Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Meer energiekosten door hoger capaciteitstarief

Het ‘capaciteitstarief’ dat huishoudens betalen voor hun stroomaansluiting stijgt van 150 naar 300 euro per jaar. Dat voorspelt Han Sloot, hoogleraar elektrische energiesystem. Hij is ook verbonden aan netbeheerder Enexis.

Door de duurzame energietransitie moeten we langzaam aan van het gas af.

Van het gas af

Sinds 1 juli 2018 zijn alle nieuwbouwhuizen vrij van aardgas. Het is verboden om een gasaansluiting te installeren in de woning. Gemeenten krijgen verder een brief met een uitnodiging om voor 1 juli een wijk aan te melden die aardgasvrij wordt gemaakt.

En dat heeft consequenties. Huishoudens gaan gezamenlijk meer stroom verbruiken waardoor het netwerk zwaarder wordt belast. Nederland moet de komende jaren daarom miljarden euro’s investeren in het elektriciteitsnetwerk.

De burger gaat hier uiteindelijk de rekening van terug zien in de vorm van een hoger capaciteitstarief. In dit tarief zijn kosten voor de stroomaansluiting, onderhoud van het netwerk en transport van elektriciteit verwerkt. Het tarief wordt via de energieleverancier in rekening gebracht, maar de opbrengsten komen uiteindelijk bij de netbeheerders terecht.

Gebrek aan stroom

Ook is de kans aanwezig dat aansluitingen in sommige woningen vervangen moeten worden, omdat er door het gebrek aan gas meer stroom wordt verbruikt. Ook dat neemt extra kosten met zich mee.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.