Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Meer Nederlanders moeten de € 1.300 aan energietoeslag krijgen’

FNV, de grootste vakbond van Nederland, wil dat veel meer Nederlanders dit jaar in aanmerking komen voor de energietoeslag. Dat blijkt uit een brief van de FNV aan het adres van de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

De vakbond ziet het als een missie om te voorkomen dat hoge energierekeningen burgers in de kou laten staan. Tevens dringt de FNV erop aan dat de uitbetaling van de toeslag blijft doorgaan, ondanks de val van het kabinet.

150 procent sociaal minimum

Uit het ingediende wetsvoorstel van 2023 blijkt dat alleen huishoudens die minder dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen, in aanmerking komen. Dit zou gaan om circa 975.000 huishoudens, blijkt uit CBS-cijfers.

De FNV vindt 120 procent onvoldoende en pleit ervoor om dit percentage te verhogen naar 150 procent van het sociaal minimum. In dat geval zouden ruim 1,5 miljoen huishoudens een bedrag van 1.300 euro aan energietoeslag op hun rekening ontvangen.

Een snelle berekening van energievergelijk.nl toont aan dat een verhoging naar 150 procent van het sociaal minimum een extra uitgave van 715 miljoen euro zou betekenen.

Uitbetaling blijft onzeker

Voor huishoudens die maandelijks de eindjes aan elkaar moeten knopen, zorgt onduidelijkheid over de uitbetaling van de energietoeslag voor frustratie.

Duidelijk is dat de datum van de uitbetaling flink is vertraagd, omdat gemeenten nog moeten wachten op wetgeving. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer zijn momenteel met zomerreces, dus de behandeling van het wetsvoorstel is om die reden uitgesteld.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat de beoogde toeslag van 1.300 euro op z’n vroegst pas in oktober het licht zal zien.

Ook zou het beter zijn wanneer de energietoeslag maandelijks wordt uitbetaald.

Hoge energierekeningen

Dat de energierekening nog steeds hoog is, mag duidelijk zijn. CBS-cijfers tonen aan dat het gemiddelde termijnbedrag van de energierekening in juni dit jaar 193 euro per maand bedraagt, een stijging van 52 euro per maand ten opzichte van 2022.

Een verhoging van de energietoeslag kan ongetwijfeld meer mensen helpen met het betalen van hun energiekosten. Aan de andere kant heeft dit ook een aanzienlijke invloed op de schatkist.

Wat vind jij?

Ben je van mening dat meer Nederlanders recht hebben op energietoeslag? Of vind je dat dit een onnodige kostenpost is voor de overheid?

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

476 reacties

 • JJolanda

  Vind dat er ook naar het vermogen gekeken moet worden,heb vernomen dat mensen met dikke bungalow tesla voor de deur ook de energietoeslag krijgen daar ze vroeger eigen zaak hebben gehad en geen pensioen opgebouwd hebben .ook hebben ze nog een waardebon gekregen van 500,00 voor witgoed .in onze gemeente is dit zo gebeurd. Kijk naar mensen die het echt nodig hebben en kijk eerst naar inkomen .en betaal maandelijks een bijdrage aan de e energieprijs in plaats van het gehele bedrag ineens uit te keren.

  Reageren
  • MMw.Linnenbank

   @Jolanda

   Helemaal mee eens ken ook zulke mensen met vermogen en alleen aow schandalig dat zij het krijgen ze krijgen geen zorg toeslag vanwege hun vermogen dus de overheid weet dat ze een groot vermogen hebben

   Reageren
 • YYouto Den Huyzer.

  Ik ben voor 100% arbeidsongeschikt en zit ongeveer aan de 128% van de bijstandsnorm. Ik val net overal buiten. Huurverlaging 500 per jaar teveel inkomen. Geen kwijtschelding van gemeente belasting en van waternet. Alle extraatjes val ik iedere keer net buiten.

  Reageren
 • EEnno

  Ik ben alleen verdienen, partner geen inkomen, val onder modaal inkomen, maar dat klopt allang niet meer, dus je werkt en verdient al te snel teveel, dus krijg je niets? Is dat eerlijk? Gewoon de energieleveranciers aanpakken, die vragen gewoon teveel …..

  Reageren
 • MMarnelle van Overveld

  Ja zeker ik val daar ook onder.

  Reageren
 • JJolanda

  Er zou eens gekeken moeten worden naar de netto inkomens ipv bruto.
  Ik heb bruto meer dan iemand met een bijstandsuitkering of bvb een aow-er maar netto heb ik minder!
  Iemand met een bijstandsuitkering of een aow-er krijgt vaak nog huur- en zorgtoeslag, kwijtscheldingen en nu alweer de energietoeslag.
  Maar als je bvb wia ontvangt + werkt (omdat je weer in de maatschappij terug wilt keren) word je gewoon besodemieterd! Dan mag je bruto wel een goed inkomen hebben maar netto is het opletten hoor!!!
  Ik vind het schandalig want de overheid zorgt er gewoon zelf voor dat mensen niet meer gaan werken want als ze 1800 euro kunnen krijgen waarom zouden ze dan nog moeite doen?
  En zoals het UWV zegt ook dat als je naast je uitkering gaat werken dat je het dan beter krijgt………….. ook zij liegen want als je bvb 50 euro meer krijgt bij je werkgever pakt het uwv het weer af! Ook daar kun je nooit groeien qua inkomen en dat is anders voor de mensen met een bijstandsuitkering of een aow-er. Als zij meer krijgen mogen ze het ook houden.
  Erg oneerlijk allemaal bah!

  Reageren
  • FFrancien

   @Jolanda
   Waarom vertelt u niet de waarheid. Zodra iemand gaat werken die bijstand ontvangt wordt het loon verrekend met de bijstand. Stel u bent alleenstaand: de bijstand is dan 1135 euro per maand, u gaat werken en ontvangt 500 euro loon dan ontvangt u van de bijstand nog 635 euro. Ik weet niet waar u het vandaan haalt dat mensen in de bijstand het geld wat zij verdienen mogen houden.
   Zorgtoeslag krijg je wanneer je beneden 38.520 euro verdiend. Een bijstandsuitkering voor een alleenstaande zit nog niet op 17.000 euro. Dus ik begrijp echt niet waar u om zeurt.
   Het zou fijn zijn als de bijstand hoger was zodat de toeslag niet meer nodig zou zijn. Dat scheelt enorm veel stress voor deze mensen. Ik zou willen dat mensen die hier lopen klagen neuzelen en jammeren een maand gingen ruilen qua inkomen. Misschien opent dat hun ogen. De kachel niet hoger dan 10 graden in de winter, met een deken op de bank, voor nood patat moeten eten, goedkoopste voedsel, dagelijks naar de supermarkt om in de 70%korting bak te graaien, voedselkastjes bij langs voor iets extra’s. Maandverband wat niet te betalen is ga zo maar door. Ja, ik zie hoe mensen rond proberen te komen.

   Reageren
   • WWRM

    @Francien De hele bijstand is structureel te weinig Het idee was lang we knijpen iedereen uit en dan gaan ze wel werken Overigens is dat een utopie omdat elk economisch model uitgaat van een zekere werkeloosheid Overigens zolang we mee doen met EU en Amerikaanse sancties en oorlogje voeren en de halve wereld op de sponsor lijst hebben en massieve aantallen vluchtelingen en het idee hebben dat we iedereen maar steeds minder moeten laten gebruiken aan energie in het kader van klimaatbeleid en dat afdwingen door energiebelasting gaat er structureel niets wijzigen

    Reageren
 • HHarry

  Ik vind van wel . Wij zitten net boven de grens en hebben nergens geen recht op. Overal moeten we de volle pond betalen . Daardoor is er weinig ruimte over om normaal te kunnen eten en drinken.

  Reageren
 • JJose

  Ik vind het een heel.goed idee iedereen betaald to.much dus ik zeg doen zet hem op.fnv

  Reageren
 • LLex

  Ik lees veel IK heb RECHT op…

  Je buurman die misschien wel netto minder overhoud betaald het voor jou via de belasting + nog wat ambtelijke overhead kosten…

  We worden collectief armer door dit (“groen” Europees) overheids beleid, dus stop met bedelen en ga aan het werk.

  Het is in de zuidelijke landen heel
  Normaal om op je 70ste nog boodschappen in te pakken in de supermarkt.

  Als je het er niet mee eens bent moet je eens stemmen tegen dit onzinnig “groen” beleid en anders gewoon doorrrrrrr.

  Reageren
  • Sstortgoed

   @Lex

   Inderdaad. Dat “onzinnig groen beleid”. Belachelijk hoor!

   Gewoon onze kop in het zand steken en de klimaatverandering ontkennen. Na ons de zondvloed.

   Reageren
 • NNina

  Gewoon alles is duur en ik wil ook met vacansie met de kits. Wij komen amper rond ook met supsiedies!

  Reageren
 • MMister Pelle

  De ene zegt dat andere zegt weer dit maar een ding moet je weeten pikkiii met je werken loont niet omdat het nu niet goed uitkomt voor juli is het op eens werken loont niet beter niet werken in Nederland maar groote Vrind wie bouwt alle pensioen op wie leeft elke maand Lux letterlijk elke maand wie rijdt in dikke wagen zonder problemen en elke maand 100 EU betalen voor de nieuwste mersedec bj 2023 a honden vergelijk je 900 EU met 2500 of hooger en dan ook nog jaloers op op hun voor die paar euro die ze krijgen

  Reageren
 • AArnold

  Goed idee 150% als dan ook de belasting op vervoer eraf gaat wat geen voorziening is maar inkomsten van de overheid dan zijn we op de normale weg

  Reageren
 • JJessy

  Ja dat vint ik een goed idee er zijn zo veel mensen die in problemen komen en die hulp nodig zijn dus meer nederlanders die heben het geld hard nodig om de rekenimgen tekunnen betalen waaromder ook heel veel gezinnen met kinderen kindern zijn nummer 1 en dat hoort niet in de kou

  Reageren
 • FFrits

  Echt wel . Ik heb een huurhuis met plafond van 3,30 hoog dus wil ik warm in me kamer zitten dan moet ik boven de 2,50 hoog zitten want daar beneden voel je warmte niet en als wind op buitenmuur staat(zuid) dan voel je door de muur gewoon kou. Ik betaal me scheel aan stookkosten

  Reageren
  • BBVD vegte

   @Frits. Kan het plafond niet verlaagd worden? Door er een zolder op hoogte in te maken. Dat heb ik weleens meer door mensen zien doen.

   Reageren
 • YY.Dorhout

  150 % goed idee

  Reageren
 • HHanife Altuntas

  Zeker weten,
  Ik ben een alleenstaande moeder met net iets meer inkomen dat het minimum. 
  moet voor meer mensen de energiebijdrage mogelijk zijn. verleden jaar 50 € permaand boven de 120% v. Het minimum, kwam hierdoor niet voor in aanmerking. 450; per maand aan gas en electra kosten. Om gestoord van te worden Bedankt hè regering! Ook oneerlijk vind ik dat de ene gemeente 120% en de andere gemeente 130% hanteert.

  Doe dáár ook eens wat aan in t kader van gelijkheid!

  Reageren
 • CClara poulissen driessen

  Alle Nederlandse huishouding moeten er recht op hebben ook mensen die werken

  Reageren
  • RRishma

   Helemaal mee eens. Het is voor niemand haalbaar zo@Clara poulissen driessen

   Reageren
  • Sstortgoed

   @Clara poulissen driessen

   Ook mensen die werken hebben er recht op.

   Reageren
 • AA.Hense

  Ik hoop voor Nederland niet dat die Timmermans niet aan de macht komt want dan is het niet alleen de energie rekening niet meer te betalen is maar ook de belastingen op brandstof en allerlei andere belastingen omhoog gaan want die 20 miljard voor 0,00036 graden van opwarming zal toch bij de burgers uit der zakken moeten komen dus aub stem niet op deze man

  Reageren
 • MMokki

  Zeker weten mijn kachel brand idem zoals bij twee pers, koken niet ,douchen mondjes maat. ja 1 pers zelfde kosten 500 minder p maand . geen recht op vergoeding belachelijk!!!wij kennen de kou !!!!!

  Reageren
 • LLia Talen

  Zeker weten, moet voor meer mensen de energiebijdrage mogelijk zijn. Ik,aow -ertje met verleden jaar 50 € permaand boven de 120% v. Het minimum,bijstandsniveau kan ik dit jaar over 2022, 650, bijleggen, want ik kreeg geen 1350 €. Bedankt hè regering! Daar heeft m.n nan zich dus 40 Jr. zwaar werk geleverd. Ook oneerlijk vind ik dat de ene gemeente 120% en de andere gemeente 130% hanteert.

  Doe dáár ook eens wat aan in t kader van gelijkheid!

  Reageren
 • NNetty Kaandorp

  Ja, 150% van het sociaal minimum lijkt me heel erg redelijk. Ook ben ik voorstander van maandelijkse uitbetaling . Voor veel mensen is het heel lastig om 1300€ goed te verdelen over een heel jaar waardoor je alsnog in de problemen kom. Nog veel beter zou zijn dat het sociale minimum omhoog zou gaan naar die 150% waardoor je mensen niet afhankelijk maakt van dit soort ” gungiften” . Het is al lang bewezen dat een acceptabel basis inkomen minder kost dan alle tegemoetkomingen waar jezelf steeds achteraan moet en het zou een stuk menselijker zijn en meer eigen verantwoordelijkheid geven aan ieder individu. Een gezond sociaal minimum, en geen toeslagen en / of giften meer. Maar dat is weer een andere discussie

  Reageren
 • MMichael

  En als je dan als burgemeester van bv Amsterdam wel besluit uit te keren tot 140%
  Waar is dan de bestuurszin van deze mensen als je weet dat de rest gewoon niks krijgt.
  Ik moet zeggen dat ik goed misselijk was na de uitzending op het NOS journaal.
  Dat je dus regionaal de barmhartige uit gaat hangen en er landelijk eigenlijk alweer alweer en alweer niks geregeld was.
  Deze regering gevallen of niet of de volgende ploeg zou er goed aan doen om eerst hier de boel te vertimmeren ten goede van de mensen.
  Dan te denken aan Europa of immigranten……in die hoeveelheden.
  Hulp zuidelijke lidstaten etc.
  En de armoede ontstaan sinds de euro recht te breien.
  Want dit kan echt niet meer.
  Als je 7000 euro of meer per maand hebt dan snap ik dat die mensen de urgentie niet zien.
  En aub geen Timmermans mensen….
  Want die timmert alles dicht…….ook uw bestaan…..

  Reageren
 • AAngel

  Het moet geen willekeurigheid zijn wie er wel of niet recht op hebben. We zitten allemaal in hetzelfde koude armoedige bootje en hebben honger. Dus is het van belang dat de regering ervoor zorgt dat Nederland er in zijn geheel bovenop moet komen door een goed en duidelijk beleid, helaas is net zoals het kabinet ook de maatschappij versplinterd. Hierin moet verandering komen. Waar aandacht aan wordt gegeven dat groeit, en de regering heeft de aandacht niet bij juiste punten. Deze ligt namelijk bij de Europese unie, en daar zit het probleem. Te groot te onoverzichtelijk te duur hangt als een molensteen om onze nek.

  Reageren
 • FFrans Vermeulen

  Ik vind dat alle Nederlanders die toeslag moeten krijgen! Daar de inflatie zeer hoog is en de hypotheek rente extreem is gestegen met bijna 200% je betaald nu dus bijna 2,5 keer zoveel voor je hypotheek rente! Dus ik vindt dat alle Nederlanders de energie bijdrage moeten krijgen! Ook zij zitten zeer zwaar! De overheid moet zich diep en diep schamen dat zij Nederland en daarmee ook zijn burgers langzaam maar zeker naar de ondergang brengen . Ben blij dat het kabinet is gevallen (dat had al vele jaren eerder moeten gebeuren). De burgers worden volledig kaalgeplukt! Hoezo inflatie beteugelen door alles constant te verhogen! Hiermee bereik je uitsluitend dat de inflatie nog hoger gaat worden, daar de burgers hierdoor niets meer kunnen uitgeven en steeds armer worden! Bah bah bah! Weg met alle ministers die dit de burgers aandoen!

  Reageren
 • MM.Verkruysen

  Zeker weten maar dan ook iedereen. Ook mensen die gewoon moeten werken.

  Reageren
  • DDiane

   @M.Verkruysen

   Vind ik ook ieder Nederlandse mensen.ik en mijn man werken ons kapot en nog krijg je geen dubbeltje extra

   Reageren
 • JJohan Jörning

  Energietoeslag is belachelijk voor woorden en discriminerend naar werkende mensen die net boven de bijstand zitten, of net er buiten. Het bedrag van €.380,- wat elk gezinslid kreeg is rechtvaardig. Ik ben een zzp’er (23 jaar) betaal belasting maar is er geen werk krijg ik ook niks en kom ook nimmer in aanmerking voor de energietoeslag. Schamend voor de werkende mens.

  Reageren
  • LLisbeth

   @Johan Jörning
   Je moet je zelf zich schamen! Vergeet jij niet dat je ooit dit regeling zal kunnen gebruiken! Mensen moeten beschermen worden tegen een miserabele bestaan!

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.