Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Meeste Nederlanders krijgen energietoeslag nog vóór eind 2023 uitgekeerd

De meeste Nederlanders met een laag inkomen krijgen nog voor het einde van 2023 de energietoeslag van maximaal 1300 euro uitgekeerd. Dat beloofde demissionair minister Carola Schouten (Armoedebeleid) in de Tweede Kamer.

De toeslag dient als compensatie voor de sterk gestegen energieprijzen sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. Zo werden in variabele contracten vorig jaar gasprijzen bereikt van meer dan 3 euro per kuub. Ruim tweemaal zo hoog als het huidige niveau.

Nog steeds geen groen licht

Hoewel de belofte van de minister is gemaakt, is er nog steeds geen officieel groen licht voor gemeenten om de toeslag te mogen uitkeren. De wet moet nog steeds door de Tweede én Eerste kamer worden behandeld. Op donderdag 21 september is de Tweede Kamer als eerste aan zet.

De grote vraag is of iedereen die in aanmerking komt het geld nog dit jaar op de rekening kan verwachten. Het wordt nog een hele klus.”

Koen Kuijper (Energie-expert)

Volgens de minister zal het ‘overgrote deel’ van de mensen die ervoor in aanmerking komt nog dit jaar het bedrag overgemaakt krijgen.

Een deel van de gemeenten heeft al een voorschot uitgekeerd van 500 euro. Burgers die dat al hebben gekregen, ontvangen dus nog 800 euro.

Tot 150 procent sociaal minimum?

PvdA/GroenLinks en de BBB verzochten Schouten om de energietoeslag aan een grotere groep Nederlanders uit te keren. Zo pleitte Caroline van der Plas (BBB) om de grens naar 150 procent te verhogen.

Dat idee werd echter door Schouten afgeslagen. De minister voorziet veel praktische problemen in de uitvoerbaarheid. Het zou bijvoorbeeld niet mogelijk zijn om op korte termijn de groep nog te verbreden.

Alleen inkomens tot het sociale minimum van 120 procent komen in aanmerking voor energietoeslag. Sommige gemeenten hanteren een iets ruimere doelgroep, maar vanuit het kabinet is er slechts budget voor de groep tot 120 procent.

Geen toeslag in 2024

Eerder werd al wel bekendgemaakt dat de energietoeslag in 2024 niet meer wordt uitgekeerd. Ook het energie prijsplafond komt dan te vervallen. Aan de andere kant stijgen de netbeheerkosten en is de kans groot dat de energiebelasting op gas verder stijgt. Als gevolg hiervan dreigt de energierekening volgend jaar voor velen onbetaalbaar te worden.

Het blijft nog onzeker of er op Prinsjesdag nieuwe maatregelen worden gepresenteerd om de stijging van de energierekening volgend jaar te temperen.

TIP
Voor actuele informatie over dit onderwerp kun je op Prinsjesdag terecht op onze nieuwspagina.

Vragen over de energietoeslag?

Heb je een vraag over de energietoeslag?

Op energievergelijk.nl wordt antwoord gegeven op veel voorkomende vragen, zoals:

 • Hoe kan ik de energietoeslag aanvragen (en moet ik dit zelf doen)?
 • Heb ik recht op energietoeslag (overzicht van maximaal netto inkomen)?
 • Heb ik als student recht op energietoeslag?

–> Check ons artikel

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

34 reacties

 • Ppeter

  En die uithuis wonende rechtenstudentjes krijgen nix. Toch zal de kamerhuur inclusief …gas wel omhoog gaan. Eerlijk zullen we alles delen?

  Reageren
 • SSylvia Lovecchio

  Gisteren is de wet erdoor gekomen dus had ik verwacht dat er allang een datum bekend zou worden gemaakt. Amsterdam, stel je inwoners meer gerust. Rotterdam heeft het gelijk al bekend gemaakt.

  Reageren
 • CCarmina Carrasco Gonzalez

  Wanneer kunnen we de bedragen verwachten ? Het zou fijn zijn te weten of ik de kachel een beetje aan kan zetten .

  Reageren
 • RRiet

  Vorig jaar energietoeslag ontvangen moet ik in 2023 op nieuw aanvragen er is niet s veranderd

  energietoeslag

  Reageren
 • YYasmeen

  Wij samenleven in nederland en sommige gemeenten berekend het minimumloon 130% anderen 120%
  Waarom?en moet eigenlijk 130%.

  Reageren
 • HHrmn

  Heb sinds een aantal jaar een bijstandsuitkering. Da’s veel geld. Ook zonder energietoeslag zou ik het prima redden. (Ik kook op gas en heb een combi-ketel.) Waarom toch een lage energierekening? Geen vaatwasser, geen wasdroger, geen E-bike, geen fat-bike, een paar goede dikke truien, alleen stekkers in het stopcontact wanneer het apparaat wordt gebruikt, A-merk wasmachine, A-merk koelkast.

  Ondanks alles een huishhouden met degelijke digitale apparaten….. Maar vooral niet meer energie gebruiken dan nodig, geen onzagelijk veel electrische apparaten aanschaffen en gebruiken.

  Reageren
 • NNicky

  Energietoeslag 2023 moet opnieuw worden aangevraagd wanneer men dit niet automatisch krijgt. Waarom zo moeilijk doen? Vraag gewoon of er sinds 2022 iets in het inkomen is veranderd. En geef de keuze tussen JA of NEE. Kruist men JA aan dan extra info toevoegen. Kruist men NEE aan dan is dit niet nodig. Voeg alleen je naam en adres nog toe. Alle gegevens zijn al bij de gemeentes bekend als je in 2022 ook recht heb gehad op de energietoeslag. Lijkt me toch niet zo moeilijk te realiseren en scheelt volgens mij toch een hoop extra werk. Of denk ik nu te simpel?

  Reageren
 • MMary

  Vraag me af of !!we het krijgen

  Reageren
 • MMar

  Mijn moeder is overleden heeft wel de 500 enegie toeslag gekregen in 2023 heb ik als dochter hier recht op voor de eind afrekening te betalen

  Reageren
  • YYole

   @Mar

   Kun je beter het juridische loket bellen. Denk niet dat je er recht op hebt.

   Reageren
 • EElisa

  Mijn dochter woont op kamers met helaas een uitkering wegens ziekte , heeft zij recht op de toeslag?

  Reageren
  • WWRM

   @Elisa In principe niet tenzij er een aparte gas aansluiting zou liggen Wel is het plan studenten 400 euro te geven ongeacht of die een aparte meter aansluiting hebben

   Reageren
  • YYole

   @Elisa
   Als zij geen student is, en inderdaad geen eigen gas aansluiting, nee. Maar zou het gewoon aanvragen.

   Reageren
 • CChan

  Welke gemeenten komen mensen die recht hebben op de energietoeslag nu al tegemoet met de €500 als voorschot?

  Reageren
 • CChan

  Welke gemeenten komen mensen die recht hebben op de energietoeslag nu al tegemoet met het voorschot van €500?

  Reageren
  • MMariska

   @Chan Amsterdam heeft de 500 van 2023 eind 2022 uitbetaald

   Reageren
 • Mmaria

  moet je als je in 2022 de toeslag heb gekregen het nu weer aan vragen?

  Reageren
  • MMo

   @maria

   Als je over 2022 het automatisch hebt ontvangen door je gemeente zal dat eind van het
   jaar weer zo gaan.
   Heb je het zelf over 2022 aangevraagd dan zal je dit wanneer dat mogelijk is opnieuw moeten doen.

   Reageren
 • DDave Walraven

  Hallo,

  Ik heb een vraag.
  Mijn tante heeft in 2022 de energietoeslag ontvangen.

  Wat ik begrijp uit de info is dat ze derhalve ook recht heeft op de toeslag in 2023.

  Ze is helaas komen te overlijden op 3 augustus 2023.

  Krijgt ze nu over 2023 het gehele bedrag aan energietoeslag of enkel een evenredig gedeelte van 2023 ?

  Reageren
  • DDANGER

   @Dave Walraven

   Heeft ze toch niet meer nodig? Gecondoleerd maar als je tante is overleden is ze overleden. Kan iemand die het wel nodig heeft uitbetaald worden toch.

   Reageren
   • TT.J.

    @DANGER

    Je wil niet weten wat voor rekeningen er dan juist komen na zo’n overlijden waar vaak de familie voor opdraait. Of vaak de kinderen die nog over de vloer kwamen bij pa of ma.
    Energie toeslag is niet alleen voor de energie die hoger is geworden, maar ook het leven wat stukken duurder is geworden te compenseren.
    Ouders leze vaak een krant, deze is een 3 duurder geworden.
    Eten, kpn en premies, en ga zo maar door.
    Na het overlijden kan er vaak nog een gedeelte van de a.o.w uitbetaald worden, maar de rest wordt dan ingehouden.
    Maar…..zo denkt de verhuurder en andere bedrijven niet. Die willen hun volledige maand bedragen zien.

    Dus ik vind het terecht dat dit restant waar ze officeel nog recht op had in 2023 (€800)
    aan de familie uit moet worden gekeerd die de afhandeling na het overlijden van pa of ma moet krijgen. En daar op toezien dat dit ook werkelijk daar voor wordt gebruikt.

    Reageren
 • EErik

  Hallo

  Hebben mensen met wajong recht op de energie toeslag?

  Reageren
  • IIke

   @Erik

   Ja

   Reageren
   • MMarion

    Ik heb de zelfde vraag moeder overleden eind afrekening hoog heb ik als na bestaande nog recht op deze toeslag moet toch betaald worden

    Reageren
  • Ppeter

   @Erik
   Waarom niet? Zelf heb ik een “Wajong uitkering volgens de regels van een AAW/WAO volksverzekering” en ik heb het gewoon gekregen.

   Reageren
 • IIngrid

  Hallo dhr. Ger,
  Hier een mede burger uit Nederland.
  Ik zie nog geen reactie.

  Wel is het verstandig zelf bij uw gemeente aan te kloppen.

  Met pensioen en energietoeslag
  Ben je met pensioen en ontvang je AOW? Dan heb je mogelijk recht op energietoeslag. De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Als je AOW ontvangt met een klein aanvullend pensioen kan het zijn dat je hier recht op hebt. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Net zoals voor werkenden geldt de richtlijn van 120% van het sociaal minimum. Zit je net boven dit minimum? Dan kan je een aanvraag doen met een beroep op coulance.

  Ben je met pensioen en kom je er alleen niet uit? Dan biedt de ANBO hulp aan om de aanvraag in te dienen. Ook bij de bibliotheek kun je terecht voor hulp. Zoek een informatiepunt bij jou in de buurt.

  Succes, vriendelijke groet,

  Reageren
 • GGer

  beste mensen
  heb even voor mij en belangrijke vraag, betreffende de energie toeslag van 1300euro over 2023, ben weduwnaar, krijg maandelijks 1378 euro aan a.o.w. heb ook en klein pensioen, en een zorgtoeslag, moet ik dat ook vermelden ? of gaat het alleen om de a.o.w ? zou graag daar en duidelijk antwoord van u willen ontvangen, indien mogelijk. zou u voor mij daar eens naar willen kijken, heb van deze zaken weinig kaas van gegeten, zo als wij dat in nederland dan zeggen, zou het van uw kant zeer op prijs stellen, als ik daar eventueel daar voor in aanmerking zou kunnen komen, met hartelijke groeten Ger.Posthumus oud bijna 78 jaar uit Roden Drenthe.

  Reageren
  • SSandra

   @Ger

   Beste Ger, het is ook allemaal niet zo makkelijk. Aow en pensioen telt beide mee voor aanvraag energietoeslag.
   Het bedrag mag niet hoger zijn dan €1629,19 aow en pensioen. Dit is netto dus de bedragen die u op uw rekening krijgt gestort. Zorgtoeslag hoeft u niet te vermelden want dit wordt niet gezien als inkomen. Het is een toeslag, het woord zegt het al. Hopelijk is het nu wel duidelijk en hoop ik dat u de energietoeslag krijgt.
   Met vriendelijke groet, Sandra

   Reageren
   • WWRM

    @Sandra Dit is de algemene interpretatie van gemeente Feitelijk is bruto doorslaggevend U kunt daarbij denken aan aftrekposten chronische zieken of wellicht is iemand deeltijd ondernemer Procedeert u door wint u 100 procent maar bedenk wel de gemeente en of overheid is een harde noot

    Reageren
    • WWRM

     @WRM nog even een aanvullende opmerking Het gaat om het bruto belastbaar inkomen en en het voorbeeld van de ondernemer heeft betrekking op incidentele verliezen waardoor het bruto belastbaar inkomen zou zakken Het zelfde geldt voor chronisch zieken met aftrekposten

     Reageren
  • NNatascha

   @ger, nee helaas telt het pensioen ook mee, toeslagen niet..kortom je moet gewoon je loon van de jaaropgave opgeven

   Reageren
  • MMo

   @Ger

   Heeft u een bibliotheek bij u in de buurt? U kunt daar terecht met zulke vragen en
   dat is gratis.
   Ik wens u succes.

   Reageren
  • DDennis

   @Ger, dan hen je dat toch helemaal niet nodig? 1378 netto en zorgtoeslag en pensioen. Pffg

   Reageren
   • JJ.T

    @Dennis

    Nee Dennis.

    Pensioen netto bedrag wat je op je bank krijgt.
    En je A.O.W. per maand netto wat je op je bank krijgt.

    Vakantie geld netto krijg je 1 x per jaar en wordt niet gezien om je rekeningen daar van te betalen, dus wordt (niet) maandelijks erbij opgeteld.

    A.o.w netto+ pensioen = is de norm van 120% hoogte € 1596,-. Zit je hier boven krijg je de energie toeslag niet uitgekeerd.
    Nu kijken sommige gemeente een klein verschil soms door de vingers en zitten iets hoger in de norm.
    Maar…..ga daar niet van uit.

    Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.