Waar ben je naar op zoek?

Nieuws

Kosten woningverduurzaming vaak overschat

0 reacties

Veel huiseigenaren weten niet hoeveel het ze kost om hun huis te verduurzamen. Ze maken daarin vaak een veel te hoge inschatting, meldt ABN Amro op basis van onderzoek.

Gemiddeld gaan woningeigenaren uit van 22.000 euro aan kosten voor bijvoorbeeld isolatie, een zonneboiler of warmtepomp. Maar in werkelijkheid liggen die kosten gemiddeld de helft lager. Natuurlijk zijn de daadwerkelijke kosten voor verduurzaming van een woning altijd afhankelijk van de staat van het huis.

22.000 euro

Vooral huiseigenaren met een laag energielabel E, F of G schatten de kosten van verduurzaming vaak te hoog in. Zij gaan er zelfs van uit dat zij gemiddeld 33.000 euro nodig hebben, terwijl dit in werkelijk gaat om ongeveer 22.000 euro. Zo blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

8,5 procent van de Nederlanders gaat ervan uit dat zij de kosten van woningverduurzaming kunnen betalen.

Onzekerheid

De reden dat mensen de kosten voor verduurzaming zo hoog inschatten, heeft te maken met een onzekerheid over hoe de maatregelen in het klimaatakkoord voor hen gaan uitpakken. Driekwart van de Nederlanders hebben dan ook een duidelijke behoefte aan informatievoorziening over:

  • De kosten van verduurzaming
  • Mogelijk subsidies
  • Aanpassingen die er in de woning nodig zijn (en op welke termijn)

Informatievoorziening

Volgens sectoreconoom Madeline Buijs, zou het goed zijn als de overheid een goed beeld schetst over de kosten en wat het klimaatakkoord concreet voor huiseigenaren gaat betekenen.

Op Energievergelijk.nl staat een stappenplan om de woning aardgasvrij te maken.

Helft vindt verduurzaming belangrijk

Ruim de helft van alle woningeigenaren vindt het belangrijk om te verduurzamen. Iets minder dan de helft nam daadwerkelijk maatregelen om de woning, zoals de plaatsing van zonnepanelen, een HR-combiketel of dakisolatie. 19 procent van de ondervraagden trok hier zelfs 10.000 euro of meer voor uit.

80 procent neemt energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld het aanschaffen van energiezuinige verlichting.

Over de auteur

Koen Kuijper, al jaren actief als energie-expert, volgt dagelijks de ontwikkelingen in de energiemarkt. Met advies op maat ondersteunt hij huishoudens en is hij het vertrouwde gezicht in de media.

Meer over Koen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.