Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Meer Nederlanders moeten de € 1.300 aan energietoeslag krijgen’

FNV, de grootste vakbond van Nederland, wil dat veel meer Nederlanders dit jaar in aanmerking komen voor de energietoeslag. Dat blijkt uit een brief van de FNV aan het adres van de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

De vakbond ziet het als een missie om te voorkomen dat hoge energierekeningen burgers in de kou laten staan. Tevens dringt de FNV erop aan dat de uitbetaling van de toeslag blijft doorgaan, ondanks de val van het kabinet.

150 procent sociaal minimum

Uit het ingediende wetsvoorstel van 2023 blijkt dat alleen huishoudens die minder dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen, in aanmerking komen. Dit zou gaan om circa 975.000 huishoudens, blijkt uit CBS-cijfers.

De FNV vindt 120 procent onvoldoende en pleit ervoor om dit percentage te verhogen naar 150 procent van het sociaal minimum. In dat geval zouden ruim 1,5 miljoen huishoudens een bedrag van 1.300 euro aan energietoeslag op hun rekening ontvangen.

Een snelle berekening van energievergelijk.nl toont aan dat een verhoging naar 150 procent van het sociaal minimum een extra uitgave van 715 miljoen euro zou betekenen.

Uitbetaling blijft onzeker

Voor huishoudens die maandelijks de eindjes aan elkaar moeten knopen, zorgt onduidelijkheid over de uitbetaling van de energietoeslag voor frustratie.

Duidelijk is dat de datum van de uitbetaling flink is vertraagd, omdat gemeenten nog moeten wachten op wetgeving. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer zijn momenteel met zomerreces, dus de behandeling van het wetsvoorstel is om die reden uitgesteld.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat de beoogde toeslag van 1.300 euro op z’n vroegst pas in oktober het licht zal zien.

Ook zou het beter zijn wanneer de energietoeslag maandelijks wordt uitbetaald.

Hoge energierekeningen

Dat de energierekening nog steeds hoog is, mag duidelijk zijn. CBS-cijfers tonen aan dat het gemiddelde termijnbedrag van de energierekening in juni dit jaar 193 euro per maand bedraagt, een stijging van 52 euro per maand ten opzichte van 2022.

Een verhoging van de energietoeslag kan ongetwijfeld meer mensen helpen met het betalen van hun energiekosten. Aan de andere kant heeft dit ook een aanzienlijke invloed op de schatkist.

Wat vind jij?

Ben je van mening dat meer Nederlanders recht hebben op energietoeslag? Of vind je dat dit een onnodige kostenpost is voor de overheid?

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

476 reacties

 • MMevrouw van C. Reeuwijk

  Ik ben het er hélemaal mee eens dat je als AOWer met een opgebouwd pensioen in de knel komt, wat subsidies en kwijtschelding belemmert, heb je meer dan 40 jaar voor gewerkt en wordt er voor gestraft

  Reageren
  • JJan

   @Mevrouw van C. Reeuwijk

   Reageren
 • MMichael

  Het was natuurlijk al zo in de grotere steden 140%.
  Nota bene breed uitgemeten op het NOS speciale teams op zoek naar mensen die onder 140 % van het minimum zaten.
  Terwijl in kleinere gemeentes er strikt gehanteerd werd tot op de euro.
  Dus even een rekensom.
  Als je 5 euro boven de 120% norm zat.
  Had je 60 euro netto meer per jaar maar verloor je 1240 euro tov de minima zoals gesteld.
  Terwijl grote steden uitbetaalde tot zo.n 2400 euro plus aan inkomen.
  Alweer een absurde stap van het oude kabinet.
  Daarom……Gewoon meer geld voor iedereen met een klein inkomen en geen onderscheidt.
  Maar ja je had en hebt te maken met een labiel kabinet……en toeslagenwet.
  En wat al niet meer.

  Reageren
 • MMarcia Gama

  Ja, ik ben zeker mee eens!!

  Reageren
  • CC a bes

   @Marcia Gama

   Zeker weten

   Reageren
  • FFrieda groeneveld

   @Marcia Gama

   Kreeg vorig jaar nog die 1300 ,nu heb ik half jaar AOW met heel klein pensioentje er bij…en nu kom ik niet in aanmerking,terwijl mijn kosten hoger worden…vind het niet kunnen

   Reageren
   • JJohan

    @Frieda groeneveld

    Weet je wat ik niet vindt kunnen dat wij ons de pluris werken en alleen kunnen betalen en nooit iets krijgen

    Reageren
    • MMonique

     @Johan

     Nou idd wij hebben het net zo zwaar maar de andere krijgen allemaal die engerie toeslag omdat ze een mina inkomen hebben maar wij als mensen die werken krijgen helemaal niks omdat we er net iets te veel verdienen

     Reageren
  • AAnoniem

   @Marcia Gama

   Ik kan dat ook wel gebruiken, val nu net buiten de boot zoals zoveel mensen. En eigenlijk moet iedereen dit krijgen. Nederland is kapotgemaakt.

   Reageren
 • Vvicenta

  ja helemaal mee eens.

  Reageren
 • WWalter

  Ik vind dat mensen die van zowel met een weinig salaris, uitkeringsgerechtigden zoals de WW, de Bijstand, Arbeidsongeschichtenden, Pensieoenen en van een A.O.W. , Recht hebben voor die € 1300 – !!! Want alles zoals de huur , de Energiekosten en nog vele maandelijks kosten moeten betalen dat ik zeer weinig voor mijn dagelijkse voorzieningen Zeer Weinig van overhoud . Schandelijk voor woorden !!! Laat de Overheid die bedrag van € 1300 aan iedereen die recht op hebben betalen !!! Ik hoop dat aan mijn Bericht de Overheid hun Ogen Open Doen !!! En laat die Kabouter Plop Timmermans A.U.B. GEEN Mister President worden voor het Nederlandse Volk. Want hij is nog Erger dan die Afgedankte Rutte , om van te KOTSEN !!!

  Reageren
  • RRoxana

   Ik ben het totaal eens met deze reactie W Walter.Die zegt precies waar het opslaat als de nederlandse bevolking zijn ogen opent. Wordt er zeker veel minder armoe geleden door ons als bevolking.Een ieder zoals Walter aangeeft moet aangeven dat we niet meer onder de leed van de politiek willen zitten.En er moet een president komen die het armoede probleem kan aanpakken met de beste resultaten voor de Nederlandse bevolking.

   Reageren
 • HHelen

  Ik vind dat iedere hoofd van een gezin in Nederland 300 euro moet krijgen. Dat is tenminste eerlijk. Want iedereen lijdt onder de energiekosten en dure boodschappen.

  Reageren
  • MMevrouw van C. Reeuwijk

   @Helen
   Hélemaal mee eens, daarbij worden de hardwerkende mensen al absurd benadeeld
   Zij moeten óveral het volle pond voor betalen en die wet van de opvangkosten komt er óók maar niet door!!! Schandalig beleid

   Reageren
 • FF stinissen

  Vindt dat er meerdere er recht op hebben de werkende hebben het ook zwaarder en veel verhogingen met de maandelijkse kosten en krijgen er niks bij en ook meer moeten rekenen om alles te betalen en niet in de problemen te komen boodschappen, bezine ,diesel ,verzekeringen,huur, enz wordt allemaal met euro,s verhoogd

  Reageren
  • MM Blik

   @F stinissen

   Mee eens,veel mensen die werken,maar een laag salaris hebben,missen al die extraatjes en hebben soms minder dan iemand met alle vordeelregels.Werken loont niet altijd.

   Reageren
 • AAb

  Nederland is land voor asielzoekers en mensen met sosialuitkering en ze hebben allemaal zwart baan bij en ze krijgen ook alle toeslagen . Ze hebben het beter dan iemand die vaste baan heeft en vrije sector woning heeft. In nederland kan je beter niet werken.

  Reageren
  • JJoey

   @Ab
   Nou je durf wel hé nou ik heb een uitkering ik heb een proef tijd bij de gemeente ik werk gewoon met behoud van me uitkering en nog kan ik mij energy env env niet betalen wat leuk doen dagje weg kan ik niet met me vrienden terassje pakken kan ik niet omdat ik alles weg moet leggen voor de rekeningen plus zit bijnde voetselbank maar dat is ook niet veel dus hoe kont u er bij dat wij zwart werkers zijn en dat wij het beter hebben dan mensen die baantje hebbrn

   Reageren
  • KKees

   @Ab

   Jij scheert alle mensen met een uitkering over een kam. Het is echt niet zo dat iedereen zwart bijverdient. Het enige wat jij doet is haatzaaien.

   Reageren
 • JJose villier

  36 euro teveel per maand
  1300 terug betalen

  Reageren
  • AAOW

   @Jose villier
   Welke gemeente?

   Reageren
 • JJose villier

  Ik vind van wel dat meerdere dat moeten krijgen ,ik heb het terug moeten betalen
  Wegens 36 euro teveel inkomen

  Reageren
  • AAngelo

   @Jose Villiers ga dan paar uur minder werken..

   Reageren
 • TTinkerbell

  Ik vindt dat meer mensen er recht op moeten hebben..
  Ook voor de werkende wordt het steeds moeilijker!!

  Reageren
 • IIngrid schrofer

  Ja vind ik niet meer als normaal. Ik zat er 15,00 euro boven maar moet wel alles betalen de eenmalige belasting van bijna 400,00 euro veel minder huurtoeslag omdat ik bruto teveel verdien maar netto weinig overhou . Ik vind het niet normaal. Soms zou ik willen dat ik een uitkering heb , dan krijg je alles bij elkaar veel meer geld.

  Reageren
  • LLola

   @Ingrid schrofer een uitkering moet je niet “willen”. Er zitten namelijk ook veel verplichtingen aan waar je niemand over hoort. Zoals de halfjaarlijkse controles (lever maar drie maanden bankafschriften in, en verantwoord maar wat er binnen komt en eruit gaat) niet teveel kado krijgen, niet teveel spaargeld mogen. Vakantie moet je toestemming vragen en nee, krijg je niet altijd. Voor het zgn ‘extra’ geld ook weer door de molen. Continu dreigingen met afpakken van je geld/sociale zekerheid. De werk (zoek) verplichting al dan niet betaald. Huisbezoeken om te kijken of je niet fraudeert, niet te vaak gasten te eten of zelf ergens anders eten. Geen relatie starten dus.enz…de lijst is lang…

   Reageren
 • DDimitri

  In één keer uitbetalen. We zijn al bijna aan het eind van het jaar. Mensen hebben zich nu al in bochten moeten wringen om de afgelopen 8 maanden te overleven i.v.m. hoge energiekosten, maar ook de inflatie waar we mee te maken hebben.

  Reageren
 • WWill

  Ja als net boven modaal zit scheid je er naast alle Nederlanders uit betalen al is het de helft

  Reageren
 • ZZerrin

  Ik ben een alleenstaande moeder met net iets meer inkomen dat het minimum. Omdat ze mijn kind (13jr) niet meetellen krijg ik niks. Dit terwijl wij met ze 2 leven van 1 inkomen. vind t ronduit schandalig

  Reageren
 • WWill

  Ja daar wij als Nederlandsers recht op de regering heefd alleen laaste jaaren buitenlanders geld gegeven nu wij eerst dank u wel

  Reageren
 • SSenol

  Nee want bijstandsgerechtigden verdienen het ze zijn extreem arm en dat smoesjes energie toeslag uitblijf is een schande regering wil dat miljoenen mensen op straat gaan demonstreren

  Reageren
  • GGG

   @Senol

   Die mensen krijgen al meer dan zat aan kwijtscheldingen. Als
   Je normaal leeft hoef je de eindjes niet aan elkaar te knopen maar de meesten zijn te beroerd om een fatsoenlijke klap werk te verrichten maar willen wel in alle wilde leven.

   Iemand die net de veel verdiend(maar te weinig voor koopwoning/zonnepanelen) krijgt geen kwijtscheldingen en al die fratsen meer en houd onder aan de streep minder over dan iemand met een bijstand, dat is pas oneerlijk.

   Reageren
   • JJacobs

    @GG

    Mee eens

    Reageren
 • RRyan

  Of die belachelijk hoge belasting moet er gewoon vanaf. Energie is een eerste levensbehoeften dus gewoon naar 9% ipv 21% of gooi er dan een permanente prijsplafond op zodat veel verbruikers bij een bepaalde hoogte overgaan naar 21%.

  Zo stimuleer je zuinig verbruik en wordt je er voor beloond en houdt je de gemiddelde rekening in alle gevallen al lager dan nu.

  Nu is echt 1/3 energiekosten en 2/3 belasting.

  Ik betaal door dynamisch nu vandaag 1.10 m2 voor gas incl belasting. Zonder belasting is dit 0.32 m2. Stroom nu gemiddeld 0.28 kWh incl belasting en 0.08 kWh zonder. Dat verschil vind ik persoonlijk veel te groot!

  Reageren
 • MMieke

  Maandelijks een stukje uitbetalen lijkt mij een goed plan!!

  Reageren
 • FFrank

  Denk dat het moet afhangen hoeveel je gebruikt. Er zijn mensen die in een slecht geïsoleerde woning wonen of verplicht een warmtepomp hebben en dus veel kwijt zijn. Die hebben volgens mij eerder “recht” op een toeslag.
  Ikzelf heb nul op de meter omdat ik 500Euro betaal voor een alternatieve warmtebron en heb het dus niet nodig. Maar ken dus ook mensen die in een energie “arm” huis wonen maar zich scheel betalen aan stroom om die zo ecovriendelijke warmtepomp aan de gang te houden boven het prijsplafond

  Reageren
 • NNellie

  Veel meer mensen zouden er recht op moeten hebben

  Reageren
 • FFeida eijkenboom

  Huis houdens die iets meer verdienen dan isvtoe gestaan om de 1300 te krijgen hebben het veel zwaarder dan mensen die dat wel krijgen wordt tijd dat deze mensen er ook recht op krijgen

  Reageren
 • GGeen

  Ik vind dat er ook gekeken moet worden of iemand zonnepanelen heeft of niet. Ik ken iemand die dat wel heeft, maar die wel in aanmerking komt voor al die toeslagen. Dat vind ik dan weer niet kloppen.

  Reageren
  • HH.Blauw

   @Geen
   Helemaal met je eens!

   Reageren
 • SSusan

  Het is niet normaal in een tijd van welvaart,
  Dat je in de kou moet zitten en bij iedere stap of boodschap na moet denken.

  Reageren
  • AAOW

   @Susan
   Dat hebben wij te danken aan de onverstandige bestuurders die eindelijk zijn opgestapt!
   Nu nog het overgrote deel van de figuranten die nu prinsheerlijk op vakantie zijn en betrokkenen laten barsten!

   Reageren
 • AAstrid

  Ik vind het jammer dat een hard werkend persoon die zzper is en te veel verdiend er net zo veel recht op heeft betaald genoeg belasting enz en valt overal buiten moet zelf pensioen regelen geen vakantie geld en ga maar door en alleen omdat je hard werkt en te veel verdiend geen recht op van alles. Niet eerlijk moet veranderen.

  Reageren
  • DD.

   @Astrid

   Dat is dus het risico van ondernemen. Had je geen ondernemer en of zzp-er moeten worden en in loondienst moeten gaan.

   Reageren
   • CCheyenne

    @D.
    Een erg kortzichtige gedachte.

    Reageren
  • MMaria

   @Astrid

   Echte Jammer! niet eerijk!

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.