Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Lange levertijd voor warmtepomp

Huishoudens die een warmtepomp willen bestellen om hun huis te verduurzamen komen van een koude kermis thuis. Veel installatiebedrijven nemen namelijk geen klanten meer aan vanwege de enorm lange levertijden. Warmtepompen zijn zeker tot het einde van 2022 slecht te verkrijgen.

“De verwachtingen zijn niet meer te managen, met wachttijden van meer dan een jaar”, vertelt een woordvoerster van Feenstra, één van de grotere installatiebedrijven in Nederland.

Enorme vraag door hoge gasprijs

Een belangrijke reden voor de lange levertijd, is een enorme vraag. Door de torenhoge gasprijs is het steeds aantrekkelijker om over te gaan naar een volledige of hybride warmtepomp. Met de huidige energieprijs is de terugverdientijd nog maar zo’n vijf jaar, terwijl dat twee jaar geleden misschien wel acht of tien jaar was.

Hoe dan ook, als je nu bestelt, kom je op een wachtlijst terecht en zal je tot ergens volgend jaar moeten wachten.

Lees ook: alles wat je moet weten over de hybride warmtepomp

Onderdelen slecht leverbaar

Een ander probleem dat zorgt voor veel vertraging, is de levering van onderdelen die nodig zijn voor de warmtepomp.

Soms moeten de onderdelen zelfs uit Oekraïne komen, wat nu erg lastig is. Maar ook chips uit Azië zijn een probleem, want ook in een warmtepomp zitten halfgeleiders die ervoor zorgen dat je cv samenwerkt met de pomp.

Te weinig vaklieden

En zelfs wanneer er genoeg materialen zijn om de warmtepomp te leveren, is er weer een ander probleem dat opduikt. Er is namelijk een schrijnend tekort aan goede monteurs en installateurs om de warmtepompen te installeren en te onderhouden. Er wordt dan ook druk gezocht naar nieuwe technici om de slagkracht te vergroten.

Woonminister Hugo de Jonge wil dat de warmtepomp per 2026 verplicht wordt bij vervanging van de centrale verwarming. “Een enorme ambitie”, stellen de installateurs.

Over de auteur

Sinds 2014 is Bart Koenraadt actief als energie-expert voor deze site. Hij zorgt voor relevante en actuele informatie over de energiemarkt, zodat jij altijd beschikt over het laatste nieuws.

Meer over Bart

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.