Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

‘Meer Nederlanders moeten de € 1.300 aan energietoeslag krijgen’

FNV, de grootste vakbond van Nederland, wil dat veel meer Nederlanders dit jaar in aanmerking komen voor de energietoeslag. Dat blijkt uit een brief van de FNV aan het adres van de minister van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen.

De vakbond ziet het als een missie om te voorkomen dat hoge energierekeningen burgers in de kou laten staan. Tevens dringt de FNV erop aan dat de uitbetaling van de toeslag blijft doorgaan, ondanks de val van het kabinet.

150 procent sociaal minimum

Uit het ingediende wetsvoorstel van 2023 blijkt dat alleen huishoudens die minder dan 120 procent van het sociaal minimum verdienen, in aanmerking komen. Dit zou gaan om circa 975.000 huishoudens, blijkt uit CBS-cijfers.

De FNV vindt 120 procent onvoldoende en pleit ervoor om dit percentage te verhogen naar 150 procent van het sociaal minimum. In dat geval zouden ruim 1,5 miljoen huishoudens een bedrag van 1.300 euro aan energietoeslag op hun rekening ontvangen.

Een snelle berekening van energievergelijk.nl toont aan dat een verhoging naar 150 procent van het sociaal minimum een extra uitgave van 715 miljoen euro zou betekenen.

Uitbetaling blijft onzeker

Voor huishoudens die maandelijks de eindjes aan elkaar moeten knopen, zorgt onduidelijkheid over de uitbetaling van de energietoeslag voor frustratie.

Duidelijk is dat de datum van de uitbetaling flink is vertraagd, omdat gemeenten nog moeten wachten op wetgeving. Zowel de Tweede als de Eerste Kamer zijn momenteel met zomerreces, dus de behandeling van het wetsvoorstel is om die reden uitgesteld.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat de beoogde toeslag van 1.300 euro op z’n vroegst pas in oktober het licht zal zien.

Ook zou het beter zijn wanneer de energietoeslag maandelijks wordt uitbetaald.

Hoge energierekeningen

Dat de energierekening nog steeds hoog is, mag duidelijk zijn. CBS-cijfers tonen aan dat het gemiddelde termijnbedrag van de energierekening in juni dit jaar 193 euro per maand bedraagt, een stijging van 52 euro per maand ten opzichte van 2022.

Een verhoging van de energietoeslag kan ongetwijfeld meer mensen helpen met het betalen van hun energiekosten. Aan de andere kant heeft dit ook een aanzienlijke invloed op de schatkist.

Wat vind jij?

Ben je van mening dat meer Nederlanders recht hebben op energietoeslag? Of vind je dat dit een onnodige kostenpost is voor de overheid?

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

476 reacties

 • EElmar

  Het laat maar weer zien waar het “ex” kabinet de prioriteiten had liggen, we laten degene die er nu dus recht op hebben, gewoon lekker wachten en gaan op vakantie. Voor mensen die aan torenhoge rekeningen vast zitten dmv blokverwarming en dus geen eigen keuze hebben, zelfde probleem, ja het geld komt ook voor jullie maar helaas pas in 2024.

  Reageren
  • AAnnie

   @Elmar
   Ik heb ook blok verwarming kreeg van de woningbouw te horen dat het met service kosten wordt verrekend volgend jaar.Dus niet op eigen rekening gestort

   Reageren
 • MMaria

  Zitten ook te wachten gasrekening stijg mij de strot uit hou niks over om van te leven

  Reageren
 • MMarcel

  Ik vind dat het gekoppeld moet worden aan de zorgtoeslag of aan een verhoging van de algemene heffingskorting op inkomen.

  Als je het op die manier doet komt het geld vanzelf binnen bij de mensen die het waarschijnlijk het hardst nodig hebben en hoeven er ook geen ingewikkelde aanvragen te worden gedaan.

  Reageren
  • MMarcel

   @Marcel

   En op die manier krijg je de toeslag met wat geluk ook gewoon op tijd.

   Reageren
  • JJos

   @Marcel
   Motief om de Belastingdienst daar niet mee te belasten was:
   * onderbezetting.
   * te traag.
   * te gecompliceerd.

   Zie de afwerking van de Toeslag affaire en de sterk verouderde software!

   Reageren

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.