menu

Let hier op bij het overstappen van energieleverancier

Overstappen van energieleverancier lijkt simpel: je kiest een nieuw contract bij de goedkoopste partij, je vult je gegevens in en klaar is kees.

Helaas kan een verkeerde keuze of onoplettendheid tijdens de overstap zorgen voor een onaangename verrassing. Denk aan een boete, gemiste korting of spijt van een te duur contract.

Waar moet je op letten om valkuilen bij de overstap te vermijden?

De juiste ingangsdatum

Zodra je de overstap maakt en een nieuw contract gaat afsluiten, krijg je van de nieuwe energieleverancier de vraag wanneer je het contract wilt laten ingaan.

Het is dan belangrijk om de juiste ingangsdatum te kiezen.

Voorkom een boete

Het is doorgaans onverstandig om het nieuwe contract in te laten gaan, voordat je huidige contract afloopt. Je loopt dan namelijk het risico dat je geen overstapbonus meer ontvangt. Bovendien betaal je een boete aan het energiebedrijf voor de misgelopen kosten.

De juiste ingangsdatum is gelukkig simpel te bepalen:

  • Kijk in je huidige energiecontract (dit is vaak een pdf) wat de einddatum is.
  • De juiste ingangsdatum voor het nieuwe contract, is precies deze datum.

Voorbeeld:

  • Je jaarcontract bij Essent loopt af op 8 juli 2025.
  • Zorg er dan voor dat je nieuwe contract bij de overstap ook op 8 juli 2025 ingaat.

Dan kan er niets misgaan.

Tarieven en kosten

Nadat je het contract hebt aangevraagd, ontvang je van de energieleverancier een bevestiging en je nieuwe contractvoorwaarden.

Hierin staan onder meer:

  • De contractduur
  • De tarieven voor stroom en gas
  • Terugleververgoeding en terugleverkosten
  • Overstapkortingen waar je recht op hebt

Het is belangrijk dat je het contract goed checkt op mogelijke fouten. Zo ontdekte ik zelf laatst een fout bij de berekening van de terugleverkosten.

Als je een fout constateert of als er iets niet duidelijk is, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk telefonisch contact opneemt met de leverancier, zodat het op tijd kan worden rechtgezet.

14 dagen bedenktijd

Nadat je bent overgestapt, heb je altijd 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze periode krijg je de kans om jouw aanvraag te annuleren. In dat geval behoud je jouw huidige energiecontract en word je niet overgezet naar de nieuwe leverancier.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je gebruik maakt van deze 14 dagen bedenktijd.

  • Andere leverancier goedkoper: Je komt erachter dat een andere leverancier toch goedkoper of gunstiger is voor jouw situatie.
  • Verborgen kosten: Bij het ontvangen van de contractvoorwaarden ontdek je kosten of voorwaarden die je eerder niet had gezien
  • Spijt van type contract: Je hebt te impulsief de keuze gemaakt voor een bepaald type contract dat achteraf niet bij je past
  • Opzegboete: Je dacht dat je kosteloos kon overstappen, maar je blijkt een boete te moeten betalen bij je huidige leverancier voor de vroegtijdige beëindiging van je contract.

Auteur

Geschreven door:

Auteur Koen Kuijper

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.