Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Meer Nederlanders in het nauw door hoge energieprijzen

0 reacties

Steeds meer Nederlandse huishoudens krijgen te maken met financiële problemen als gevolg van de sterk stijgende energieprijzen. Dat melden een aantal Nederlandse energieleveranciers, waaronder Eneco.

“Incasso’s ketsen af en klanten komen terecht in een incassotraject”, stelt de leverancier.

Nog meer problemen dit najaar

En het einde van de problemen is nog lang niet in zicht. Sterker nog, ze zijn pas net begonnen. In de herfst en winter wordt de situatie nog nijpender, is de verwachting.

Veel mensen hebben op dit moment een vast contract die binnenkort afloopt. Men is dan noodgedwongen een variabel contract te accepteren tegen de hoofdprijs.

Koen Kuijper (Energievergelijk.nl)

De gasprijs staat enorm onder druk als gevolg van grote onzekerheid over gasleveringen. Rusland heeft de gastoevoer richting Duitsland voor het grootste deel afgeknepen, waardoor de kale gasprijs is gestegen naar zo’n 1,94 euro per m3.

Huishoudens zijn de dupe. Vattenfall liet onlangs aan het financieel dagblad weten dat een stijging van 150 naar 550 euro per maand geen uitzondering zal zijn.

Stijging van meer dan 400 procent

Ook Peter Huisman ondervindt de gevolgen van de hoge energieprijzen, meldt hij aan Energievergelijk. Hij sloot vorig jaar augustus een jaarcontract af bij Vandebron.

Zijn jaarverbruik: 2.500 kWh stroom en 1.000 m3 gas. Zijn termijnbedrag kwam dankzij zonnepanelen uit op 75 euro per maand.

Het contract van Peter loopt binnenkort af. Hij ontving van zijn leverancier daarom een voorstel voor een nieuw variabel contract met de volgende tarieven:

  • € 0,726 per kWh (normaaltarief)
  • € 0,616 per kWh (daltarief)
  • € 2,961 per m3

Zijn nieuwe termijnbedrag komt uit op maar liefst 310 euro per maand, wat ruim 4 keer zoveel is van wat hij eerst betaalde.

Peter: “Ik schrok me werkelijk waar een ongeluk. Dit kan ik eigenlijk niet meer opbrengen. Ik denk dat ik de verwarming maar ga terugdraaien naar 17 graden deze winter en een dikke trui aantrek.”

Gemiddeld 500 euro per maand tekort

Het CPB deed onlangs een stresstest waarbij werd gekeken in hoeverre burgers in de problemen komen dankzij de hoge energieprijzen. In een relatief gunstig scenario zijn de prijzen begin 2023 drie keer zo hoog als begin 2021. In het meest donkere scenario gaat het om een prijsstijging van factor zeven.

Dat donkere scenario lijkt steeds waarschijnlijker te worden aangezien de gasprijs een recordhoogte heeft bereikt. De energiekosten worden mogelijk dusdanig hoog dat maar liefst 100.000 huishoudens 500 euro per maand tekort komen.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.