Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Laatste kolencentrales kunnen dicht per 2020

Koen Kuijper

0 reacties

De overheid moet de laatste kolencentrales, op de Amercentrale in Geertruidenberg na, zo snel mogelijk sluiten. Dat stellen Natuur & Milieu, Greenpeace en het longfonds. Met de maatregel kan Nederland voldoen aan het vonnis van Urgenda.

Het gaat om drie van de laatste vier kolencentrales in Nederland, namelijk de Eemshavencentrale, Maasvlaktecentrale en de Centrale Rotterdam.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de kolencentrale aan de Hemweg in Amsterdam per 2020 gaat sluiten.

2,7 miljoen benzineauto’s

Door de centrales te sluiten kan de uitstoot van broeikasgas in Nederland worden beperkt met negen megaton. Daarmee komt Nederland in één klap dichter bij het behalen van haar klimaatdoelstellingen.

Die uitstoot is gelijk aan de uitstoot van bijna 2,7 miljoen benzineauto’s of de helft van de Nederlandse veestapel. Zo blijkt uit een studie van onderzoeksbureau CE Delft.

25 procent reductie

In 2020 moet Nederland haar uitstoot met minimaal 25 procent hebben teruggebracht in vergelijking tot 1990. Zonder stevige maatregelen wordt deze doelstelling echter niet behaald, blijkt uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Volgens de organisaties is er veel winst te behalen door de centrales te sluiten, zowel voor het klimaat als de volksgezondheid:

  • Schonere lucht voor omwonenden (met name regio Rotterdam)
  • Flinke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelstellingen

Daarnaast hoeft de overheid minder subsidie uit te keren aan de kolencentrales voor het stoken van biomassa. Dat zou minimaal 1,2 miljard euro besparen.

Meer import

Door de centrales te sluiten neemt de import van elektriciteit uit het buitenland wel tijdelijk toe. Er is echter geen gevaar voor de leveringszekerheid van stroom. Gascentrales die nu niet in werking zijn, kunnen een groot deel van het energieverlies opvangen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.