Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Man achter booking.com wil Eneco kopen

Kees Koolen, een van de belangrijkste mensen achter Booking.com, wil het energiebedrijf Eneco kopen. Dat meldt het Financieele Dagblad. Koolen krijgt hierin steun van een coalitie van andere ondernemers onder de naam “Het Groene Consortium”. Dat consortium wordt vervolgens bijgestaan door twee grote investeerders uit Australië en China, namelijk Macquarie en Sumec.

Begin 2019 kwam Eneco min of meer in de verkoop te staan en moet volgens bronnen zo’n 3 miljard euro kosten. Ook Shell en pensioenbelegger PGGM toonden al interesse in Eneco.

Uitblinken op duurzame energie

Koolen en de coalitie willen met Eneco uitblinken op het gebied van duurzame energie, bijvoorbeeld door in te zetten op zonne- en windenergie. Eneco heeft de afgelopen jaren veel investeringen gedaan in windenergie en dat wil het consortium verder doorzetten, zou het Eneco kopen.

Uit cijfers uit 2017 van Wise Nederland kan het stroometiket (energieproductie) van Eneco worden samengevat:

  • Windenergie: 60 procent
  • Gas: ongeveer 25 procent
  • Waterkracht, biomassa en zon: 15 procent

Belang in Nederland

Het Groene Consortium benadrukt overigens wel zij dat het belang van Eneco in Nederlandse handen willen houden.

Eneco telt 2,2 miljoen klanten in Nederland en België. Eneco heeft ook Oxxio en een deel van Greenchoice (30 procent) in bezit.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.