Lage inkomens dupe van klimaatbeleid
Nederlanders met een laag inkomen worden extra hard getroffen door het klimaatbeleid van dit kabinet. Dit komt vooral door de hogere energiebelasting op gas. De koopkrachtontwikkeling die tijdens Prinsjesdag werd geschetst, geeft een onjuist beeld. Dat blijkt uit een toelichting van het Centraal Planbureau (CPB)
Bij mensen met een laag inkomen gaat een groter deel van het salaris op aan energiekosten, ook al verbruiken zij minder gas en elektriciteit. De koopkrachtwinst komt daarom niet uit op 1 procent, maar op 0,8 procent.
Hogere energiebelasting
Volgend jaar stijgt de energiebelasting op gas met drie cent per kubieke meter. Dat betekent dat een gezin dat jaarlijks 2.000 m3 gas gebruikt, volgend jaar 60 euro extra gaat betalen.
Daarbovenop komt er voor alle huishoudens een vast bedrag aan energiebelasting bij van 51 euro.
Huurders
Door het gasverbruik terug te dringen kan men ervoor zorgen dat men minder energiebelasting (en dus energiekosten) hoeft te betalen. Het probleem is echter dat dit voor huiseigenaren veel gemakkelijker is dan voor huurders. Als huiseigenaar loont het om te investeren in zonnepanelen op het dak of betere isolatie. Voor huurders geldt dit niet.
Met name huurders met een laag inkomen worden daarom getroffen door de maatregelen van dit kabinet.
Bron: AD