feldmann
   Ik zou verhuizen naar het buitenland als ik jou was.

   Reageren
 • RRutger

  Vorige week heb ik 16 panelen laten plaatsen door Zondeal, deze partij werkt met de ShinePhone app die ik nu dagelijks in de gaten hou, werkt prima ik verwacht op eem gegeven moment het niet meer steeds te bekijken want het werkt gewoon. Misschien om de week in mijn agenda zetten en kijken hoe het blijft werken

  Reageren
 • EEmmy

  Ik heb er P1 meter. Ideaal voor monitoren.

  Met nog vast contract met 86ct terugleveringvergoeding is elektrisch verwarmen (zeker als het in avond toch koud is wel ideaal. Overheid heeft mbt prijsplafond een quotum voor gas…Dus dan toch handig om te verwarmen met elektrische kachels ipv CV want er is per maand Daarboven zou ik op 3.90 per Kuub komen dus liever elektrisch.

  Reageren
  • JJan

   @Emmy
   Blij dat ik niet zo’n contract heb….en te hopen voor je dat dit niet in 2024 voortgaat als het prijs- en verbruiksplafond verleden tijd is (al kun je er voor €50 direct van af). En gas voor €3,90 waar vind je dat nog tegenwoordig (bij HEM misschien?)…overigens zijn de totale kosten bij elektrisch verwarmen meestal hoger dan m.b.v. gas

   Reageren
 • TT.van der Heul

  Als de salderingsregeling afgeschaft wordt, zal het draagvlak voor de milieu doelstellingen volledig verdampen.
  Men voelt zich opgelicht door onze overheid en verdere investeringen en medewerking zullen geen prioriteit meer hebben.

  Reageren
  • JJohn

   @T.van der Heul
   Dat de saldering zou stoppen is al bekend vanaf het invoeren van deze subsidie. Niet mauwen dus. Daarnaast is subsidie op thuis accu ed dan de volgende stap naar een energie neutraal leven.

   Reageren
   • JJos

    @John
    Ik heb geen subsidie en de zonnepanelen zelf betaald 100%. Vind jij het dan eerlijk dat ik het volle pond moet betalen en slechts een fractie of straks niets terug krijg van wat ik lever ? Dus mijn panelen is straks de gratis geldboom voor de energie bedrijven ?

    Reageren
    • PPieterpost

     @Jos
     Het is gewoon zo dat je als producent van energie de markt op gaat en die is bij overschot aan stroom bv negatief.

     Dwz dat je nu doormiddel van salderen het net als accu gebruikt dat is ook niet helemaal eerlijk.

     Zorg dat je het zelf opslaat in bv een boiler of accu.

     Reageren
  • GGaspard

   @T.van der Heul vreemde conclusies trekt u. Alsof ik zonnepanelen heb gekocht om er mee te verdienen i.p.v. voor het milieu, hoe komt u er bij. Verder voel ik me ook niet bedonderd door de overheid.

   Reageren
 • LLGT

  Het hele energiegedoe is in Nederland een grote carrousel of tombola geworden.
  Als 1ste levensbehoefte, warmte en licht, zou de Overheid niet moeten toestaan dat het leveren van gas en electriciteit zó onduidelijk, verschillend en onredelijk is geworden.
  Zorg voor eenheidsprijzen bij alle Maatschappijen en verbiedt de giga-winsten van Energieleveranciers, evenals de absurde energiebelasting van de Overheid.

  Reageren
  • BBert

   @LGT
   Dat komt voornamelijk omdat de regionale overheden hun aandelen goed konden verkopen aan buitenlandse energie bedrijven. “Gelukkig” hebben we als burgers totaal geen inspraak. (In theorie wel maar de praktijk is anders)

   Reageren
  • MM

   @LGT

   Helemaal mee eens!!

   Reageren
 • BBults

  Salderen kan nog altijd want het is nog niet door de eerste Kamer en zoals het nu is gaat het moeilijk worden met deze als minister niet met betere voorwaarden komt

  Reageren
  • JJan

   @Bults
   Klopt, Energievergelijk.nl spreekt voor zijn beurt…..

   Reageren
 • BBree

  Reeds jaren klant bij powerpeers, maandelijks overzicht van wat ik gebruik. Netjes in grafiek.
  Terug levering.. .21ct/kW.

  Reageren
  • MMark

   @Bree
   Maar je betaald daar wel maandelijks extra voor het klantenportaal. Dan heb je wel een hogere vergoeding maar wordt deels teniet gedaan daardoor

   Reageren
 • SSisi

  Hier schakelen de panelen uit, doir overbelasting op het net. Het gaat piepen rond 11.00 uur en het is over met de pret. Heeft iemand daar een oplossing voor?

  Reageren
  • RRemco

   @Sisi

   Hey is mogelijk om in sommige omvormers de spanning aan te passen van uitschakelen. Doe hier wel voorzichtig mee en vraag het je installateur.

   Mocht je op 1 fase terug leveren, maar een 3 fase aansluiting hebben, dan zou je eventueel kunnen teruglevering op een andere fase. Dat wilt soms ook wel helpen.

   Reageren
  • EEric

   @Sisi
   De meest voor de hand liggende oplossing is je eigen stroomgebruik vanaf 11uur te laten starten waarschijnlijk tot +/- 15uur??

   In de zomer zal dat niet t hele probleem oplossen maar….alle beetjes helpen.

   Succes!

   Reageren
  • AAndries

   @Sisi
   Omvormers schakelen uit bij een spanning van 255 Volt.
   Ik ben door mijn netbeheerder op een andere fase aangesloten en vanaf dat moment geen problemen meer..

   Reageren
  • JJan

   @Sisi
   Ja, verhuizen…..

   Reageren
 • HHenk Koops

  Ik ben klant bij Essent en ja ik heb al meerdere keren aangegeven dat de 5 eurocent die hun geven voor mijn teruglevering, absurd weinig is! Zij gaan mijn terug geleverde stroom weer duur doorverkopen!
  Ik heb meerdere keren om een reaktie gevraagd, maar ze doen alsof ze gek zijn, ze hebben de macht en zijn onbeschoft, het moet hun eerst HEELVEEL klanten kosten, want als de een het wel kan, dan kan Essent ook meer teruglever vergoeding geven, laat de overheid maar ingrijpen!!!

  Reageren
  • Zzonnetje

   @Henk Koops

   U wordt wel erg laat wakker….
   Vorig jáar had ik bij Eneco 69cl/kwh, en nu heb ik bij een andere maatschappij een jaar vast tegen 86ct/kwh vergoeding. Maximale vorig jaar was in September; 1,06 euro/kwh.

   Ik zou even een andere leverancier zoeken…

   Reageren
   • SSjors

    @zonnetje

    Bij wie krijg je zoveel? Klinkt goed ✌️

    Reageren
   • DDinant

    @zonnetje

    Ik ben ook wel benieuwd naar waar u de hoge terugleververgoeding krijgt.
    Op energievergelijker kom ik deze vergoeding(en) niet tegen.

    Reageren
   • EErwin

    @zonnetje Ik ben ook wel benieuwd ja. Bij greenchoice is het namelijk 11 cent

    Reageren
  • RRob Wakkerman

   @Henk Koops

   Als u in een winkel iets heeft gekocht en er later achter komt dat het veel te duur was, waarom kiest u dan wéér diezelfde dure winkel?

   Reageren
  • HHd

   @Henk Koops
   Stroom kan niet duur doorverkocht worden. Dit is afhankelijk van vraag en aanbod. Als er teveel stroom aanbod is dan er vraag naar is zakt de stroomprijs tot zelfs onder nul. Bedrijven en particulieren (met een dynamisch contact) kunnen dan geld krijgen voor stroomverbruik.
   Bedrijven kunnen inkopen op de handelsmarkt voor stroom.
   Bij relatief koel weer, veel zon en veel wind komt dit het vaakst voor. Maar ook bij weinig wind met veel zon. De zonnepanelen werken het best als de buitenlucht niet te heet is, zodat de panelen kunnen koelen.

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.