Kosten modelcontract energie lopen op tot 5100 euro
Wie nu een nieuw energiecontract moet afsluiten bij een energieleverancier schrikt zich wezenloos. Een gezin met een verbruik van 3.000 kWh stroom en 1.000 m3 gas betaalt tegenwoordig zo’n 5.100 euro op jaarbasis. Dat is 3.900 euro meer dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van deze site.
Uit een rondgang blijkt verder dat er op dit moment geen vaste contracten meer worden aangeboden. Je bent als huishouden aangewezen op een zogenaamd ‘modelcontract’.
Wat is een modelcontract?
Een modelcontract is een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabele stroom- en gasprijzen. De prijs kan iedere maand (of iedere zes maanden) worden aangepast. Een modelcontract is het minimale dat een energieleverancier je moet aanbieden als je een energiecontract wilt afsluiten.
Energieleveranciers zijn verplicht om de tarieven en voorwaarden van hun modelcontract te tonen op hun website.
Dynamisch energiecontract
Een aantal energieleveranciers werken niet met modelcontracten, maar met dynamische prijzen. Het tarief voor stroom kan dan per uur verschillen. De gasprijs verschilt dagelijks.
Meer informatie hierover vind je hier.
Torenhoge gemiddelde prijzen
De gemiddelde energieprijzen liggen op dit moment op een ongekend hoog niveau, berekende Energievergelijk.nl aan de hand van de modelcontracten en dynamische tarieven bij alle energiemaatschappijen:
- € 2,924 per m3 voor gas
- € 0,643 per kWh voor stroom
De stroom- en gasprijzen liggen daarmee 3 tot 4 keer hoger dan vorig jaar.
Gevolgen voor huishoudens
De hoge energieprijzen hebben enorme gevolgen voor huishoudens. Volgens het CPB kan het zomaar gebeuren dat 100.000 huishoudens in Nederlands straks een bedrag van 500 euro per maand tekort komen.
Het is voor burgers te hopen dat Rusland de gastoevoer via Nordstream verhoogd, waardoor de gasvoorraden kunnen worden aangevuld voor komende winter. Als dat niet gebeurt en de prijzen hoog blijven, komen steeds meer mensen in serieuze financiële problemen. Een koude winter kan de stroom- en gasprijs doen opdrijven naar bizar hoge waarden. De economie wordt dan hard geraakt.
Bezorgdheid over laag termijnbedrag
Er speelt nog een ander probleem dat kan bijdragen aan verdere financiële malaise onder veel Nederlandse burgers.
Veel energiebedrijven, zoals Eneco, Vattenfall en Essent maken zich zorgen, omdat veel van hun klanten een te laag termijnbedrag hebben ingesteld. Hierdoor moeten ze aan het eind van het jaar fors bijbetalen voor hun stroom en gas. Daarbovenop krijgen ze waarschijnlijk eind dit jaar ook nog eens te maken met nieuwe variabele tarieven die per 1 januari zullen toenemen.
WWilma
Hoe kan het dat de prijzen zo ontzettend stijgen terwijl Nederland 20 % gas uit Rusland betrekt? Solidair met EU landen? Laat Rutten eerst eens kijken naar armoede door energiekosten in eigen land.
ReagerenMMcneff
“Het is voor burgers te hopen dat Rusland de gastoevoer via Nordstream verhoogd, …” (moet trouwens met een ’t’) – in het algemeen wil Nederland en EU van het Russisch gas (en olie) af – hiervoor zijn o.a. de sancties opgelegd. De energieminister zei recentelijk dat wij deze winter zonder het Russisch gas makkelijk aankunnen, geen zorgen. De grote energiebedrijven melden trots dat ze geen Russisch gas meer nodig hebben (in roebels gaan betalen), de regering verbiedt de gemeentes het Russisch gas af te nemen, etc., etc.
Waar komt de hoop vandaan dat de gaslevering via Nordstream-1 verhoogd wordt als je het product (gas) niet wil afnemen in Rusland?? EU is voor Rusland geen premium markt meer, ze zoeken en leveren aan andere afzetmarkten. De enge hoop is dat onze politici akkoord gaan met de opening van Nordstream-2 en gaan op de Russische wensen in (o.a. in roebels betalen) – dan zakt de gasprijs (en de stroomprijs) flink in.
Maar dat gaat niet gebeuren. De politici is een trots volk. Liever tientallen miljarden euro’s door de te hoge prijzen extra betalen (=weggoien), de belastingopbrengsten missen (door diverse verlagingen en compensaties) en straks door het redden van grote energiebedrijven van hun faillissement dan op iemands wensen (en vooral die van Rusland) in te gaan.
Wij gaan door dit absurde beleid t.o.v. consument het nieuwe jaar in met indd de energiekosten factor 6-7 met alle gevolgen van dien.
Reageren