Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Luchtverontreiniging kolencentrales kost Europa miljarden

De luchtverontreiniging van kolencentrales kost de Europese volksgezondheid tientallen miljarden euro’s. In 2013 kwamen maar liefst 22.900 Europeanen vroegtijdig om door hartfalen en bronchitis die zijn terug te leiden op de luchtverontreiniging door het stoken van kolen. Dat kostte Europa maar liefst 62,3 miljard euro aan gezondheidszorg. Dat berekende Health & Environment Alliance, Climate Action Network en het Wereldnatuurfonds op basis van 257 kolencentrales in de Europese Unie.

Nederland

Ook in Nederland zijn er in 2013 620 mensen voortijdig gestorven aan de gevolgen van luchtvervuiling van kolencentrales. Andere landen, met name in Oost Europa, spannen echter de kroon:

  1. Polen: 4690 doden
  2. Duitsland: 2490 doden
  3. Roemenië: 1660 doden
  4. Bulgarije: 1390 doden
  5. Verenigd Koninkrijk: 1350 doden

Rapport kolencentrales

Opvallend genoeg zijn de meeste Nederlandse doden te wijten aan centrales in het buitenland, blijkt uit het onderzoek. Zo veroorzaakten de Duitse centrales 270 doden en de Britse 160 doden in Nederland.

Afbouw

Veel landen bouwen het aantal kolencentrales in fases af, waaronder Groot Brittannië en Duitsland. Ook in Nederland staan de kolencentrales ter discussie. Later dit jaar maakt Minister Kamp bekend wat het kabinet gaat doen met de huidige kolencentrales. Er is veel lobby van milieuorganisaties en energiebedrijven om het beleid te beïnvloeden.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.